Klachten & ZiektesPityriasis versicolor

Pityriasis versicolor

Klachten & ZiektesPityriasis versicolor

Pityriasis versicolor

Wat is Pityriasis versicolor?Kan ik er zelf iets tegen doen?In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij Pityriasis versicolor?
 • Bij zomergist heeft u kleine vlekjes op uw huid. Deze zijn lichter of donkerder dan de kleur van de rest van uw huid.

  De vlekjes beginnen vaak in de zomer, daarom heet het zomergist. Een andere naam voor zomergist is pityriasis versicolor.

  Zomergist kan vervelend zijn, maar het is niet gevaarlijk.

  Zomergist komt door een gist. Dat is een soort schimmel. Deze gist zit bij iedereen op de huid.

  Bij sommige mensen geeft de gist een ontsteking in de buitenste laag van de huid. Door de ontsteking maakt de huid op sommige plekken te veel of te weinig kleurstof (pigment). Daar komen dan vlekjes.

  De gist kan uw huid makkelijker ontsteken als uw huid vet is. Of als uw huid vaak nat is, bijvoorbeeld door veel zweten.

  Zomergist is niet besmettelijk: u kunt het niet van iemand anders krijgen en ook niet aan iemand anders doorgeven.

  Kijk voor meer informatie over Pityriasis versicolor op www.thuisarts.nl
   • Droog uw huid goed af.
   • Trek schone kleren aan als uw kleren nat zijn door zweten.
   • Als u zich tegen de zon wilt beschermen, gebruik dan een zonnebrand-crème waarin weinig vet of olie zit.
   Kijk voor meer informatie over Pityriasis versicolor op www.thuisarts.nl
   • Als de adviezen en de shampoo of crème niet helpen, maak dan een afspraak bij uw huisarts. Misschien is het dan een andere huidziekte.

    Kijk voor meer informatie over Pityriasis versicolor op www.thuisarts.nl
      • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

       • Receptcontrole

       De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

       • Overzicht van uw medicijnen

       Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

       • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

       Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

       • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

       Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

       • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

       De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

       • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

       Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

       • Medicatiebeoordeling

       Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

       • Zelfzorg

       Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

       • Bezorgservice

       Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

      • Antischimmelmiddelen op de huid
       Antischimmelmiddelen beschadigen de celwand van de schimmel, waardoor de schimmel afsterft. De jeuk en roodheid verminderen binnen enkele dagen. Het duurt echter een aantal weken voordat de schimmelinfectie van de huid echt is genezen. Voorbeelden zijn ciclopirox, clotrimazol, ketoconazol, sulconazol en terbinafine.

       Antischimmelmiddelen om in te nemen
       Antischimmelmiddelen beschadigen de celwand van de schimmel, waardoor de schimmel afsterft. De tabletten of drank worden gebruikt als de crème met antischimmelmiddel onvoldoende werkt, zoals bij mensen met een verminderde weerstand of bij ernstige infecties. De jeuk en roodheid verminderen binnen een paar dagen, maar de genezing duurt veel langer. Het is daarom belangrijk de kuur volledig af te maken. Voorbeeld is itraconazol.

       Seleensulfide
       Seleensulfide is een gistdodend middel. De schilfers verdwijnen snel, maar de bestaande vlekken blijven vrij lang zichtbaar. Het duurt een paar maanden voordat de vorming van pigment hersteld is. Blootstelling aan het zonlicht kan hierbij helpen.

       Laatst bijgewerkt KNMP: 16-12-2014

       Laatst bijgewerkt NHG: 22-02-2022

       Disclaimer

       Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

       Vond u deze informatie nuttig?

       Thuisarts.nl

       De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

       Thuisarts.nl

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: