ondansetron bij kinderen

naar medicijnen

ondansetron bij kinderen

Waar is dit medicijn voor?

Ondansetron is een medicijn tegen misselijkheid en braken veroorzaakt door chemotherapie, door bestraling en na operaties.

Artsen schrijven ondansetron voor bij kinderen:

 • ter voorkoming en behandeling van misselijkheid en braken veroorzaakt door chemotherapie en na operaties;
 • met een plotselinge infectie van het maagdarmkanaal met braken en uitdroging.

Misselijkheid en braken

Oorzaak
Misselijkheid en braken ontstaan doordat het braakcentrum in de hersenen wordt geprikkeld. De prikkels kunnen ergens vanuit de hersenen afkomstig zijn of van de maag en darmen.

Bij chemotherapie met medicijnen tegen kanker en na operaties kan uw kind last hebben van misselijkheid en braken. Hoe dit precies ontstaat, is niet duidelijk. Mogelijk komen bepaalde stoffen vrij die het braakcentrum kunnen prikkelen.

Behandeling
Artsen schrijven ondansetron voor bij kinderen met ernstige misselijkheid en braken door chemotherapie of na operaties. Het medicijn kan ook vóór de behandeling worden gebruikt om misselijkheid te voorkomen.

Lees meer over misselijkheid en braken

Infecties van het maagdarmkanaal

Oorzaak
Bij een infectie van het maagdarmkanaal heeft uw kind last van diarree en moet uw kind vaak overgeven. Het kan door verschillende ziekteverwekkers veroorzaakt worden.

Bij kleine kinderen kan de darminfectie heftiger verlopen en wat langer duren. Door het vele braken en de diarree kunnen vooral de kleine kinderen gemakkelijk uitdrogen.

Artsen schrijven ondansetron voor bij kinderen met plotselinge infecties van het maagdarmkanaal om braken en uitdroging tegen te gaan. 

Lees meer over infecties van het maagdarmkanaal

Ervaring bij kinderen

In de bijsluiter kunt u terugvinden dat ondansetron wordt gebruikt bij:

 • kinderen vanaf 6 maanden ter behandeling en voorkoming van misselijkheid en braken veroorzaakt door chemotherapie;
 • kinderen vanaf 1 maand ter behandeling en voorkoming van misselijkheid en braken na operaties.

Ondansetron is bij deze aandoeningen en leeftijden officieel geregistreerd. Registratie betekent dat de fabrikant ondansetron bij kinderen uitgebreid heeft onderzocht. De overheid heeft vervolgens goedgekeurd dat het medicijn verkrijgbaar is. Uit het onderzoek van de fabrikant blijkt dat het bij kinderen werkt en veilig is.

Er is ook onderzoek gedaan naar ondansetron bij:

 • kinderen vanaf 1 maand ter behandeling en voorkoming van misselijkheid en braken veroorzaakt door chemotherapie;
 • kinderen vanaf 1 maand met een plotselinge infectie van het maagdarmkanaal met braken en uitdroging.

Deze aandoeningen en leeftijd staan niet in de bijsluiter. Maar ook in deze gevallen blijkt ondansetron te werken en is het veilig. Daarom schrijft de arts ondansetron ook voor bij kinderen met deze aandoeningen en van deze leeftijd. Dit wordt off-label-gebruik genoemd.

Hoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?

Ondansetron blokkeert de prikkeling van het braakcentrum in de hersenen. Bovendien voorkomt het de invloed van de prikkelende stoffen op de zenuwen rond de darm. Hierdoor nemen misselijkheid en braakneiging af en kan uitdroging worden voorkomen.

Hoe lang duurt het voordat dit medicijn werkt?

 • Injectie: de werking begint binnen een kwartier.
 • Tabletten en drank: de werking begint binnen 1 tot 2 uur en houdt 6 tot 8 uur aan.

Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

Hieronder vindt u per toedieningsvorm hoe uw kind het medicijn het beste kan gebruiken.

 • Tabletten: laat uw kind de tablet innemen met een beetje water.
  • In plaats van met water kan uw kind sommige tabletten ook innemen met bijvoorbeeld melk, limonade of vruchtensap, of met zacht voedsel zoals een lepel appelmoes, jam of vruchtenyoghurt. Vraag na bij de apotheker wat de mogelijkheden zijn.
  • Heeft uw kind moeite met het heel doorslikken van een tablet? Bekijk dan het instructiefilmpje 'Slikken van medicijnen'. Hierin kunt u zien hoe een kind de tablet het beste kan innemen.
  • Heeft dat onvoldoende effect? Neem dan contact op met de apotheker. Sommige tabletten mag u fijnstampen of uiteen laten vallen in water. Maar let op: er zijn ook tabletten die u niet mag fijnstampen of uiteen mag laten vallen omdat het medicijn dan minder goed of zelfs niet meer werkt. Soms kan het medicijn hierdoor vies smaken. Of uw kind krijgt eerder last van bijwerkingen, zoals maagklachten. Vraag dit dus eerst aan de apotheker.
 • 'Zydis' tabletten: druk de tablet niet uit de stripverpakking, want hierdoor kan de tablet stuk gaan. Haal de folie weg aan de achterkant van de strip en haal de tablet uit het vakje. Laat uw kind de tablet op de tong smelten en dan doorslikken.
 • Drank: schud de fles voor gebruik. Meet de juiste hoeveelheid af met het maatbekertje of de maatlepel. Laat uw kind die hoeveelheid opdrinken. Spoel het maatbekertje na met wat water en laat uw kind dat ook opdrinken.
 • Injectie: de arts of verpleegkundige dient de injectie toe in een ader. Dit kan ook via een infuus.

Wanneer?

Chemokuur
De behandeling kan beginnen met een injectie of infuus direct voordat de chemotherapie start. Dit kan eventueel worden herhaald. Twaalf uur erna gaat uw kind over op tabletten of drank.

Als de chemokuur niet heel erg veel misselijkheid oproept, kan uw kind ook starten met tabletten of drank.

 • Tabletten en drank: laat uw kind de eerste dosis 1 tot 2 uur voor de chemokuur starten. Indien nodig gebruikt uw kind op de volgende dagen 2 tot 3 doses per dag. Verdeel deze zo goed mogelijk over dag voor een continue effect.

Operaties
De behandeling begint 1 uur voor uw kind de verdoving krijgt of de injectie wordt toegevoegd aan het infuus van de verdoving.

Hoe lang?

Uw kind gebruikt dit medicijn maximaal 5 dagen lang per chemokuur.

Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over ondansetron bij volwassenen.

Bij kinderen met een plotseling infectie van het maagdarmkanaal kan gebruik van ondansetron zorgen voor meer diarree.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe is dit medicijn verkrijgbaar?

Ondansetron is voor kinderen te verkrijgen in:

 • tabletten;
 • smelttabletten ('zydis');
 • drank;
 • injectievloeistof.

Meer informatie

Meer informatie over dit medicijn vindt u bij ondansetron bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

 • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
 • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
 • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

Laatst bijgewerkt: 07-04-2016

Disclaimer

Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

ondansetron bij kinderen is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.