Er zijn verschillende soorten maagklachten. Het meest komen voor brandend maagzuur, pijn in de bovenbuik en oprispingen. Soms gaat dit samen met misselijkheid of een zure adem.
Brandend maagzuur
Brandend maagzuur merkt het kind aan een zeurderige of scherpe pijn. Deze pijn voelt het kind vooral vlak na het eten, omdat dan de aanmaak van maagzuur het grootst is. Maagzuur is een vloeistof in de maag die nodig is om voedsel te verteren. Bij te veel maagzuur of als er wondjes op het maagslijmvlies zitten, kan uw kind last krijgen van dit zuur.
Oprispingen (refluxklachten)
Bij oprispingen sluit het klepje tussen de slokdarm en de maag niet goed, waardoor een deel van de zure maaginhoud naar boven komt. Vooral als uw kind ligt of voorover buigt. Het maagzuur kan de slokdarm irriteren. Dit is vooral te merken aan een flinke pijn hoog in de buik of achter het borstbeen.
Refluxklachten komen bij baby’s vrij vaak voor. Bij hen is het klepje tussen de slokdarm en de maag nog in ontwikkeling, waardoor het niet goed sluit. Refluxklachten zijn bij baby’s meestal onschuldig. Het klepje ontwikkelt zich tijdens het eerste levensjaar. In de meeste gevallen heeft uw kind na het eerste levensjaar weinig of geen klachten meer.
Bij jongeren kunnen maagklachten soms ontstaan door bepaalde eetgewoonten (te veel, te vet, te snel), overmatig gebruik van koffie zoals in ‘energy drinks’ of alcohol. Ook sigaretten en stress kunnen maagklachten veroorzaken.
Behandeling
Als uw kind maagpijn (pijn in de bovenbuik) heeft, ga dan naar uw huisarts.
Soms helpt het de eetgewoonten aan te passen. Laat uw kind bijvoorbeeld regelmatig kleine hoeveelheden eten en drinken. Vermijd voedsel en drank waar het kind snel last van krijgt, zoals voedsel met scherpe kruiden. Denk bij jongeren ook aan het stoppen met roken en het vermijden van alcohol.
Ook sommige medicijnen die uw kind gebruikt kunnen maagklachten geven. Overleg met de arts als u denkt dat de maagklachten door medicijnen komen.
Lees meer over maagklachten