benzoëzuur met salicylzuur op de huid

benzoëzuur met salicylzuur op de huid

Trefwoord
naar medicijnen

benzoëzuur met salicylzuur op de huid

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over benzoëzuur met salicylzuur op de huid

 • Benzoëzuur remt de groei van schimmels op de huid. Salicylzuur maakt de bovenste laag (hoornlaag) van de huid zacht. Hierdoor kan benzoëzuur beter doordringen in de huid.
 • Bij schimmelinfecties van de huid.
 • U merkt dat jeuk en roodheid binnen enkele dagen minder worden. Eenvoudige huidinfecties genezen binnen enkele weken.
 • Maak de kuur helemaal af.
 • Gebruik: breng de crème of zalf dun aan op het aangedane huidgedeelte tot en met 1 centimeter eromheen.
 • Moet u het medicijn 2 maal per dag gebruiken? Dan doet u dat het beste 's ochtends en 's avonds.
 • Laat het middel niet in de ogen, neus, mond, oogleden en wondjes komen. Dit geeft sterke irritatie.
 • Dit medicijn kan de huid irriteren of jeuk veroorzaken. Dit gaat binnen enkele uren over.

Wat doet benzoëzuur met salicylzuur op de huid en waarbij gebruik ik het?

Benzoëzuur remt de groei van schimmels op de huid.

Salicylzuur werkt in op de hoornlaag van de huid. De hoornlaag is het bovenste laagje van de huid. Salicylzuur weekt dit laagje van de huid los en bevordert de groei van gezonde huidcellen. Door zijn wekende effect op de hoornlaag maakt salicylzuur de huid beter toegankelijk voor het benzoëzuur.

Deze combinatie wordt gebruikt bij schimmelinfecties van de huid.

Schimmelinfecties van de huid

 • Bij een infectie

Huidschimmels zijn schimmels die leven van de huid, nagels of de haren van mensen of dieren. Schimmels verspreiden 'sporen'. Deze kunnen lang zonder voedsel en dan onder gunstige omstandigheden weer voor een nieuwe schimmelinfectie zorgen.

Huidschimmels en hun sporen zijn overal, iedereen komt ermee in aanraking. Ook huisdieren kunnen bepaalde schimmelziektes verspreiden.

Bij een Candida-infectie is de verwekker de gistachtige schimmel Candida albicans.

Schimmels groeien vooral als de huid vochtig en warm is. Strakke, schurende kleding en veel wassen met zeep kan de huid irriteren en de groei van de schimmels bevorderen.

Verschijnselen
Op de huid ontstaan rode plekken met schilferige randen. De plekken kunnen jeuken en een branderig gevoel geven. Ook kunnen er blaasjes en puistjes ontstaan.

Soms groeit de schimmel in een kring, waarbinnen de huid alweer geneest. Deze vorm heet ringworm.

Behandeling
Bij een schimmelinfectie op de huid zal uw arts u meestal een crème of zalf met een van de gebruikelijke anti-schimmelmedicijnen voorschrijven, bijvoorbeeld miconazol, ketoconazol, clotrimazol of terbinafine. Als deze medicijnen niet werken, kan uw arts u benzoëzuur met salicylzuur voorschrijven.

Effect
Benzoëzuur remt de groei van schimmels op de huid. Salicylzuur verweekt het bovenste laagje van de huid. Daardoor kan benzoëzuur beter werken en verdwijnt de schimmel sneller uit de huid.

Bij huidinfecties merkt u na enkele dagen behandeling dat de jeuk en roodheid minder worden. De genezing duurt bij eenvoudige huidinfecties een aantal weken.

Lees meer over schimmelinfecties van de huid

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Jeuk, prikkeling of branderigheid enkele minuten na aanbrengen. Vooral als u het medicijn aanbrengt in huidplooien of op een beschadigde en ontstoken huid. Meestal gaat dit binnen enkele uren over. Raadpleeg uw arts als dit aanhoudt.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn of een van de bestanddelen van dit huidmiddel. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en jeuk. Raadpleeg dan uw arts. Blijkt u overgevoelig, geef dat dan door aan de apotheker. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn of soortgelijke medicijnen niet opnieuw krijgt.
 • Bij gebruik op grote huidoppervlakten: opname van te veel salicylzuur door de huid heen in het bloed. Dit kan bijwerkingen geven, zoals hoofdpijn, duizeligheid, verwardheid, misselijkheid, oorsuizen, doofheid, zweten of een snellere ademhaling. De kans op deze bijwerking is heel klein, maar neemt toe als u de huid na het aanbrengen van dit huidmiddel afdekt met plastic folie.
 • Vooral kleine kinderen zijn gevoelig voor de effecten van salicylzuur in het bloed. Gebruik dit medicijn daarom alleen in overleg met uw arts bij kinderen onder de 4 jaar.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Hoe?
De crème of zalf dun aanbrengen op het aangedane huidgedeelte. Breng ruim aan, ongeveer 1 centimeter meer eromheen. Eventueel afdekken met een droog verband.

Zorg dat dit medicijn niet in de ogen, neus, mond, op oogleden of in wondjes komt. Dit kan beschadigingen geven. Komt het per ongeluk toch in of rond het oog, de neus, mond of een wondje, spoel dan goed met water om het medicijn te verwijderen.

Wanneer?
Als u dit medicijn tweemaal per dag moet aanbrengen, kunt u dat het beste 's ochtends en 's avonds doen. Dan kan het medicijn de hele dag en nacht inwerken. Vaker aanbrengen is niet nodig.

Hoe lang?
Houd u er rekening mee dat dit een kuur is die u niet mag onderbreken en geheel moet afmaken. Gebruik dit middel tot de huidafwijking helemaal verdwenen is. Dit kan een aantal weken duren.

De behandeling duurt zeker enkele weken; bij lastige infecties kan dit oplopen tot 6 weken. In het algemeen moet u nadat de verschijnselen zijn verdwenen nog 1 week doorgaan om de kans op terugkeer van de infectie te verminderen.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Een keer vergeten is niet zo erg. Probeer zo veel mogelijk uw normale schema te volgen, dan heeft u sneller resultaat.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik benzoëzuur met salicylzuur op de huid gebruiken met andere medicijnen?

Smeer andere huidmiddelen niet tegelijkertijd op de aangedane plekken. U heeft dan kans dat u dit medicijn met het volgende weg smeert. Meestal is een halfuur wachten voldoende om het medicijn in de huid te laten trekken.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik tijdens zwangerschap is nog te weinig bekend. Als u dit medicijn gebruikt en u denkt er over om zwanger te worden, overleg dan met uw arts. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn dat u wel veilig kunt gebruiken.

Borstvoeding
U kunt veilig borstvoeding geven, als u dit medicijn in kleine hoeveelheid gebruikt, bijvoorbeeld op een plek ter grootte van een handpalm. Er komt dan een te verwaarlozen hoeveelheid in de moedermelk terecht. Overleg met uw arts of apotheker als u dit medicijn langer dan twee weken wilt gebruiken.
Breng dit medicijn niet aan op de borst of rond de tepel.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen. Als u stopt voordat de schimmel volledig is verdwenen, kan hij makkelijk terugkomen.

Onder welke namen is benzoëzuur met salicylzuur op de huid verkrijgbaar?

De werkzame stof benzoëzuur met salicylzuur op de huid zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Benzoëzuur is al vele tientallen jaren internationaal op de markt en salicylzuur sinds 1876. De combinatie is verkrijgbaar als crème of zalf als het merkloze Benzoëzuur/Salicylzuur crème of zalf FNA.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 20-07-2015

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

benzoëzuur met salicylzuur op de huid is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

Geen ervaringen gevonden.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!