MedicijnenORS bij kinderen

ORS bij kinderen

MedicijnenORS bij kinderen

ORS bij kinderen

Waar is dit medicijn voor?Ervaring bij kinderenHoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?BijwerkingenHoe is dit medicijn verkrijgbaar?Meer informatie
 • ORS is een oplossing van zouten en glucose (druivensuiker) in water.

  Kinderen kunnen ORS gebruiken bij waterdunne diarree en braken (overgeven).

  • Diarree ontstaat meestal door een darminfectie. Uw kind heeft dunne, waterige ontlasting die vaker per dag voorkomt dan gewoonlijk. Daarnaast kan uw kind overgeven, last hebben van pijnlijke buikkrampen en kan er sprake zijn van koorts. Peuters kunnen ook diarree krijgen als zij veel vruchtensap drinken. Vooral dranken met veel suikers, zoals appelsap, kunnen diarree veroorzaken.

   Diarree gaat meestal binnen een paar dagen vanzelf over. Diarree kan geen kwaad, tenzij uw kind veel vocht verliest en moet overgeven. Wanneer het kind meer vocht verliest dan drinkt, kan het uitdrogen. Vooral baby's en kinderen tot 2 jaar hebben hier een grote kans op. Zij kunnen al binnen een dag uitdrogen. Ook bij erg heet weer kan uw kind makkelijker uitdrogen. Dan helpt ORS het verloren vocht aan te vullen.

   Bij uitdroging plast uw kind minder, heeft het erg veel dorst, een droge mond, droge ogen en koude armen en benen. Ook sufheid, lusteloosheid en uiteindelijk flauwvallen kunnen voorkomen.

   Heeft uw kind ook bloed en slijm in de ontlasting en hoge koorts? Raadpleeg dan uw arts. Dit kan wijzen op dysenterie, een darminfectie, waartegen de arts een antibioticum moet voorschrijven.

   • Als uw kind meerdere keren moet overgeven, verliest het veel vocht. Wanneer uw kind meer vocht verliest dan drinkt, kan het uitdrogen. Vooral baby's en kinderen tot 2 jaar hebben hier een grote kans op. Zij kunnen al binnen een dag uitdrogen. Ook bij erg heet weer kan uw kind makkelijker uitdrogen. Dan helpt ORS het verloren vocht aan te vullen.

    Bij uitdroging plast uw kind minder en heeft het erg veel dorst, een droge mond, droge ogen, en koude armen en benen. Ook sufheid, lusteloosheid en uiteindelijk flauwvallen kunnen voorkomen.

   • ORS bevat zouten en glucose die ook in ons dagelijks voedsel zitten. U kunt ORS daarom veilig geven aan kinderen van alle leeftijden. Kijk wel op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter hoeveel uw kind mag hebben.

    • ORS wordt gebruikt bij diarree en braken om het verlies aan water, suikers en zouten aan te vullen. Alleen water is vaak niet voldoende. De darmen hebben namelijk suikers en zouten nodig om voldoende vocht in het lichaam op te nemen. Het is belangrijk dat uw kind naast de ORS-oplossing voldoende blijft drinken. Bijvoorbeeld elke 5 of 10 minuten een slokje water of een lepeltje slappe thee.

     • Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

      Hoe?

      Het is belangrijk het poeder of de bruistablet in voldoende water op te lossen. In de bijsluiter staat hoeveel dat is. U kunt beter iets te veel water gebruiken dan te weinig.

      Is er alleen water van slechte kwaliteit of twijfelt u eraan of het wel schoon is? Kook het dan eerst en laat het afkoelen. Gebruik eventueel bronwater zonder prik of afgekoelde thee zonder suiker.

      Ook als uw kind minder nodig heeft, moet u toch het hele zakje of de hele bruistablet oplossen in de aangegeven hoeveelheid water. Gooi de rest van de oplossing weg of bewaar deze in de koelkast. Dit kan maximaal 24 uur.

      Baby's kunt u de oplossing geven met een lepeltje of door hun speen in de oplossing te dopen. Meng het poeder of de bruistablet NIET met de flesvoeding.

      Wanneer?

      Geef uw kind de oplossing direct na elke waterdunne diarree of na elke keer dat uw kind moet braken. Als uw kind hier moeite mee heeft: laat hem de oplossing dan gedurende de hele dag langzaam met kleine slokjes tegelijk opdrinken.

      Baby's
      Geef de ORS-oplossing vóór elke borst- of flesvoeding. Ze zullen er dan voldoende van drinken. Geef daarna wel evenveel voeding zoals u gewend bent. Geef tussen de voedingen door ook steeds kleine beetjes van de ORS-oplossing.

      Hoelang?

      • Bij waterdunne diarree: gebruik de ORS-oplossing zolang het kind diarree heeft. Bij kinderen gaat diarree meestal binnen een paar dagen vanzelf over.
       Is uw kind jonger dan 2 jaar? Raadpleeg uw arts als de diarree langer dan 1 dag waterdun is.
       Is uw kind ouder dan 2 jaar? Raadpleeg uw arts als uw kind 3 dagen waterdunne diarree heeft.
      • Bij braken: gebruik de ORS-oplossing zolang uw kind moet braken.
       Raadpleeg uw arts als uw kind na 1 dag bijna net zoveel overgeeft als de eerste dag of als het 1 dag niet heeft geplast (bij kinderen jonger dan 2 jaar een halve dag) of als het kind niet meer wil drinken.
      • Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen . Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over ORS bij volwassenen.

       Bijwerkingen waarvan bekend is dat ze kunnen voorkomen, zijn:

       ORS bevat zouten en glucose die ook in ons dagelijks voedsel zitten. Bij normaal gebruik zal ORS daarom geen bijwerkingen geven. Kijk wel op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter hoeveel uw kind mag hebben.

       Wel is bekend dat u soms rekening moet houden met de samenstelling van de oplossing. Bij kinderen met diabetes moet u rekening houden met de hoeveelheid glucose (druivensuiker). Bij kinderen met een zoutarm (natriumarm) dieet moet u rekening houden met de hoeveelheid natriumzouten.

       Heeft uw kind last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

       • Regelmatig: bij meer dan 30 op de 100 mensen
        Soms: bij 10 tot 30 op de 100 mensen
        Zelden: bij 1 tot 10 op de 100 mensen
        Zeer zelden: bij minder dan 1 op de 100 mensen
        • ORS is voor kinderen te verkrijgen in zakjes met poeder of als bruistablet die u in water moet oplossen. Kinderen kunnen hetzelfde product gebruiken als volwassenen.

         • Meer informatie over dit medicijn vindt u bij ORS bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

          • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
          • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
          • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

          Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

          Laatst bijgewerkt op 13-03-2020

          Disclaimer

          Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

          Vond u deze informatie nuttig?

          Vind een apotheek

          Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.
          Vind een apotheek blob

          Vraag het de webapotheker

          Vraag het de webapotheker

          Vraag het de webapotheker

          Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
          Informatie wordt bijgewerkt: