Klachten & ZiektesSchimmelinfecties van de huid

Schimmelinfecties van de huid

Klachten & ZiektesSchimmelinfecties van de huid

Schimmelinfecties van de huid

Wat is schimmelinfecties van de huid?Hoe herken ik schimmelinfecties van de huid?Kan ik er zelf iets tegen doen?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij schimmelinfecties van de huid?
 • Huidschimmels zijn schimmels die in de huid, de nagels of de haren van mensen of dieren groeien.

  Huidschimmels zijn overal aanwezig; iedereen komt ermee in aanraking. Pas als de schimmel de huid binnendringt en zich uitbreidt, ontstaat een schimmelinfectie.

  Meestal beschermt de huid tegen schimmelinfecties. Soms werkt die bescherming minder goed waardoor schimmels gemakkelijker de huid binnendringen. Bijvoorbeeld:

  • als de huid geïrriteerd of beschadigd is (door strakke, schurende kleding);

  • als de huid verweekt is door vocht en warmte;

  • als de huid veel wordt gewassen met zeep (waardoor beschermende vetzuren op de huid worden verwijderd). 

  Ouderen, mensen met verminderde weerstand (door bijvoorbeeld chemokuren) en mensen met diabetes mellitus zijn gevoeliger voor schimmelinfecties.

  Kijk voor meer informatie over schimmelinfecties van de huid op www.thuisarts.nl
  • Op de huid ontstaan rode plekken met schilfering langs de randen. Soms zijn het ringvormige plekken die steeds groter worden, terwijl het midden ervan alweer geneest. Deze vorm van huidschimmel wordt 'ringworm' genoemd. De plekken kunnen jeuk en een branderig gevoel geven. Ook kunnen er kleine blaasjes en puistjes ontstaan.

   Aan de zijkanten van uw vingers en in uw handpalmen kan wat vervelling met blaasjes ontstaan. Dit is een overgevoeligheidsreactie op een schimmelinfectie. Gek genoeg zit die schimmelinfectie dan op een andere plek van uw lichaam.

   Kijk voor meer informatie over schimmelinfecties van de huid op www.thuisarts.nl
   • De volgende adviezen kunnen eventueel helpen de groei van schimmels tegen te gaan en nieuwe schimmelinfecties te voorkomen:

    • Was uw huid liefst zonder zeep. Als u toch een keer zeep of shampoo gebruikt, spoel dan de huid goed af zodat er geen zeepresten achterblijven.
    • Droog de huid goed af.
    • In de lichaamsplooien en tussen de tenen kunt u eventueel talkpoeder gebruiken.
    • Draag katoenen ondergoed en sokken en ruimzittende kleren die de huid niet irriteren. Dus geen kleren die knellen of schuren.
    • Draag goed ventilerende schoenen, zoals sandalen, linnen of leren schoenen. Liever geen gesloten schoenen van rubber of plastic.
    • Draag in gemeenschappelijke doucheruimtes uw eigen badslippers. De vloeren van deze ruimtes zijn een bron van schimmels.
    Kijk voor meer informatie over schimmelinfecties van de huid op www.thuisarts.nl
      • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

       • Receptcontrole

       De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

       • Overzicht van uw medicijnen

       Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

       • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

       Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

       • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

       Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

       • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

       De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

       • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

       Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

       • Medicatiebeoordeling

       Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

       • Zelfzorg

       Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

       • Bezorgservice

       Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

      • Antischimmelmiddelen op de huid
       Antischimmelmiddelen beschadigen de celwand van de schimmel, waardoor de schimmel afsterft. De jeuk en roodheid verminderen binnen enkele dagen. Het duurt echter een aantal weken voordat de schimmelinfectie van de huid echt is genezen. Voorbeelden zijn ciclopirox, clotrimazol, ketoconazol, miconazol, sulconazol en terbinafine.

       Antischimmelmiddelen met een ontstekingsremmend middel op de huid
       Wanneer zich behalve een schimmelinfectie ook een ontstekingsreactie voordoet, kan een combinatie van een antischimmelmiddel met een bijnierschorshormoon worden voorgeschreven. Het bijnierschorshormoon remt de ontstekingsverschijnselen. Voorbeeld is miconazol in combinatie met hydrocortison.

       Benzoëzuur met salicylzuur op de huid
       Benzoëzuur remt de groei van de schimmel op de huid. Salicylzuur weekt het bovenste laagje van de huid los, waardoor de schimmel sneller uit de huid verdwijnt. Bovendien wordt de huid door het wekende effect op de hoornlaag beter toegankelijk voor andere medicijnen in bepaalde huidpreparaten en remt salicylzuur enigszins de groei van schimmels en bacteriën.

       Antischimmelmiddelen om in te nemen
       Antischimmelmiddelen beschadigen de celwand van de schimmel, waardoor de schimmel afsterft. De tabletten of drank worden gebruikt als de crème met antischimmelmiddel onvoldoende werkt, zoals bij mensen met een verminderde weerstand of bij ernstige infecties, of als de crème met antischimmelmiddel de plaats van de infectie niet goed bereikt, zoals bij een infectie in de nagels. De jeuk en roodheid verminderen binnen een paar dagen, maar de genezing duurt veel langer. Het is daarom belangrijk de kuur volledig af te maken. Voorbeelden zijn griseofulvine, itraconazol, ketoconazol en terbinafine.

       Methylrosaniline
       Methylrosaniline (gentiaanviolet) bestrijdt schimmelinfecties op huid en slijmvliezen. Uw arts kan methylrosaniline (gentiaanviolet) voorschrijven als andere middelen onvoldoende werken of niet gebruikt kunnen worden. De jeuk en roodheid verminderen na enkele dagen, maar genezing duurt echter veel langer.

       Laatst bijgewerkt NHG: 15-01-2015

       Disclaimer

       Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

       Vond u deze informatie nuttig?

       Stemt u ook op Apotheek.nl?

       Stemt u ook op Apotheek.nl?

       Dan zorgen we samen voor onze 4e award!

       Thuisarts.nl

       De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

       Thuisarts.nl

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: