Klachten & ZiektesSchimmelinfecties van de huid

Schimmelinfecties van de huid

Klachten & ZiektesSchimmelinfecties van de huid

Schimmelinfecties van de huid

Wat is Schimmelinfecties van de huid?Hoe herken ik Schimmelinfecties van de huid?Kan ik er zelf iets tegen doen?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij Schimmelinfecties van de huid?
 • Bij huidschimmel heeft u 1 of meer plekken met schilfers (velletjes) op uw huid. Het komt door een schimmel of een gist.

  U kunt plekken hebben op uw gezicht, nek, borst, buik of rug. Ook kunt u plekken hebben op uw voeten of in de huidplooien.

  Huidschimmel kan meestal geen kwaad.

  Schimmels en gisten zijn overal. Ze zitten bij iedereen op het lichaam. Dit is meestal niet erg. Op uw huid zit een vetlaagje dat u beschermt en zorgt dat u geen klachten krijgt.

  Soms werkt de bescherming van uw huid minder goed. Bijvoorbeeld als het vetlaagje van uw huid eraf gaat. De schimmel komt dan uw huid binnen en kan daar groeien. U krijgt dan plekken op de huid.

  In deze situaties krijgt u sneller last van schimmels:

  • als u vaak lang doucht of in bad gaat
  • als u veel zeep en shampoo gebruikt
  • als u een huidziekte heeft
  • als u diabetes (suikerziekte) heeft
  • als uw afweer minder is (door bijvoorbeeld chemokuren)
  Kijk voor meer informatie over Schimmelinfecties van de huid op www.thuisarts.nl
  • Op uw huid krijgt u 1 of meer plekken met kleine schilfers (velletjes). Bij een lichte huid zijn de plekken meestal rood. Bij een getinte of donkere huid zijn de plekken meestal donkerder of lichter dan de kleur van de rest van uw huid. De randen van de plekken zijn vaak dikker. 

   Soms lijken de plekken op een ring, die steeds groter wordt. Daarom wordt huidschimmel ook wel ringworm genoemd. In het midden van de ring lijkt de huid weer beter te worden.

   De plekken kunnen jeuken, soms geven ze een branderig gevoel.

   Soms kunt u aan de zijkanten van uw vingers en op de handpalmen blaasjes krijgen (blaasjeseczeem). Dit is een reactie van uw lichaam op de huidschimmel, die op een andere plek op uw huid zit.

   Kijk voor meer informatie over Schimmelinfecties van de huid op www.thuisarts.nl
   • Deze dingen kunt u proberen tegen huidschimmel:

    • Was uw huid liefst zonder zeep.
     Als u toch een keer zeep of shampoo gebruikt, spoel dan de huid goed af zodat er geen zeepresten blijven zitten.
    • Droog de huid goed af.
     U kunt drogend poeder (talkpoeder) doen op plekken die moeilijk droog te maken zijn. Zoals tussen de tenen en tussen de plooien van de huid, bijvoorbeeld in de liezen, de bilnaad of onder de borsten.
    • Draag kleren die ruim zitten, niet knellen en niet schuren tegen de huid. Draag het liefst katoenen ondergoed en sokken.
    • Doe elke dag schone kleren aan.
    • Gebruik een aparte handdoek voor het afdrogen van de plek waar de huidschimmel zit. Pak elke keer een schone handdoek.
    • Draag uw eigen slippers in ruimtes waar veel mensen op blote voeten lopen, zoals in doucheruimtes en zwembaden.
    • Draag schoenen die genoeg lucht doorlaten, zoals sandalen. Of schoenen van linnen of leer. Draag liever geen gesloten schoenen van rubber of plastic.

    Een schimmel diep in de huid, kan van een huisdier komen. Ga dan met uw dier naar de dierenarts. Die kan uw dier op schimmels controleren en behandelen.

    Kijk voor meer informatie over Schimmelinfecties van de huid op www.thuisarts.nl
      • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

       • Receptcontrole

       De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

       • Overzicht van uw medicijnen

       Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

       • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

       Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

       • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

       Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

       • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

       De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

       • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

       Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

       • Medicatiebeoordeling

       Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

       • Zelfzorg

       Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

       • Bezorgservice

       Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

      • Antischimmelmiddelen op de huid
       Antischimmelmiddelen beschadigen de celwand van de schimmel, waardoor de schimmel afsterft. De jeuk en roodheid verminderen binnen enkele dagen. Het duurt echter een aantal weken voordat de schimmelinfectie van de huid echt is genezen. Voorbeelden zijn ciclopirox, clotrimazol, ketoconazol, miconazol, sulconazol en terbinafine.

       Antischimmelmiddelen met een ontstekingsremmend middel op de huid
       Wanneer zich behalve een schimmelinfectie ook een ontstekingsreactie voordoet, kan een combinatie van een antischimmelmiddel met een bijnierschorshormoon worden voorgeschreven. Het bijnierschorshormoon remt de ontstekingsverschijnselen. Voorbeeld is miconazol in combinatie met hydrocortison.

       Benzoëzuur met salicylzuur op de huid
       Benzoëzuur remt de groei van de schimmel op de huid. Salicylzuur weekt het bovenste laagje van de huid los, waardoor de schimmel sneller uit de huid verdwijnt. Bovendien wordt de huid door het wekende effect op de hoornlaag beter toegankelijk voor andere medicijnen in bepaalde huidpreparaten en remt salicylzuur enigszins de groei van schimmels en bacteriën.

       Antischimmelmiddelen om in te nemen
       Antischimmelmiddelen beschadigen de celwand van de schimmel, waardoor de schimmel afsterft. De tabletten of drank worden gebruikt als de crème met antischimmelmiddel onvoldoende werkt, zoals bij mensen met een verminderde weerstand of bij ernstige infecties, of als de crème met antischimmelmiddel de plaats van de infectie niet goed bereikt, zoals bij een infectie in de nagels. De jeuk en roodheid verminderen binnen een paar dagen, maar de genezing duurt veel langer. Het is daarom belangrijk de kuur volledig af te maken. Voorbeelden zijn griseofulvine, itraconazol, ketoconazol en terbinafine.

       Methylrosaniline
       Methylrosaniline (gentiaanviolet) bestrijdt schimmelinfecties op huid en slijmvliezen. Uw arts kan methylrosaniline (gentiaanviolet) voorschrijven als andere middelen onvoldoende werken of niet gebruikt kunnen worden. De jeuk en roodheid verminderen na enkele dagen, maar genezing duurt echter veel langer.

       Laatst bijgewerkt NHG: 22-02-2022

       Disclaimer

       Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

       Vond u deze informatie nuttig?

       Thuisarts.nl

       De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

       Thuisarts.nl

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: