Trefwoord
naar medicijnen

Belangrijk om te weten over ORS

 • ORS is een mengsel van zouten en druivensuiker, bedoeld om op te lossen in water.
 • Om uitdroging te voorkomen bij waterdunne diarree en braken.
 • Los het hele zakje poeder of de bruistablet op in water. Let erop dat u hiervoor de juiste hoeveelheid water gebruikt. Kijk op de verpakking of in de bijsluiter hoeveel dat is. Is het kraanwater niet betrouwbaar? Neem dan mineraalwater zonder prik.
 • Drink de oplossing na elke waterdunne diarree en na elke keer dat u moet braken. Als u niet zo veel tegelijk kunt drinken, dan geleidelijk de hele dag door met kleine beetjes opdrinken.
 • Gebruik ORS zolang de diarree of het braken aanhoudt.
 • Kinderen jonger dan 2 jaar en ouderen ouder dan 70 jaar: raadpleeg de arts als de diarree langer dan 1 dag duurt. Zij hebben meer kans op uitdroging. Anderen: na 3 dagen arts raadplegen.
 • Als na 1 dag het braken niet minder wordt, arts raadplegen.
 • Er zijn vrijwel geen bijwerkingen. Mensen met een slechte nierwerking of diabetes moeten rekening houden met de hoeveelheid suiker en zout in ORS.

Wat doet ORS en waarbij gebruik ik het?

ORS is een oplossing van zouten en (druiven)suiker in water.

Het wordt gebruikt bij waterdunne diarree en braken.

Diarree

 • Bij diarree

Diarree ontstaat meestal door een darminfectie. U heeft waterige ontlasting, moet veelvuldig naar het toilet, krijgt last van winderigheid en buikkramp en voelt zich slap.

Bij waterdunne diarree verliest het lichaam veel vocht. Wanneer het lichaam meer vocht verliest dan het opneemt, kan het uitdrogen. Vooral zwangeren en ouderen (boven de zeventig jaar) hebben hier een grote kans op. Ook wanneer u in een warme (tropische) omgeving verblijft, is de kans op uitdrogen groot.

Uitdrogingsverschijnselen
Uitdrogingsverschijnselen zijn onder andere opvallende dorst, droge mond, droge ogen, minder plassen, gewichtsverlies, sufheid, verwardheid en uiteindelijk flauwvallen.

Werking
ORS wordt gebruikt bij diarree om het verlies aan water, suikers en zouten aan te vullen. De darmen hebben namelijk suikers en zouten nodig om voldoende vocht in het lichaam op te nemen. De suikers en zouten in de ORS zorgen ervoor dat het vocht beter wordt opgenomen. Het is belangrijk dat u naast de ORS-oplossing voldoende blijft drinken.

Als de diarree gepaard gaat met bloed en slijm in de ontlasting en hoge koorts, moet u uw arts raadplegen. Dit kan wijzen op dysenterie, een darminfectie, waartegen de arts een antibioticum moet voorschrijven.

Lees meer over diarree

Misselijkheid en braken

 • Bij misselijkheid en overgeven

Als u misselijk bent en hierdoor meerdere keren moet braken, verliest uw lichaam veel vocht. Wanneer het lichaam meer vocht verliest dan het opneemt, kan het uitdrogen. Vooral zwangeren en ouderen (boven de zeventig jaar) hebben hier een grote kans op. Ook wanneer u in een warme (tropische) omgeving verblijft, is de kans op uitdrogen groot.

Uitdrogingsverschijnselen
Uitdrogingsverschijnselen zijn onder andere opvallende dorst, droge mond, droge ogen, minder plassen, gewichtsverlies, sufheid, verwardheid en uiteindelijk flauwvallen.

Werking
ORS wordt gebruikt om het verlies aan water, suikers en zouten aan te vullen, als u vaak moet braken. De suikers en zouten in de ORS zorgen ervoor dat het vocht beter wordt opgenomen. Het is belangrijk dat u naast de ORS-oplossing voldoende blijft drinken. Bijvoorbeeld elke 5 of 10 minuten een slokje water of een lepeltje slappe thee.

Lees meer over misselijkheid en braken

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

De zouten en suikers in ORS zitten ook in ons dagelijks voedsel. Bij normaal gebruik zal het daarom geen bijwerkingen geven.

Dit middel kan wel problemen geven bij mensen met een ernstige stoornis van de nierwerking. Raadpleeg uw arts.

ORS bevat natrium. Mensen met een natriumarm dieet moeten hier rekening mee houden.

Ook bevat het suikers. Mensen met diabetes moeten hier rekening mee houden.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
Het is belangrijk het poeder in voldoende vocht op te lossen. In de bijsluiter staat hoeveel dat is. U kunt beter iets te veel water gebruiken dan te weinig.

Is er alleen water van slechte of dubieuze kwaliteit? Kook het dan eerst en laat het afkoelen. Gebruik eventueel mineraalwater zonder prik of thee zonder suiker.

Ook als u minder nodig heeft, moet u toch het hele zakje oplossen in de benodigde hoeveelheid water. Gooi de rest weg of bewaar het in de koelkast. Dit kan maximaal 24 uur.

Wanneer?
Neem de oplossing in elk geval direct na elke waterdunne diarree of na elke keer dat u moet braken. Als u hier moeite mee heeft, drink de oplossing dan gedurende de hele dag langzaam, met kleine slokjes tegelijk. De opname in het lichaam is dan het best.

Hoe lang?

 • Bij waterdunne diarree: gebruik de ORS-oplossing zolang de diarree aanhoudt. Diarree gaat meestal binnen 3 tot 5 dagen vanzelf over.
  Raadpleeg uw arts na 3 dagen waterdunne diarree. Ouderen boven de 70 jaar al na 1 dag waterdunne diarree. Ouderen hebben namelijk meer kans op uitdroging.
 • Bij braken: gebruik de ORS-oplossing zolang u moet braken.
  Raadpleeg uw arts als het braken na 1 dag niet minder is.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Ga gewoon door met de ORS in kleine porties in te nemen. Ook als u moet braken, kunt u gewoon doorgaan met de ORS. Juist bij braken heeft u een aanvulling van vocht nodig.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

alcohol drinken?
U kunt alcohol drinken in combinatie met dit geneesmiddel. Als u echter veel vocht verliest, is alcohol niet verstandig. U kunt beter veel water of thee drinken.

alles eten?
Het poeder mag niet worden gemengd met voedsel of met andere vloeistoffen dan water, maar tussendoor kunt u normaal blijven eten of drinken. U kunt alles eten waar u trek in heeft en wat u kunt verdragen. Als u last heeft van buikkramp kunt u het beste kleine porties eten.

Klik voor meer informatie over wat u zelf kunt doen bij diarree en misselijkheid en braken.

Mag ik ORS gebruiken met andere medicijnen?

U kunt dit middel veilig gebruiken in combinatie met andere medicijnen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

U kunt dit middel veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Ja, in één keer stoppen kan zonder na-effecten.

Onder welke namen is ORS verkrijgbaar?

De werkzame stof ORS zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

ORS is de Engels afkorting voor 'oral rehydration solution', ofwel 'een drinkbare vloeistof om de vochtbalans in het lichaam te herstellen'.

ORS is verkrijgbaar onder de merknamen Care Plus ORS, Orale Dehydratie Zouten en nog veel andere merken. Het is zonder recept te verkrijgen in zakjes met poeder dat u in water moet oplossen.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 08-12-2016

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

ORS is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

Geen ervaringen gevonden.

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.