pilocarpine om in te nemen

pilocarpine om in te nemen

Trefwoord
naar medicijnen

pilocarpine om in te nemen

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over pilocarpine om in te nemen

 • Pilocarpine stimuleert de klieren, zoals speekselklieren en traanklieren.
 • Bij een droge mond door onvoldoende aanmaak van speeksel. En bij een droge mond, neus en ogen door de ziekte van Sjögren.
 • Binnen 20 minuten na inname merkt u dat er meer speeksel in uw mond komt. Dit effect houdt 3 tot 5 uur aan. Vanaf 1 tot 2 maanden werkt dit middel op zijn best.
 • Misselijkheid of brandend maagzuur kunnen voorkomen. Neem pilocarpine in tijdens of vlak na het eten. Dan heeft u daar minder last van.
 • Meest voorkomende bijwerkingen: overmatig zweten, tranende ogen, hoofdpijn, een grieperig gevoel of vaker moeten plassen. Heeft u hier veel last van? Raadpleeg dan uw arts.
 • Ook kan uw bloeddruk stijgen en kunt u hartkloppingen krijgen of duizelig worden. Raadpleeg in deze gevallen uw arts.
 • Verder kunt u kleine pupillen hebben. Daardoor ziet u minder goed, vooral in het donker. Heeft u hier last van? Rijd alleen auto als u goed kunt zien.

Wat doet pilocarpine om in te nemen en waarbij gebruik ik het?

Pilocarpine stimuleert zenuwen en klieren op veel plekken in het lichaam. Zoals de zenuwen die ogen, longen, blaas, hart, maag en darmen aansturen. Het werkt ook op de speekselklieren en de traanklieren.

Artsen schrijven dit middel voor bij een droge mond als er onvoldoende speeksel wordt gevormd, zoals bij het syndroom van Sjögren.

Droge mond

Een droge mond voelt onaangenaam aan en geeft problemen met kauwen, slikken en spreken. Door de droge mond heeft u ook sneller last van gaatjes en mondinfecties.

Oorzaken
Een droge mond ontstaat door te weinig aanmaak van speeksel. Dit kan verschillende oorzalen hebben. Bijvoorbeeld te weinig drinken, het gebruik van bepaalde medicijnen, bestraling bij kanker van hoofd en hals of de ziekte van Sjögren. Ook mensen die in de laatste levensfase zijn, hebben vaak last van een droge mond.

Behandeling
Soms kunt u de speekselvorming stimuleren door voedsel te kiezen waar u goed op moet kauwen, zoals bruinbrood of rauwe groenten. Andere manieren om de klachten te verlichten zijn: zuur voedsel zoals fruit eten, sabbelen op een suikervrij zuurtje of kauwgom en vaak kleine slokjes water drinken.

Als dit niet voldoende helpt of als uw mond door bestraling niet veel verdraagt, kan de arts u aanraden om kunstspeeksel te gebruiken. Dit is te verkrijgen in een gel of mondspray. Ook kan uw arts pilocarpine om in te nemen voorschrijven.

Werking
Pilocarpine stimuleert bepaalde klieren in het lichaam, zoals de speekselklieren, traanklieren en zweetklieren.  Het bevordert zo de aanmaak van speeksel, traanvocht en zweet.

Effect
De speekselaanmaak komt na ongeveer 20 minuten op gang en houdt 3 tot 5 uur aan. Het duurt ongeveer 1 tot 2 maanden voordat het beste effect is bereikt.

Lees meer over droge mond

Syndroom van Sjögren

Oorzaak en verschijnselen
Bij het syndroom van Sjögren is het eigen afweersysteem actief tegen de eigen traan-, speeksel- en slijmklieren. Daardoor werken deze klieren niet voldoende. De slijmvliezen van onder andere ogen, mond, neus en keel zijn dan droger dan normaal.

Behandeling
De aandoening is niet te genezen. Wel kunt u de klachten verminderen, bijvoorbeeld door de slijmvliezen te bevochtigen met kunstspeeksel en kunsttranen. Ook kan uw arts pilocarpine om in te nemen voorschrijven.

Werking
Pilocarpine stimuleert bepaalde klieren in het lichaam, zoals de speekselklieren, de traanklieren  en de zweetklieren. Het bevordert zo de aanmaak van speeksel, traanvocht en zweet.

Effect
De speekselaanmaak komt na ongeveer 20 minuten op gang en houdt 3 tot 5 uur aan. Het effect op de droge ogen treedt snel in. Het duurt ongeveer 1 tot 2 maanden voordat het beste effect is bereikt.

Lees meer over syndroom van sjögren

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Overmatig zweten.
 • Een griepachtig gevoel. Zelden een zwak gevoel, koude rillingen en een loopneus.
 • Vaker plassen of meer aandrang om te plassen. De klachten kunnen verergeren bij mensen met een vergrote prostaat of mensen die last hebben van een verminderde doorgang van de blaas of urinewegen.
 • Hoofdpijn.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Tranende ogen, wazig zien, pijnlijke ogen of rode ogen. Uw pupillen worden klein. U kunt daardoor minder goed in de verte zien of lezen, vooral als het donker is. Pas daarom op en rijd alleen auto als u goed ziet. Als u een ontsteking van de iris van het oog heeft, mag u dit medicijn niet gebruiken.
 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, buikpijn, verstopping, brandend maagzuur, diarree en buikkrampen. Zeer zelden winderigheid. Bij misselijkheid of maagklachten helpt het om pilocarpine bij de maaltijd of met wat voedsel in te nemen. Blijft u last houden? Raadpleeg dan uw arts.
 • Hartkloppingen of een onregelmatige hartslag. Raadpleeg dan uw arts.
 • Duizeligheid, blozen of `opvliegers` en een verhoogde bloeddruk. Vooral ouderen kunnen duizelig worden. Raadpleeg dan uw arts.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag en jeuk. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor pilocarpine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Spierkrampen of spierzwakte. Zeer zelden kan hierdoor, tijdens het gebruik, het lichaam scheef en gedraaid gaan staan. Bij mensen met de ziekte van Parkinson kunnen de verschijnselen verergeren.
 • Galkolieken. Raadpleeg uw arts als u galstenen heeft of andere galblaasaandoeningen.
 • Benauwdheid, door te veel slijm en vernauwing in de longen. Mensen met astma of COPD kunnen hierdoor meer last van hun aandoening krijgen. Raadpleeg dan uw arts. Soms helpt het om de luchtwegverwijder, zoals salbutamol of ipratropium, extra te inhaleren.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Wanneer?
Neem dit medicijn bij voorkeur tijdens of vlak na het eten in. U heeft dan minder kans op misselijkheid of maagklachten.

Hoelang?
Mocht er na 4 weken nog te weinig effect zijn, dan zal de arts soms de dosering verhogen.
Meestal blijkt na 1 tot 3 maanden of dit medicijn voldoende werkt.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

U gebruikt dit medicijn 3 of 4 keer per dag: duurt het nog meer dan 2 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Stel de volgende dosis 3 tot 4 uur uit. Duurt het nog minder dan 2 uur? Sla de vergeten dosis dan over en neem de volgende dosis eerder in.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
Door dit medicijn kunt u slechter gaan zien. Dit kan nadelig zijn bij het autorijden, zeker bij avond of schemering. Ook worden sommige mensen duizelig. Rijd niet als u duizelig bent of als u wazig of onscherp ziet.

alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik pilocarpine om in te nemen gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Gebruik dit middel NIET tijdens de zwangerschap. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Het is niet bekend of het in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander middel voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer stoppen met het gebruik van dit medicijn.

Onder welke namen is pilocarpine om in te nemen verkrijgbaar?

De werkzame stof pilocarpine om in te nemen zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Pilocarpine is al lang op de markt. Het is verkrijgbaar in tabletten onder de merknaam Salagen.

Het is ook verkrijgbaar in oogdruppels. Deze tekst gaat over de toepassing in tabletten.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 08-07-2016

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

pilocarpine om in te nemen is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

12 February 2016

Door het Syndroom van Sjogren zijn mijn speeksel- en traanvochtklieren vernietigd. Salagen (werkzame stof pilocarpine) kan dat weer een beetje opwekken en ...

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!