Seborroïsch eczeem

Seborroïsch eczeem

Trefwoord
naar klachten & ziektes

Seborroïsch eczeem

vergroot
terug naar boven

Wat is seborroïsch eczeem?

Bij seborroïsch eczeem wordt de huid rood en ontstaan er gele, vettige schilfers. Dit kan jeuk veroorzaken.

Het eczeem komt vooral voor in het gezicht, op het hoofd en de oren. De schilfers zitten vaak tussen de haren, in de wenkbrauwen, tussen de wimpers, en achter en in de oren. Ook kan het eczeem voorkomen op de borst, de rug en in de lichaamsplooien.

Als u alleen last heeft van jeuk op de behaarde hoofdhuid, kan het zijn dat u last heeft van roos. Dit is de lichtste vorm van seborroïsch eczeem.

Soms komt seborroïsch eczeem bij zuigelingen voor. Dit heet berg. Berg verdwijnt meestal binnen een paar weken vanzelf.

Seborroïsch eczeem kan bij iedereen voorkomen. Als familieleden van u dit eczeem hebben, is de kans groter dat u er ook last van krijgt. Het eczeem kan dus erfelijk zijn, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn.

In de huid zitten duizenden kliertjes die talg maken. Talg is een vette ‘huidsmeer’ die uw huid soepel houdt.

Bij seborroïsch eczeem is de samenstelling van het ‘huidsmeer’ veranderd. Waarschijnlijk vermeerderen de gistcellen zich hierdoor sneller. Iedereen heeft gistcellen op de huid, maar in grote aantallen kunnen ze de huid irriteren.

Seborroïsch eczeem kan verergeren bij:

 • stress
 • kou en droogte
 • gebruik van veel zeep
 • het dragen van mutsen of petten

Seborroïsch eczeem kan geen kwaad en is niet besmettelijk.

Kijk voor meer informatie over Seborroïsch eczeem op www.thuisarts.nl

Kan ik er zelf iets tegen doen?

 • Gebruik niet te veel zeep.
 • Sommige shampoos kunnen bij seborroïsch eczeem de hoofdhuid irriteren. Als u dat merkt, ga dan over op een andere shampoo. Antiroosshampoo helpt meestal weinig bij seborroïsch eczeem.
 • Na het wassen kunt u de huid het beste voorzichtig droogdeppen om irritatie te voorkomen.
Kijk voor meer informatie over Seborroïsch eczeem op www.thuisarts.nl

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Algemeen

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

Welke medicijnen worden gebruikt bij seborroïsch eczeem?

Bijnierschorshormonen
Bijnierschorshormonen, ook wel corticosteroïden genoemd, die op de huid worden gebruikt, in een crème, zalf of lotion, remmen ontstekingen en verminderen zwelling doordat ze de bloedvaten vernauwen. Hierdoor zullen de jeuk, droogheid en schilfering van de huid afnemen en de roodheid verminderen. De korsten zullen ook verminderen of verdwijnen.

Bijnierschorshormonen die op de huid worden gebruikt, zijn ingedeeld naar sterkte.

 • Zwak werkzame bijnierschorshormonen. Voorbeeld is hydrocortisonacetaat.
 • Vrij sterk werkzame bijnierschorshormonen. Voorbeelden zijn alclometason, clobetason, flumetason, hydrocortisonbutyraat en triamcinolonacetonide.
 • sterk werkzame bijnierschorshormonen. Deze middelen worden gebruikt bij zeer ernstige vormen van seborroïsch eczeem. Voorbeelden zijn betamethasonvaleraat, desoximetason, fluocinonide, fluticason en mometason.

Bijnierschorshormonen met ureum
Ureum bevordert opname van water door de huid, waardoor deze weker wordt en de schilfers sneller verdwijnen. Bovendien zorgt ureum ervoor dat bijnierschorshormonen beter in de huid kunnen doordringen. Voorbeeld is ureum met hydrocortisonacetaat op de huid.

Bijnierschorshormen met clioquinol
Deze combinatie wordt gebruikt bij ernstige ontstekingen van de huid als deze geïnfecteerd is met bacteriën of schimmels. Clioquinol doodt bepaalde bacteriën en schimmels waardoor de infectie zal verdwijnen. Voorbeeld is de combinatie van clioquinol met flumetason.

Antischimmelmiddelen
Antischimmelmiddelen, ook wel antimycotica genoemd, werken tegen schimmel- en gistinfecties van de huid. Het beschadigt de celwand van de gist die een rol speelt bij seborrhoïsch eczeem, waardoor de gist afsterft. Hierdoor zullen de infectieverschijnselen afnemen en zullen de jeuk en de roodheid verminderen. Voorbeelden zijn ketoconazol crème en ketoconazol gel voor de behaarde hoofdhuid.

Teerpreparaten
Teerpreparaten zijn middelen die ontstekingen remmen, de jeuk stillen, licht ontsmettend werken en de zwelling verminderen doordat het de bloedvaten vernauwt. Bovendien bevorderen ze een normale groei van de huid. Ze worden alleen gebruikt bij ernstige vormen van seborroïsch eczeem. Vaak in de vorm van een shampoo of een lotion.Voorbeeld is koolteer.

Laatst bijgewerkt KNMP: 22-12-2015
Laatst bijgewerkt NHG: 05-06-2014

Disclaimer

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). De onderdelen over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt en over wat de apotheker voor u kan doen, zijn geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Thuisarts.nl

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

Naar thuisarts.nl

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!