ciclopirox op de huid

ciclopirox op de huid

Trefwoord
naar medicijnen

ciclopirox op de huid

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over ciclopirox op de huid

 • Ciclopirox werkt tegen schimmels en gisten.
 • Bij schimmelinfecties of gistinfecties van de huid, zoals voetschimmel en bij pityriasis versicolor (huidvlekjes door gistinfectie).
 • Smeer ongeveer 2 cm breder dan de ontstoken plek.
 • Jeuk en roodheid worden na enkele dagen minder. De genezing kan echter 2 tot 4 weken duren.
 • Is de huid genezen? Ga dan nog 1 week door met smeren. Meestal duurt een kuur 2 tot 4 weken.
 • De behandelde plek kan geïrriteerd of branderig aanvoelen, rood worden en gaan jeuken.
  Heeft u hier na enkele dagen nog last van? Overleg dan met uw arts.

Wat doet ciclopirox op de huid en waarbij gebruik ik het?

Ciclopirox is een antischimmelmiddel.

Het is te gebruiken bij schimmelinfecties van de huid, bij voetschimmel, en bij pityriasis versicolor.

Schimmelinfecties van de huid

 • Bij een infectie

Dit middel bestrijdt schimmelinfecties van de huid, zoals voetschimmel (zwemmerseczeem) en Candida-infecties. Het beschadigt de celwand van de schimmel, waardoor de schimmel afsterft.

Bij huidinfecties merkt u na enkele dagen behandeling dat de jeuk en roodheid minder worden. De genezing duurt echter veel langer. Bij eenvoudige huidinfecties kan het twee tot vier weken duren.

Lees meer over schimmelinfecties van de huid

Voetschimmel

Voetschimmel is een schimmelinfectie van de huid op de voeten, meestal tussen de tenen. Hoe ciclopirox werkt bij voetschimmel kunt u hierboven lezen.

Lees meer over voetschimmel

Pityriasis versicolor

Een speciale gistinfectie is pityriasis versicolor. Hierbij zijn er veel kleine verkleurde vlekjes die donker zijn op een lichte huid en licht op een donkere huid. De vlekjes kunnen schilferen en jeuken. Deze infectie is niet besmettelijk.

De verkleuring bij pityriasis versicolor komt doordat de vorming van huidkleurstof verstoord raakt.

 

Hoe ciclopirox werkt bij pityriasis versicolor kunt u hierboven lezen, bij Schimmelinfecties van de huid, bij ‘behandeling’. Als u veel vlekjes over het hele lichaam hebt, kunt u ook een shampoo met seleniumsulfide gebruiken. Dit kunt u als een eenmalige kuur ’s avonds op de huid smeren en er ’s ochtends weer afdouchen.

Lees meer over pityriasis versicolor

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit middel ook bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerking is irritatie van de huid.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • De behandelde plek kan geïrriteerd of branderig aanvoelen en rood worden en gaan jeuken. Dat is in het algemeen geen reden tot ongerustheid. Als de roodheid en jeuk na enkele dagen van gebruik niet verdwijnen, kan dat duiden op een allergische reactie. Wanneer de irritatie na het aanbrengen na een paar dagen van gebruik niet afneemt, moet u contact opnemen met uw arts. Het kan zijn dat u overgevoelig bent voor dit middel. Blijkt u inderdaad overgevoelig te zijn, meld dat dan altijd aan het apotheekteam. Zij zullen ervoor zorgen dat u dit (of een verwant) middel in het vervolg niet meer krijgt.

Krijgt u andere verschijnselen die u in verband brengt met dit middel, raadpleeg dan altijd uw apotheker.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

 • Huidinfecties: de schimmeldraden bevinden zich tot een eindje buiten de ontstoken plek. Smeer de crème daarom 2 cm breder dan de ontstoken plek.
 • Voetschimmel: vóór elke toepassing de voeten goed wassen, en eventuele schilfers verwijderen.

Wanneer?
U mag het middel aanbrengen op elk moment van de dag. Het beste kunt u vaste tijdstippen kiezen, dan vergeet u minder snel de volgende dosis aan te brengen.

Als u het één keer per dag gebruikt: bij voorkeur 's ochtends. Als u het twee keer per dag gebruikt: 's ochtends en 's avonds. Zo zorgt u voor een gelijkmatig effect gedurende een etmaal. Vaker aanbrengen is niet nodig.

Hoe lang?
Houd u er rekening mee dat dit een kuur is. Onderbreek de kuur niet en maak hem af.

 • Huidinfecties en voetschimmel: meestal 2 tot 4 weken. Smeer door tot 1 week nadat de verschijnselen zijn verdwenen.
 • Pytiriasis versicolor: meestal 2 weken.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Een keer vergeten is niet zo erg. De vergeten dosis kunt u alsnog smeren. Tenzij het alweer bijna tijd is voor de volgende dosis. Sla dan de vergeten dosis over en hervat uw normale schema. Vaker dan twee keer per dag smeren heeft geen zin.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Ja, bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik ciclopirox op de huid gebruiken met andere medicijnen?

Van dit middel zijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Mogelijk kan de arts u een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Dit medicijn wordt nauwelijks via de huid in het lichaam opgenomen. De kans dat het in de moedermelk terechtkomt is dan ook zeer klein.

Heeft u dit medicijn op of rond de tepel aangebracht? Maak voor de borstvoeding de tepel schoon met (afgekoeld gekookt) water.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

In principe kunt u in één keer stoppen. Als u echter stopt voordat de schimmel volledig is verdwenen, kan hij makkelijk terugkomen.

Heeft u last van bijwerkingen (overgevoeligheid), dan moet u wel stoppen. In overleg met uw arts en/of apotheker moet u dan overgaan op een ander middel.

Onder welke namen is ciclopirox op de huid verkrijgbaar?

De werkzame stof ciclopirox op de huid zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Ciclopirox is sinds 1993 internationaal op de markt. Het is verkrijgbaar onder de merknaam Loprox als crème.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 13-11-2017

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

ciclopirox op de huid is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

21 December 2019

Geweldig spul. Na maandenlang aanmodderen met miconazol crèmes, eindelijk loprox gekregen. Roodheid in de liezen verdwenen als sneeuw voor de zon. Echt een...

25 December 2014

Donkere plekken rond mijn witte plekken van mijn huid ontstaan en nog steeds geen verandering.

28 October 2014

Loprox crême (ciclopirox is de werkzame stof,) een dermatologische crême. Heeft geholpen bij een schimmelinfectie op mijn voet. Mijn kalknagels hebben er ...

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!