sulconazol op de huid bij kinderen

Trefwoord
naar medicijnen

sulconazol op de huid bij kinderen

vergroot
terug naar boven

Waar is dit medicijn voor?

Sulconazol is een antischimmelmiddel.

Sulconazol op de huid kan bij kinderen worden gebruikt bij schimmelinfecties van de huid, zoals:

 • voetschimmel;
 • pityriasis versicolor.

Schimmelinfecties van de huid

Verschijnselen
Uw kind merkt een schimmel- of gistinfectie van de huid aan jeuk, schilfering of een rode verkleuring van de huid. Het zit vooral op plekjes die vochtig kunnen zijn, zoals tussen de tenen (‘zwemmerseczeem’), in de oksels of liezen (‘smetten’).

Oorzaak
De oorzaak is een infectie met bepaalde schimmels of gisten, zoals de Candida-gist. Deze schimmels en gisten zijn altijd wel aanwezig op de huid. Als de omstandigheden voor hen gunstig zijn, gaan ze groeien. Deze omstandigheden zijn bijvoorbeeld vocht en warmte. Soms is de huid beschadigd waardoor een schimmelinfectie kan ontstaan, bijvoorbeeld door strakke, schurende kleding. Ook kan het ontstaan door een verminderde afweer.

Schimmels en gisten vormen sporen die later weer opnieuw kunnen uitgroeien. Daarom kunnen schimmel- en gistinfecties steeds terugkomen.

Lees meer over schimmelinfecties van de huid

Voetschimmel

Voetschimmel is een schimmelinfectie van de huid op de voeten, meestal tussen de tenen. Het wordt ook zwemmerseczeem genoemd.

Lees meer over voetschimmel

Pityriasis versicolor

Een speciale gistinfectie is pityriasis versicolor. Hierbij zijn er veel kleine verkleurde vlekjes die donker zijn op een lichte huid en licht op een donkere huid. De vlekjes kunnen schilferen en jeuken. Deze infectie is niet besmettelijk.

De verkleuring bij pityriasis versicolor komt doordat de vorming van huidkleurstof verstoord raakt.

Als uw kind veel vlekjes over het hele lichaam heeft, kunt u ook een shampoo met seleensulfide gebruiken. 

Lees meer over pityriasis versicolor

Ervaring bij kinderen

Sulconazol op de huid is officieel geregistreerd bij kinderen vanaf 6 jaar met schimmelinfecties van de huid, zoals voetschimmel en pityriasis versicolor. Registratie betekent dat de fabrikant sulconazol bij kinderen uitgebreid heeft onderzocht. De overheid heeft vervolgens goedgekeurd dat het medicijn verkrijgbaar is. Uit het onderzoek van de fabrikant blijkt dat het bij kinderen werkt en veilig is.

Hoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?

Sulconazol doodt de schimmels en gisten waardoor de infectie verdwijnt. Uw kind merkt dat het werkt doordat roodheid, jeuk en schilfering afnemen.

Hoe lang duurt het voordat dit medicijn werkt?

 • Huidinfecties en voetschimmel: de jeuk en roodheid verminderen binnen enkele dagen. Het duurt echter een aantal weken voordat de schimmelinfectie echt is genezen. Ook als de klachten over zijn, moet uw kind nog enige tijd doorgaan met smeren.
 • Pityriasis versicolor: de jeuk en schilfers verminderen binnen enkele dagen. Het kan wel 3 tot 4 maanden duren voordat uw kind weer voldoende huidkleurstof (pigment) aanmaakt.

Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering in de bijsluiter of op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • Huidinfecties: de schimmeldraden bevinden zich een eindje buiten de ontstoken plek. Smeer de crème of lotion bij uw kind daarom 2 cm breder dan de ontstoken plek. Wrijf het licht in.
 • Voetschimmel: vóór elke toepassing de voeten van uw kind goed wassen, en eventuele schilfers verwijderen.

Wanneer?

Breng dit medicijn 1 of 2 keer per dag bij uw kind aan. Kies daarvoor vaste tijdstippen, dan vergeet u minder snel sulconazol te gebruiken. Bijvoorbeeld 's ochtends na het wassen of douchen en/of 's avonds voor uw kind gaat slapen.

Hoe lang?

Houd er rekening mee dat dit een kuur is die uw kind niet mag onderbreken en helemaal moet afmaken. Als uw kind te vroeg stopt, kan de schimmelinfectie terugkeren.

 • Huidinfecties en voetschimmel: meestal 4 tot 6 weken. Doorsmeren tot 1 week nadat de verschijnselen zijn verdwenen. Ziet u na 4 weken nog geen verbetering van de klachten bij uw kind, overleg dan met de arts.
 • Pityriasis versicolor: meestal 2 weken.

Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over sulconazol op de huid bij volwassenen.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe is dit medicijn verkrijgbaar?

Sulconazol op de huid is voor kinderen te verkrijgen in:

 • crème;
 • lotion.

Meer informatie

Meer informatie over dit medicijn vindt u bij sulconazol op de huid bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

 • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
 • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
 • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

Laatst bijgewerkt: 12-05-2015

Disclaimer

Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

sulconazol op de huid bij kinderen is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!