psylliumzaad bij kinderen

Trefwoord
naar medicijnen

psylliumzaad bij kinderen

vergroot
terug naar boven

Waar is dit medicijn voor?

Psylliumzaad is een laxeermiddel.

Artsen schrijven psylliumzaad voor bij kinderen met verstopping (obstipatie).

Verstopping bij kinderen

Bij verstopping lukt het niet goed om te poepen. De ontlasting komt minder vaak dan 3x per week. De ontlasting is hard, droog of keutelig en kan pijn doen.

Een verstopping kan onder andere ontstaan door:

 • de ontlasting te lang op te houden;
 • te weinig vezels in de voeding;
 • te weinig drinken;
 • te weinig lichaamsbeweging;
 • stress of spanning.

Bij baby's kan verstopping ontstaan als het kind van borstvoeding overgaat op flesvoeding. Of als de flesvoeding te veel poeder of te weinig water bevat.

De klachten kunnen afnemen als uw kind vezelrijke voeding gebruikt, voldoende drinkt, voldoende lichaamsbeweging heeft en stress vermijdt. Als dit niet genoeg helpt, kan uw kind laxerende limonadesiroop proberen. Geef uw kind geen laxeermiddelen zonder overleg met de huisarts. De oorzaak van de verstopping moet eerst worden onderzocht.

Lees meer over verstopping bij kinderen

Ervaring bij kinderen

Psylliumzaad is officieel geregistreerd bij kinderen vanaf 6 jaar. Registratie betekent dat de fabrikant psylliumzaad bij kinderen uitgebreid heeft onderzocht. De overheid heeft vervolgens goedgekeurd dat het medicijn verkrijgbaar is. Uit het onderzoek van de fabrikant blijkt dat het bij kinderen werkt en veilig is.

Hoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?

Psylliumzaad heeft een laxerende werking. Psylliumvezels mengen zich met de darminhoud en zwellen op doordat ze water opnemen. Uw kind krijgt hierdoor meer en zachtere ontlasting. Dat prikkelt de darm om harder te gaan werken. Het is belangrijk om bij gebruik van dit middel veel te drinken: 1.5 tot 2 liter per dag. Anders kan het middel gaan klonteren in de darm en dit kan verstopping of afsluiting van de darm veroorzaken.

Hoe lang duurt het voordat dit medicijn werkt?

Na 1 tot 3 dagen merkt uw kind dat de ontlasting weer op gang komt, zachter wordt en minder pijnlijk verloopt.

Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?

Breng de benodigde hoeveelheid in een flink glas (longdrinkglas) water, vruchtensap of melk; goed roeren en direct door uw kind laten opdrinken. In melk zal het niet zo mooi oplossen.

U mag het ook met vla of yoghurt mengen. Laat uw kind een glas water nadrinken, zodat hij voldoende vocht in de darmen heeft voor een goede werking.

Wanneer?

Laat uw kind het medicijn niet vlak voor het slapen gaan innemen. Anders kan verstopping of afsluiting van de darm ontstaan.

Houd er rekening mee dat door dit medicijn de darminhoud toeneemt. Het innemen vlak na een grote maaltijd innemen kan misschien darmklachten geven.

Hoe lang?

 • De arts zal u vertellen hoelang uw kind dit middel moet gebruiken. Meestal zal uw kind dit middel minstens 2 maanden moeten gebruiken. Sommige kinderen hebben dit middel echter gedurende langere tijd nodig.
 • Als er na 3 dagen gebruik geen enkele verbetering optreedt in de stoelgang, of als uw kind aanhoudende buikpijn of diarree krijgt, moet u de arts en/of apotheker raadplegen.

Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over psylliumzaad bij volwassenen.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe is dit medicijn verkrijgbaar?

Psylliumzaad is voor kinderen te verkrijgen in:

 • poeder;
 • korrels (granulaat).

Meer informatie

Meer informatie over dit medicijn vindt u bij psylliumzaad bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

 • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
 • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
 • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

Laatst bijgewerkt: 01-06-2015

Disclaimer

Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

psylliumzaad bij kinderen is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!