prucalopride

prucalopride

Trefwoord
naar medicijnen

prucalopride

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over prucalopride

 • Prucalopride stimuleert de bewegingen van de maag en de darmen.
 • Bij chronische verstopping, als andere laxeermiddelen onvoldoende helpen. Soms bij prikkelbaredarmsyndroom met verstopping.
 • De werking begint binnen 1 tot 2 dagen. Na ongeveer 4 weken is duidelijk of het medicijn werkt bij u. Zo niet, overleg dan met uw arts.
 • U mag de tablet innemen op elk moment van de dag. Heeft u last van misselijkheid? Neem het dan in met wat voedsel.
 • U kunt hoofdpijn, misselijkheid, diarree of buikpijn krijgen. Blijft u last houden? Raadpleeg dan uw arts.

Wat doet prucalopride en waarbij gebruik ik het?

Prucalopride stimuleert de bewegingen van de maag en de darmen.

Artsen schrijven het voor bij chronische verstopping (obstipatie), als andere laxeermiddelen onvoldoende helpen.

Artsen schrijven het soms voor bij prikkelbaredarmsyndroom met verstopping.

Verstopping

 • Bij verstopping

Verschijnselen
Het ontlastingspatroon verschilt sterk per persoon. U heeft last van verstopping als de ontlasting minder vaak komt dan u gewend bent. Bij verstopping is de ontlasting hard en droog. De ontlasting kan ook pijnlijk verlopen.

Een verstopping kan ontstaan door de ontlasting te lang op te houden, te weinig vezels in de voeding, te weinig drinken, te weinig lichaamsbeweging, stress of spanning en door een aantal geneesmiddelen. Ook zwangere vrouwen hebben door hormonale veranderingen vaak last van verstopping.

Behandeling
De klachten kunnen afnemen als u vezelrijke voeding gebruikt, zoals volkorenbrood, voldoende drinkt, voldoende lichaamsbeweging heeft en stress vermijdt. Als dit onvoldoende helpt, kunt u proberen of een laxeermiddel de klachten vermindert, bijvoorbeeld lactulose of psylliumvezels. Als u snel van een ernstige verstopping af wilt komen kunt u een laxeermiddel als bisacodyl gebruiken.
Als u ondanks aanpassing van leefregels en het gebruik van laxeermiddelen klachten houdt, kan de arts prucalopride voorschrijven.

Werking
Prucalopride werkt in op de darmwand, waardoor deze sneller gaat bewegen. Ook versnelt het de passage van voedsel vanuit de maag naar de darmen. Het voedsel gaat hierdoor sneller door de darmen, zodat er geen verstopping meer ontstaat.

Effect
De werking begint binnen 1 tot 2 dagen. Na 4 weken is het effect optimaal. Ongeveer 1 op de 3 volwassenen heeft dan een normale stoelgang van 3 keer per week gekregen. Ongeveer de helft van de volwassenen ervaart verbetering van hun klachten, zoals opgeblazen gevoel, buikpijn of buikkramp, pijnlijke ontlasting of een scheurtje in de anus.

Lees meer over verstopping

Prikkelbaredarmsyndroom

Verschijnselen
Bij het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) heeft u voor een lange tijd last van darmkrampen. Dit zijn pijnlijke samentrekkingen van de darmen die ontstaan als er voedsel langs de darmen komt. Ook kunt u last hebben van winden laten, afwisselend verstopping of dunne ontlasting (diarree), een opgezette buik of slijm bij de ontlasting.

Oorzaak
De precieze oorzaak is nog onbekend. Wel is bekend dat voedsel en stress een rol kunnen spelen.

Behandeling
Door vezelrijke voeding te gebruiken, voldoende te drinken, voldoende te bewegen en stress te voorkomen, kunnen de klachten minder worden. Bij verstopping schrijven artsen meestal eerst andere laxeermiddellen voor. Als deze onvoldoende werken, kan uw arts prucalopide voorschrijven.

Werking
Prucalopride werkt in op de darmwand, waardoor deze sneller gaat bewegen. Ook zorgt het voor dat het voedsel sneller vanuit de maag naar de darmen gaan. Hierdoor ontstaat er geen verstopping meer.

Effect
Prucalopride werkt binnen 1 tot 2 dagen. Na 4 weken is het effect het beste. Ongeveer 1 op de 3 volwassenen heeft dan een normale stoelgang van 3 keer per week gekregen. Ongeveer de helft van de volwassenen ervaart verbetering van hun klachten, zoals opgeblazen gevoel, buikpijn of buikkramp, pijnlijke ontlasting of een scheurtje in de anus.

Lees meer over prikkelbaredarmsyndroom

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Hoofdpijn. Zeer zelden migraine.
 • Maagdarmklachten zoals misselijkheid, diarree of buikpijn. Zelden braken, verminderde eetlust, maagpijn, opgeblazen gevoel, winderigheid, darmgerommel. Zeer zelden bloed bij de ontlasting. Bij misselijkheid helpt het om dit medicijn met wat voedsel in te nemen.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Duizeligheid of vermoeidheid. Dit verdwijnt meestal na een paar dagen.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Koorts, zwakte of naar gevoel.
 • Trillende handen.
 • Hartkloppingen. Raadpleeg uw arts, als u hier last van heeft.
 • Vaak kleine beetjes moeten plassen.

Raadpleeg uw arts, als u hier last van heeft. Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Wanneer?
U mag het medicijn innemen op elk moment van de dag, met of zonder voedsel. Heeft u last van misselijkheid? Neem het medicijn dan in met wat voedsel.
Het beste kunt u een vast tijdstip kiezen, dan vergeet u minder snel een dosis.

Hoelang?
Na ongeveer 4 weken is duidelijk of dit medicijn voldoende bij u werkt. Als dit medicijn goed werkt, kunt u het gebruiken zo lang u last heeft. Zo niet, dan heeft verder gebruik geen zin. Overleg hierover met uw arts.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

U gebruikt dit medicijn 1 keer per dag: duurt het nog meer dan 8 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 8 uur? Sla de vergeten dosis dan over.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
De eerste dagen kan dit medicijn duizeligheid of vermoeidheid veroorzaken. Als dit bij u het geval is: rijd dan geen auto.

alcohol drinken? alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik prucalopride gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u overstappen op een ander medicijn.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het komt in de moedermelk terecht. Het is niet bekend of dit schadelijk kan zijn voor de baby. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. Of misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik dit medicijn gebruiken als de werking van mijn nieren of lever minder is?

Nieren

Werken uw nieren minder goed? Overleg dan met uw apotheker. Het kan zijn dat de dosering van uw medicijn aangepast moet worden.

Dialyseert u? Overleg dan met uw apotheker. Het kan zijn dat aanpassing van uw medicijngebruik nodig is. Bijvoorbeeld:

 • een andere dosering;
 • een andere dag of ander tijdstip waarop u uw medicijn moet innemen;
 • een ander medicijn.

Lever

Het is niet bekend of mensen met levercirrose dit medicijn veilig kunnen gebruiken.

Voor meer algemene informatie kunt u het thema “Verminderde nierfunctie en medicijnen” lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de invloed van een verminderde nierfunctie is op uw medicijnen. En leest u hoe uw apotheker u kan helpen bij veilig medicijngebruik als uw nieren niet goed werken.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt u op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

Onder welke namen is prucalopride verkrijgbaar?

De werkzame stof prucalopride zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Prucalopride is sinds 2010 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Resolor in tabletten.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 03-09-2020

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

prucalopride is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

14 February 2020

Ik slik het middel al een jaar en het helpt niet. Ik gebruik ook lynoforce van a vogel erbij en dan werkt het wel aardig.

20 July 2018

18u ingenomen, 18u30 buikkrampen, 19u met een kracht van 2.5 bar stoelgang lanceren

26 June 2018

Het helpt heel goed bij mij.... mijn buik is ook veel mindee geworden. Niet meer zo opgezet. Geen opgeblazen gevoel. Het is het beste medicijn wat ik tot ...

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!