seleensulfide

Trefwoord
naar medicijnen

seleensulfide

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over seleensulfide

 • Seleensulfide remt de aanmaak van huidtalg en doodt bepaalde gisten.
 • Bij hoofdroos, jeukende uitslag op uw hoofdhuid (seborrhoïsch eczeem) en huidvlekjes door gistinfectie (pityriasis versicolor).
 • Bij hoofdroos en seborrhoïsch eczeem: was uw haar eerst met gewone shampoo. Masseer daarna uw hoofdhuid in met 5 tot 10 ml (1 tot 2 theelepels) van dit medicijn. Laat dit 1 tot 2 minuten inwerken en spoel goed uit. Herhaal dit een keer.
 • Gebruik de shampoo de eerste 2 weken 2 keer per week. Gebruik de shampoo daarna 2 weken lang 1 keer per week. Vervolgens af en toe om te voorkomen dat u weer last krijgt.
 • Schilfers en jeuk door hoofdroos verminderen of verdwijnen binnen enkele weken.
 • Bij huidvlekjes door gistinfectie: meng de shampoo met wat water.
 • Breng met een washandje aan op uw huid. Breng het alleen aan op een intacte huid en niet op het gezicht. Zorg dat de shampoo niet in contact komt met ogen, slijmvliezen en geslachtsdelen.
 • Laat 10 minuten inwerken en spoel goed af met water.
 • De schilfers verdwijnen snel maar de vlekjes blijven nog enkele maanden zichtbaar. Maak de kuur af. De kuur duurt 7 dagen.
 • De shampoo heeft een onaangename geur. Dit verdwijnt binnen een tot twee dagen.
 • U kunt last krijgen van een rode of droge huid, jeuk en een branderig gevoel van de huid Vooral als het op een beschadigde huid of slijmvliezen komt.
 • Geeft u borstvoeding? U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Gebruikt u dit medicijn op of rond uw tepel? Smeer dit medicijn direct nadat u borstvoeding heeft gegeven. Was daarna uw borst voor u weer borstvoeding geeft. De baby krijgt dit medicijn zo niet in de mond.

Wat doet seleensulfide en waarbij gebruik ik het?

Seleensulfide is een antiroosmiddel dat bepaalde gisten doodt.

Het kan worden gebruikt bij hoofdroos of jeukende uitslag op uw hoofdhuid (seborroïsch eczeem) en bij huidvlekjes door gistinfectie (pityriasis versicolor).

Hoofdroos

Oorzaak en verschijnselen
Bij hoofdroos ontstaan op de behaarde hoofdhuid zichtbare huidschilfers. De cellen van de hoofdhuid vernieuwen zich voortdurend. Daarbij laten 'oude' cellen van de huid los. Deze zijn normaal gesproken niet zichtbaar.

Bij mensen met hoofdroos vernieuwen de cellen zich sneller dan normaal. Ook maakt de  huid veel talg. Hierdoor klonteren de schilfers samen en zijn ze te zien als kleine witte schilfers in het haar of op donkere kleding. De hoofdhuid is meestal vrij vet en kan jeuken.
Ook een bepaalde gist die normaal bij iedereen op de huid voorkomt, speelt waarschijnlijk een rol bij hoofdroos. Waarom de ene persoon er echter last van krijgt en de andere niet is niet duidelijk.

Behandeling
Meestal is roos goed te behandelen met een antiroos-shampoo met zinkpyrithion. Werkt deze onvoldoende, dan kunt u een antiroos-shampoo met seleensulfide proberen. Seleensulfide vermindert de aanmaak van talg en doodt de gist die hoofdroos kan verergeren.

De schilfers en jeuk zullen binnen 2 weken verminderen of verdwijnen. Na 4 tot 6 weken is het resultaat op zijn best.

Lees meer over hoofdroos

Seborroïsch eczeem

Seleensulfide wordt gebruikt bij seborroïsch eczeem van de hoofdhuid.

Verschijnselen
Bij deze aandoening heeft u last van gelige, schilferende plekken op de hoofdhuid. Hoofdroos kan een milde vorm van seborroïsch eczeem zijn.

Oorzaak
Het huidvet van mensen met seborroïsch eczeem is anders dan van mensen zonder deze aandoening. Dit huidvet is een goede voedingsbodem voor gistsoorten die bij iedereen op de huid voorkomen. Daardoor groeit de gist harder dan normaal.

Verschijnselen
De uitscheidingsproducten van de gist irriteren de huid. Dit is vervelend omdat de hoofdhuid hier erg van kan jeuken, maar verder is het een onschuldige aandoening.

Behandeling
Meestal schrijft uw arts u een shampoo of crème voor met ketoconazol, een ander medicijn dat werkzaam is tegen gisten. Eventueel kunt u een shampoo met seleensulfide gebruiken.

Seleensulfide vermindert de aanmaak van talg en doodt de gist die het eczeem kan verergeren.

De schilfers en jeuk zullen binnen 2 weken verminderen of verdwijnen. Na 4 tot 6 weken is het resultaat op zijn best.

Lees meer over seborroïsch eczeem

Pityriasis versicolor

Bij pityriasis versicolor bevinden zich op de huid verkleurde vlekjes. De vlekken zien er donkerder uit op een witte huid, en lichter op een gebruinde huid. Vaak zijn er ook fijne huidschilfers te zien.De aangedane plekken zitten vooral op hals, borst en rug, maar vaak ook op armen en benen en in het gezicht.

Oorzaak
Pityriasis versicolor is een onschuldige huidaandoening die wordt veroorzaakt door een gist. Iedereen heeft deze gist op de huid. Meestal geeft dat geen klachten, maar soms kan de gist de bovenste huidlaag aantasten. Dit verstoort de vorming van pigment, waardoor de kleine verkleurde vlekken op de huid ontstaan.

Behandeling
Pityriasis versicolor is een onschuldig aandoening. Als u de vlekjes toch wilt behandelen, kunt u een shampoo met seleensulfide op de huid aanbrengen.  Seleensulfide doodt de gist waardoor er geen nieuwe vlekjes ontstaan.

Als u maar een paar vlekjes heeft kunt u ook miconazolcrème of clotrimazolcrème gebruiken.

De schilfers verminderen binnen enkele dagen. De vlekjes zijn pas na 3 tot 4 maanden verdwenen. U moet eerst weer voldoende huidkleurstof (pigment) hebben gemaakt. Zonlicht kan hierbij helpen.


 

Lees meer over pityriasis versicolor

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve de gewenste effecten kan dit middel bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Regelmatig (bij meer dan 30 op de 100 mensen)

 • Een onaangename geur van haar of huid. Dit verdwijnt binnen een of twee dagen.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Geïrriteerd of branderig gevoel van de huid, en een enkele keer blaren. Dit treedt vooral op wanneer de (hoofd)huid langer in contact is geweest met het middel dan de aanbevolen inwerktijd.
 • Overgevoeligheid. Dit kunt u merken doordat u meer jeuk, roodheid en uitslag krijgt. Overleg bij deze klachten met uw arts. Misschien bent u allergisch voor dit middel. Gebruikt dit middel dan niet meer.

Zeer zelden, bij gebruik tegen hoofdroos

 • Vet haar. Haar en hoofdhuid kunnen sneller vet worden.
 • Verkleuring van het haar. De kans hierop is groter bij mensen met een permanent, met geverfd haar of die grijs of wit haar hebben. Spoel uw haar daarom na de behandeling goed uit gedurende minimaal 5 minuten.
 • Haaruitval, alleen bij langdurig gebruik. Heeft u hier last van? Stop dan met het gebruik.

Krijgt u andere verschijnselen die u in verband brengt met dit middel, raadpleeg dan altijd uw apotheker.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
Zorg dat de shampoo niet in aanraking komt met metalen voorwerpen, zoals haarspelden, piercings, brillen of sieraden. Seleensulfide kan metaal blijvend aantasten.

Hoofdroos of seborroïsch eczeem van de hoofdhuid

 • Was het haar eerst met een gewone shampoo en spoel die goed uit.
 • Schud de shampoo met seleensulfide een aantal keer goed om. Doe dit voor elk gebruik.
 • Masseer de hoofdhuid met 5 tot 10 ml (1 tot 2 theelepels) antiroosshampoo en laat het 2 tot 3 minuten inwerken. Spoel daarna goed uit.
 • Masseer dan opnieuw 5 tot 10 ml antiroosshampoo in het haar en laat weer 2 tot 3 minuten inwerken.
 • Spoel het haar daarna weer goed uit.

Pityriasis versicolor (vlekken op de huid door een gistinfectie)

 • Schud de shampoo met seleensulfide een aantal keer goed om. Doe dit voor elk gebruik.
 • Verdun een beetje shampoo met wat water.
 • Smeer dit met een washandje over uw hele lichaam, dus ook op de hoofdhuid. Smeer het NIET op uw gezicht, op uw geslachtsdelen of op een beschadigde huid (wondjes).
 • Dit kan irritatie veroorzaken. Zitten de vlekken maar op een klein deel van uw lichaam? Smeer dan alleen die plek in.
 • Laat de shampoo maximaal 10 minuten inwerken.
 • Spoel (douche) het middel daarna zorgvuldig af met water.

Hoe lang?

 • Hoofdroos: gebruik dit medicijn de eerste twee weken 2 keer per week. Daarna 2 weken lang 1 keer per week. Vervolgens af en toe om te voorkomen dat u weer last krijgt. Het duurt een aantal weken voordat een goed resultaat is bereikt. Blijft u er last van houden? Overleg dan met uw arts.
 • Pityriasis versicolor: de behandeling duurt meestal 7 dagen. Houd er rekening mee dat dit een kuur is die u niet mag onderbreken en die u helemaal moet afmaken. Als u te vroeg stopt, kan de gistinfectie terugkeren. Komen de vlekjes terug? Overleg dan met uw arts.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Een keer vergeten is niet zo erg. De vergeten behandeling kunt u alsnog later op de dag of de volgende dag uitvoeren.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik seleensulfide gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als zwanger bent of binnenkort wilt worden. Het wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die zwanger zijn of willen worden zonder problemen met de vruchtbaarheid, voor de zwangerschap of voor het kind.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Dit medicijn wordt nauwelijks via de huid in het lichaam opgenomen. De kans dat het in de moedermelk terechtkomt is dan ook zeer klein.

Gebruikt u dit medicijn op of rond uw tepel? Smeer dit medicijn direct nadat u borstvoeding heeft gegeven. Was daarna uw borst voor u weer borstvoeding geeft. De baby krijgt dit medicijn zo niet in de mond.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt in één keer stoppen met dit middel.

Pityriasis versicolor: als u de kuur nog niet heeft afgemaakt, heeft u kans dat de aandoening snel terugkomt.

Onder welke namen is seleensulfide verkrijgbaar?

De werkzame stof seleensulfide zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Seleensulfide wordt ook seleniumsulfide, seleniumdisulfide of selenium DS genoemd. Het is sinds 1951 internationaal op de markt. Het is zonder recept verkrijgbaar in antiroosshampoos. Onder andere met de merknamen Selsun, Dercos antiroosshampoo en Dermasence Selensiv.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 22-09-2020

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

seleensulfide is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

4 July 2020

Werkt goed, maar sloeg op mijn adem. Benauwdheidsklachten

29 March 2019

Al jaren heb ik ontzettend veel jeuk op mijn hoofd. honderden shampoos gebruikt waaronder ook Selsun. Dit hielpt bij mij wel maar het stinkt en het maakt j...

4 November 2018

Gebruik het sinds kort! Werkt uitstekend. Na 5 jaar eindelijk van mijn problemen af. Helaas alleen nog maar op bol.com verkrijgbaar..

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!