ORS

Trefwoord
naar medicijnen
vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over ORS

 • ORS is een mengsel van zouten en glucose (druivensuiker).
 • Om te voorkomen dat u uitdroogt. BIjvoorbeeld bij waterdunne diarree en overgeven.
 • Los het hele zakje poeder of de bruistablet op in water. Lees op de verpakking of bijsluiter hoeveel water u moet gebruiken. Denkt u dat het water uit de kraan niet schoon is? Gebruik dan bronwater zonder prik.
 • Drink de oplossing na elke waterdunne diarree en na elke keer dat u moet overgeven. Kunt u niet veel in een keer drinken? Neem dan de hele dag door kleine slokjes.
 • Gebruik ORS zolang u nog last heeft van diarree en moet overgeven.
 • Bij overgeven: ga naar uw arts als u na 1 dag niet minder vaak overgeeft.
 • Bij diarree: is uw kind jonger dan 2 jaar of bent u zelf ouder dan 70 jaar? Ga naar uw arts als de diarree langer dan 1 dag duurt. Anderen: ga naar uw arts na 3 dagen waterdunne diarree.
 • ORS is een veilig medicijn. Werken uw nieren minder goed of heeft u diabetes? Let dan op hoeveel glucose (druivensuiker) en zout er in ORS zit.

Wat doet ORS en waarbij gebruik ik het?

ORS is een oplossing van zouten en glucose (druivensuiker) in water.

Het wordt gebruikt bij waterdunne diarree en braken (overgeven).

Diarree

 • Bij diarree

Diarree ontstaat meestal door een darminfectie. U heeft waterige ontlasting, moet vaak naar het toilet, heeft last van winderigheid en buikkramp en voelt zich slap.

Bij waterdunne diarree verliest het lichaam veel vocht. Wanneer u meer vocht verliest dan drinkt, kunt u uitdrogen. Vooral ouderen (boven de 70 jaar) en kinderen jonger dan 2 jaar hebben hier een grote kans op. Ook bij erg heet weer kunt u makkelijker uitdrogen.

Verschijnselen bij uitdroging
Bij uitdroging krijgt u onder andere opvallende dorst, een droge mond, droge ogen, moet u minder plassen en heeft u koude armen en benen. Ook sufheid, verwardheid en uiteindelijk flauwvallen kunnen voorkomen.

Werking
ORS wordt gebruikt bij diarree om het verlies aan water, suikers en zouten aan te vullen. Alleen water is vaak niet voldoende. De darmen hebben namelijk suikers en zouten nodig om voldoende vocht in het lichaam op te nemen. Het is belangrijk dat u niet alleen de ORS-oplossing gebruikt, maar ook nog extra drinkt. Bijvoorbeeld elke 5 of 10 minuten een slokje water of een lepeltje slappe thee.

Heeft u niet alleen diarree, maar ook bloed en slijm in uw ontlasting en hoge koorts? Raadpleeg dan uw arts. Dit kan wijzen op dysenterie, een darminfectie, waartegen de arts een antibioticum moet voorschrijven.

 

Lees meer over diarree

Misselijkheid en braken

 • Bij misselijkheid en overgeven

Als u misselijk bent en hierdoor meerdere keren moet braken (overgeven), verliest uw lichaam veel vocht. Wanneer u meer vocht verliest dan dat drinkt, kunt u uitdrogen. Vooral ouderen boven de 70 jaar en kinderen jonger dan 2 jaar hebben hier een grote kans op. Ook bij erg heet weer kunt u makkelijker uitdrogen.

Verschijnselen bij uitdroging
Bij uitdroging krijgt u onder andere opvallende dorst, een droge mond, droge ogen, moet u minder plassen en heeft u koude armen en benen. Ook sufheid, verwardheid en uiteindelijk flauwvallen kunnen voorkomen.

Werking
ORS wordt gebruikt om het verlies aan water, suikers en zouten aan te vullen, als u vaak moet braken. Alleen water is vaak niet voldoende. De darmen hebben namelijk suikers en zouten nodig om voldoende vocht in het lichaam op te nemen. Het is belangrijk dat u niet alleen de ORS-oplossing gebruikt, maar ook nog extra drinkt. Bijvoorbeeld elke 5 of 10 minuten een slokje water of een lepeltje slappe thee.

Lees meer over misselijkheid en braken

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

De zouten en glucose in ORS zitten ook in ons dagelijks voedsel. Bij normaal gebruik zal het daarom geen bijwerkingen geven.

Wel moeten sommige mensen rekening houden met de samenstelling van de oplossing. Mensen met een zoutarm (natriumarm) dieet moeten rekening houden met de hoeveelheid zout in ORS. Mensen met diabetes moeten rekening houden met de hoeveelheid glucose (druivensuiker) in ORS.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
Het is belangrijk het poeder of de bruistablet in voldoende water op te lossen. In de bijsluiter staat hoeveel dat is. U kunt beter iets te veel water gebruiken dan te weinig.

Is er alleen water van slechte kwaliteit of twijfelt u eraan of het wel schoon is? Kook het dan eerst en laat het afkoelen. Gebruik eventueel bronwater zonder prik of afgekoelde thee zonder suiker.

Heeft u minder nodig? Ook dan moet u het hele zakje of de hele bruistablet oplossen in de juiste hoeveelheid water. Gooi de rest van de drank weg of bewaar deze in de koelkast. Dit kan maximaal 24 uur.

Wanneer?
Neem de oplossing direct na elke waterdunne diarree of na elke keer dat u moet braken. Als u hier moeite mee heeft, drink de oplossing dan gedurende de hele dag langzaam, met kleine slokjes tegelijk.

Hoelang?

 • Bij waterdunne diarree: gebruik de ORS-oplossing zolang u diarree heeft. Diarree gaat meestal binnen 4 tot 7 dagen vanzelf over.
  Raadpleeg uw arts na 3 dagen waterdunne diarree of als u 1 dag niet heeft geplast. Kinderen jonger dan 2 jaar en ouderen boven de 70 jaar al na 1 dag waterdunne diarree. Zij hebben namelijk meer kans op uitdroging.
 • Bij braken: gebruik de ORS-oplossing zolang u moet braken.
  Raadpleeg uw arts als u na 1 dag bijna net zoveel overgeeft als de eerste dag of als u 1 dag niet heeft geplast.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Bent u vergeten de ORS in te nemen?
Heeft u nog steeds last van diarree of braken? Gebruik de vergeten dosis ORS dan alsnog. Juist bij braken of diarree heeft u een aanvulling van vocht nodig.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

alcohol drinken?
U kunt alcohol drinken in combinatie met dit medicijn.
Het is echter niet verstandig dat te doen als u diarree heeft of moet braken. Alcohol zorgt er namelijk voor dat u extra vocht verliest. U kunt beter veel water of thee drinken.


alles eten?
Meng dit middel alleen met water of afgekoelde thee zonder suiker. U mag het niet mengen met andere vloeistoffen of met voedsel.
Tussendoor kunt u normaal blijven eten of drinken.
U kunt alles eten waar u trek in heeft en kunt verdragen. Als u last heeft van buikkramp kunt u het beste kleine porties eten.

Klik voor meer informatie over wat u zelf kunt doen bij diarree en misselijkheid en braken.

Mag ik ORS gebruiken met andere medicijnen?

U kunt dit medicijn veilig gebruiken in combinatie met andere medicijnen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik dit medicijn gebruiken als de werking van mijn nieren of lever minder is?

Nieren

Dialyseert u? Overleg dan met uw arts of apotheker. Uw arts of apotheker zal samen met u de voordelen van het gebruik afwegen tegen het risico.

Lever

Het is niet bekend of mensen met levercirrose (een ziekte van de lever) dit medicijn veilig kunnen gebruiken. Overleg met uw arts als u levercirrose heeft.

Voor meer algemene informatie kunt u het thema “Verminderde nierfunctie en medicijnen” lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de invloed van een verminderde nierfunctie is op uw medicijnen. En leest u hoe uw apotheker u kan helpen bij veilig medicijngebruik als uw nieren niet goed werken.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

Onder welke namen is ORS verkrijgbaar?

De werkzame stof ORS zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

ORS is de Engels afkorting voor 'oral rehydration solution', ofwel 'een drinkbare vloeistof om de vochtbalans in het lichaam te herstellen'.

ORS is verkrijgbaar onder de merknamen Care Plus ORS, Norit ORS en nog veel andere merken. Het is zonder recept te verkrijgen in zakjes met poeder of bruistabletten die u in water moet oplossen.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 13-03-2020

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

ORS is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

Geen ervaringen gevonden.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!