ORS bij kinderen

naar medicijnen

ORS bij kinderen

Waar is dit medicijn voor?

ORS is een oplossing van zouten en (druiven)suiker in water.

ORS is de Engelse afkorting voor 'oral rehydration solution', ofwel 'een drinkbare vloeistof om de vochtbalans in het lichaam te herstellen'.

Kinderen kunnen ORS gebruiken bij waterdunne diarree en braken.

Diarree bij kinderen

Acute diarree ontstaat meestal door een darminfectie. Uw kind heeft waterige ontlasting. Daarnaast kan uw kind overgeven, last hebben van pijnlijke buikkrampen waarbij de diarree eruit spuit en uw kind plotseling moet huilen en kan er sprake zijn van koorts. Peuters kunnen ook diarree krijgen als zij veel vruchtensap drinken. Vooral dranken met veel suikers, zoals appelsap, kunnen diarree veroorzaken.

Acute diarree gaat vanzelf over, meestal binnen enkele dagen. Acute diarree kan geen kwaad, tenzij uw kind veel vocht verliest en moet overgeven. Bij waterdunne diarree verliest het lichaam veel vocht. Wanneer het lichaam meer vocht verliest dan het opneemt, kan het uitdrogen. Vooral baby's en kleine kinderen (tot 2 jaar) hebben hier een grote kans op. Zij kunnen al binnen 1 dag uitdrogen. Ook wanneer uw kind in een warme (tropische) omgeving verblijft, is de kans op uitdrogen groot. In dat geval is ORS de beste behandeling.

Uitdrogingsverschijnselen zijn onder andere opvallende dorst, droge mond, droge ogen, minder plassen, gewichtsverlies, sufheid, verwardheid en uiteindelijk flauwvallen.

Als de diarree gepaard gaat met bloed en slijm in de ontlasting en hoge koorts, moet u uw arts raadplegen. Dit kan wijzen op dysenterie, een darminfectie, waartegen de arts een antibioticum moet voorschrijven.

Lees meer over diarree bij kinderen

Misselijkheid en braken

Als uw kind meerdere keren moet overgeven, verliest zijn lichaam veel vocht. Wanneer het lichaam meer vocht verliest dan het opneemt, kan het uitdrogen. Vooral baby's en kleine kinderen (tot 2 jaar) hebben hier een grote kans op. Zij kunnen al binnen 1 dag uitdrogen. Ook wanneer uw kind in een warme (tropische) omgeving verblijft, is de kans op uitdrogen groot. In dat geval is ORS de beste behandeling.

Uitdrogingsverschijnselen zijn onder andere opvallende dorst, droge mond, droge ogen, minder plassen, gewichtsverlies, sufheid, verwardheid en uiteindelijk flauwvallen.

Lees meer over misselijkheid en braken

Ervaring bij kinderen

ORS bevat zouten en suikers die ook in ons dagelijks voedsel zitten. U kunt ORS daarom veilig geven aan kinderen van alle leeftijden.

Hoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?

ORS wordt gebruikt bij diarree en braken om het verlies aan water, suikers en zouten aan te vullen. De darmen hebben namelijk suikers en zouten nodig om voldoende vocht in het lichaam op te nemen. De suikers en zouten in de ORS zorgen ervoor dat het vocht beter wordt opgenomen. Het is belangrijk dat uw kind naast de ORS-oplossing voldoende blijft drinken.

Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek, op de verpakking of in de bijsluiter.

Hoe?

Het is belangrijk het poeder in voldoende vocht op te lossen. In de bijsluiter staat hoeveel dat is. U kunt beter iets te veel water gebruiken dan te weinig.

Is er alleen water van slechte of dubieuze kwaliteit? Kook het dan eerst en laat het afkoelen. Gebruik eventueel mineraalwater zonder prik of thee zonder suiker.

Ook als uw kind minder nodig heeft, moet u toch het hele zakje oplossen in de benodigde hoeveelheid water. Gooi de rest weg of bewaar het in de koelkast. Dit kan maximaal 24 uur.

Baby's kunt u de oplossing geven met een lepeltje of door hun speen in de oplossing te dopen. Meng het poeder NIET met de flesvoeding.

Wanneer?

Geef uw kind de oplossing om op te drinken in elk geval direct na elke waterdunne diarree of na elke keer dat uw kind moet braken. Als uw kind hier moeite mee heeft: laat hem de oplossing dan gedurende de hele dag langzaam met kleine slokjes tegelijk opdrinken. De opname in het lichaam is dan het best.

Baby's
Geef de ORS-oplossing aan baby's voortdurend, maar in elk geval ook vóór de borst- of flesvoeding. Ze zullen er dan voldoende van drinken. Geef daarna wel evenveel voeding als u gewend bent.


Hoe lang?

 • Bij waterdunne diarree: gebruik de ORS-oplossing zolang de diarree aanhoudt. Diarree gaat meestal binnen 3 tot 5 dagen vanzelf over.
  Is uw kind jonger dan 2 jaar? Raadpleeg uw arts als de waterdunne diarree langer dan 1 dag aanhoudt.
  Is uw kind ouder dan 2 jaar? Raadpleeg uw arts als uw kind 3 dagen waterdunne diarree heeft.
 • Bij braken: gebruik de ORS-oplossing zolang u moet braken.
  Raadpleeg uw arts als het braken na 1 dag niet minder is.

Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over ORS bij volwassenen.

De zouten en suikers in ORS zitten ook in ons dagelijks voedsel. Bij normaal gebruik zal het daarom waarschijnlijk geen bijwerkingen geven. Wel is bekend dat sommige volwassenen extra voorzichtig moeten zijn als zij dit middel gebruiken. Dit geldt waarschijnlijk ook voor kinderen. Zie hiervoor de informatie over ORS bij volwassenen.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe is dit medicijn verkrijgbaar?

ORS is voor kinderen te verkrijgen in zakjes met poeder dat u in water moet oplossen.

Meer informatie

Meer informatie over dit medicijn vindt u bij ORS bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

 • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
 • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
 • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

Laatst bijgewerkt: 06-12-2016

Disclaimer

Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

ORS bij kinderen is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.