octocog alfa

octocog alfa

Trefwoord
naar medicijnen

octocog alfa

vergroot
terug naar boven

Wat doet octocog alfa en waarbij gebruik ik het?

Octocog alfa is een stollingsfactor (een middel dat het bloed doet stollen).

Artsen schrijven octocog alfa voor bij de bloedstollingsziekte (bloederziekte) hemofilie A.

Bloedstollingsziekten

Octocog alfa wordt gebruikt bij hemofilie A, een aangeboren bloederziekte.

Oorzaak
In het bloed zitten stoffen die zorgen voor de bloedstolling na een verwonding. Dit heten stollingsfactoren.

Bij een bloeding moet de stollingsfactor de bloedstolling in gang zetten. Bij hemofilie A is een tekort aan de stollingsfactor factor VIII. Daardoor komt de stolling bij bloedingen niet of te traag op gang.

Verschijnselen
Het duurt daardoor langer voor bloedingen stoppen. U heeft ook geregeld spontane bloedingen in de gewrichten, spieren, nieren (bloed in de urine), of onder de huid (blauwe plekken en bloeduitstortingen).

Behandeling
Octocog alfa wordt gebruikt bij bloedingen die niet willen stoppen bij mensen met hemofilie A.

In een enkel geval kan octocog alfa ook worden gebruikt om bloedingen te voorkomen. Bijvoorbeeld als u meer dan een keer per week een bloeding heeft of als de bloeding steeds in hetzelfde gewricht optreedt. Zo kan blijvende gewrichtsschade worden voorkomen.

Werking
Octocog alfa lijkt op stollingsfactor VIII. Het wordt gemaakt door dierlijke cellen. Deze cellen zijn bewerkt, zodat ze een eiwit maken dat op het menselijk stollingsfactor VIII lijkt.

Effect
Octocog alfa zet de stolling in gang bij een eventuele bloeding.

Bij sommige mensen ontstaan antistoffen tegen octocog alfa. Het werkt dan minder goed. Raadpleeg uw arts als u merkt dat de bloeding niet wil stoppen.

Lees meer over bloedstollingsziekten

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve de gewenste werking kan dit medicijn ook bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Branderig gevoel, roodheid en zwelling op de injectieplaats.
 • Duizeligheid en hoofdpijn.
 • Koorts.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Koude rillingen, vermoeidheid en opvliegers (aanvallen van warmtegevoel, rood hoofd en zweten).
 • Vreemde smaak in de mond.
 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken en diarree.
 • Zeer kleine kans op besmetting met een nog onbekende virus, bacterie of andere ziekteverwekker. De kans is heel klein, omdat de stollingsfactor en toevoegingen goed worden gecontroleerd op onzuiverheden. Zo vinden er standaardtests plaats op hiv, hepatitis en andere virussen.
 • Hartkloppingen, pijn op de borst en kortdurend buiten bewustzijn raken. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.
 • Overgevoeligheidreacties. U kunt dan huiduitslag, netelroos en juek krijgen. Stop bij deze verschijnselen met het gebruik en raadpleeg uw arts. Soms mag u dit middel in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor dit middel. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van een van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
Als u heeft geleerd hoe u dit medicijn zelf moet toedienen:

 • maak de oplossing altijd vers aan;
 • om het poeder op te lossen, moet u het flesje voorzichtig omzwenken. Schud het flesje met de oplossing dus NIET; het kan dan onwerkzaam worden;
 • dien de injectie langzaam in een ader toe, volgens de instructies van de arts of verpleegkundige.

Hoe bewaren?
Na mengen is de oplossing twee tot drie uur houdbaar. Bewaar het poeder en de oplosvloeistof in de koelkast, maar niet in het vriesvak.

Hoe lang?

 • Bij een bloeding, zoals een bloeding in een gewricht: u moet doorgaan tot de bloeding is gestopt. Bij kleine tot middelgrote bloedingen is dat één tot vier dagen. Bij een bloeding in het gewricht: tot de ergste verschijnselen over zijn.
 • Na kleine operaties, zoals trekken van tanden en kiezen: de behandeling duurt minimaal één dag na de operatie.
 • Bij grote operaties: de behandeling begint voorafgaand aan de operatie en gaat nog minstens een week na de operatie door.
 • Bij continu gebruik: gebruikt u dit middel voortdurend om bloedingen te voorkomen? U kunt doorgaan zolang het middel nog goed werkt en u het goed verdraagt.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Bent u een injectie vergeten te gebruiken? Gebruik deze dan zodra u eraan denkt. Neem de volgende injectie met de tussentijd die uw arts heeft voorgeschreven. Dus 12 uur later als u elke 12 uur een injectie gebruikt. Of twee dagen later als de arts tussenpozen van twee dagen heeft voorgeschreven. Raadpleeg uw arts als u hiervan af wilt wijken.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik octocog alfa gebruiken met andere medicijnen?

Van dit medicijn zijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Borstvoeding
Gebruik dit medicijn niet als u borstvoeding geeft of stop de borstvoeding. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Als u stopt met dit medicijn, heeft u opnieuw kans op bloedingen. In veel gevallen is het de bedoeling dat u dit medicijn maar kort gebruikt. Dan gebruikt u dit medicijn tot de bloeding is gestopt.

Onder welke namen is octocog alfa verkrijgbaar?

De werkzame stof octocog alfa zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Octocog alfa is sinds 1993 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in injecties onder de merknamen Advate, Iblias, Kogenate Bayer en Kovaltry.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 09-12-2014

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

octocog alfa is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

3 August 2006

Naalden zijn slecht,vlindernaalden prikken slecht,overloop naalden werken slecht,verandering/vernieuwen is hopeloos

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!