Pityriasis versicolor

Pityriasis versicolor

Trefwoord
naar klachten & ziektes

Pityriasis versicolor

vergroot
terug naar boven

Wat is pityriasis versicolor?

Pityriasis versicolor is een onschuldige huidaandoening. Op de huid komen kleine, verkleurde vlekjes. De vlekjes zien er donkerder uit op een witte huid, en lichter op een bruine huid.

Pityriasis versicolor wordt veroorzaakt door een gist. Deze gist is bij iedereen op de huid aanwezig.

Bij sommige mensen kan de gist de bovenste laag van de huid aantasten. De vorming van huidkleurstof raakt dan verstoord en daardoor ontstaan er vlekjes.

De gist heeft olie of vet nodig om te kunnen groeien. De gist groeit gemakkelijker:

 • bij hoge temperaturen;
 • bij een vochtig klimaat; 
 • bij gebruik van (zonnebrand)olie. 

Pityriasis versicolor is niet besmettelijk.

  Kijk voor meer informatie over Pityriasis versicolor op www.thuisarts.nl

  Hoe herken ik pityriasis versicolor?

  Er verschijnen kleine, verkleurde vlekjes, vooral op de hals, de borst en de rug, maar vaak ook in het gezicht en op de armen en benen. De vlekjes zien er donkerder uit op een witte huid, en lichter op een gebruinde huid.

  Op de vlekjes ontstaan vaak fijne schilfertjes. De vlekjes kunnen jeuken.

  Kijk voor meer informatie over Pityriasis versicolor op www.thuisarts.nl

  Kan ik er zelf iets tegen doen?

  • Was uw huid zonder zeep. Als u toch een keer zeep of shampoo gebruikt, spoelt u zich dan daarna goed af zodat er geen zeepresten achterblijven.
  • Droog de huid goed af.
  • Gebruik geen vettige crèmes of bodylotions. Die bevorderen namelijk de groei van de gist.
  • Als u zich tegen de zon wilt beschermen, gebruik dan een zonnebrandmiddel dat geen vettige of olieachtige stoffen bevat.
  Kijk voor meer informatie over Pityriasis versicolor op www.thuisarts.nl

  Wat kan de apotheker voor mij doen?

  Algemeen

  Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

  • Receptcontrole

  De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

  • Overzicht van uw medicijnen

  Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

  • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

  Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

  • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

  Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

  • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

  De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

  • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

  Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

  • Medicatiebeoordeling

  Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

  • Zelfzorg

  Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

  • Bezorgservice

  Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

  Welke medicijnen worden gebruikt bij pityriasis versicolor?

  Antischimmelmiddelen op de huid
  Antischimmelmiddelen beschadigen de celwand van de schimmel, waardoor de schimmel afsterft. De jeuk en roodheid verminderen binnen enkele dagen. Het duurt echter een aantal weken voordat de schimmelinfectie van de huid echt is genezen. Voorbeelden zijn ciclopirox, clotrimazol, ketoconazol, sulconazol en terbinafine.

  Antischimmelmiddelen om in te nemen
  Antischimmelmiddelen beschadigen de celwand van de schimmel, waardoor de schimmel afsterft. De tabletten of drank worden gebruikt als de crème met antischimmelmiddel onvoldoende werkt, zoals bij mensen met een verminderde weerstand of bij ernstige infecties. De jeuk en roodheid verminderen binnen een paar dagen, maar de genezing duurt veel langer. Het is daarom belangrijk de kuur volledig af te maken. Voorbeeld is itraconazol.

  Seleensulfide
  Seleensulfide is een gistdodend middel. De schilfers verdwijnen snel, maar de bestaande vlekken blijven vrij lang zichtbaar. Het duurt een paar maanden voordat de vorming van pigment hersteld is. Blootstelling aan het zonlicht kan hierbij helpen.

  Laatst bijgewerkt KNMP: 16-12-2014
  Laatst bijgewerkt NHG: 10-01-2017

  Disclaimer

  De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). De onderdelen over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt en over wat de apotheker voor u kan doen, zijn geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

  Thuisarts.nl

  De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

  Naar thuisarts.nl

  Vraag het de webapotheker

  Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

  Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
  Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!