seleensulfide bij kinderen

Trefwoord
naar medicijnen

seleensulfide bij kinderen

vergroot
terug naar boven

Waar is dit medicijn voor?

Seleensulfide is een antiroosmiddel dat bepaalde gisten doodt.

Kinderen kunnen seleensulfide gebruiken bij:

 • hoofdroos
 • seborroïsch eczeem
 • pityriasis versicolor

Hoofdroos

Oorzaak en verschijnselen
Bij hoofdroos ontstaan op de behaarde hoofdhuid zichtbare huidschilfers. De cellen van de hoofdhuid vernieuwen zich voortdurend. Daarbij laten 'oude' cellen van de huid los. Deze zijn normaal gesproken niet zichtbaar.

Bij hoofdroos vernieuwen de cellen zich sneller dan normaal. Ook maakt de huid veel talg. Hierdoor klonteren de schilfers samen en zijn ze te zien als kleine witte schilfers in het haar of op donkere kleding. De hoofdhuid is meestal vrij vet en kan jeuken.
Als het bij kinderen optreedt is dat meestal in de puberteit. Bij jonge kinderen komt het nauwelijks voor, behalve bij baby’s in de eerste levensmaanden. Het wordt bij hen vaak “berg” genoemd.

Ook een bepaalde gist die normaal bij iedereen op de huid voorkomt, speelt waarschijnlijk een rol bij hoofdroos. Waarom de ene persoon er echter last van krijgt en de andere niet is niet duidelijk.

Behandeling
Meestal is roos goed te behandelen met een antiroos-shampoo met zinkpyrithion.
Werkt deze onvoldoende, dan kunt u een antiroos-shampoo met seleensulfide proberen.

Lees meer over hoofdroos

Seborroïsch eczeem

Seleensulfide wordt gebruikt bij seborroïsch eczeem van de hoofdhuid.

Verschijnselen
Bij deze aandoening heeft uw kind last van gelige, schilferende plekken op de hoofdhuid. Hoofdroos kan een milde vorm van seborroïsch eczeem zijn. Als het bij kinderen optreedt is dat meestal in de puberteit. Bij jonge kinderen komt het nauwelijks voor, behalve bij baby’s in de eerste levensmaanden. Het wordt bij hen vaak “berg” genoemd.

Oorzaak
Het huidvet van jongeren met seborroïsch eczeem is anders dan van mensen zonder deze aandoening. Dit huidvet is een goede voedingsbodem voor gistsoorten die bij iedereen op de huid voorkomen. Daardoor groeit de gist harder dan normaal.

Verschijnselen
De uitscheidingsproducten van de gist irriteren de huid.  Dit is vervelend omdat de hoofdhuid hier erg van kan jeuken, maar verder is het een onschuldige aandoening.

Behandeling
Meestal schrijft de arts een shampoo of crème voor met ketoconazol, een ander medicijn dat werkzaam is tegen gisten. Eventueel kunt u bij uw kind een shampoo met seleensulfide gebruiken.

Lees meer over seborroïsch eczeem

Pityriasis versicolor

Oorzaak
Pityriasis versicolor is een onschuldige huidaandoening die wordt veroorzaakt door een bepaalde gist. Iedereen heeft deze gist op de huid. Meestal geeft dat geen klachten, maar soms de gist de bovenste huidlaag aantasten. Dit verstoort de vorming van pigment, waardoor er kleine verkleurde vlekken op de huid ontstaan.

Verschijnselen
De vlekken zien er donkerder uit op een witte huid, en lichter op een gebruinde huid. Vaak zijn er ook fijne huidschilfers te zien. De aangedane plekken zitten vooral op hals, borst en rug, maar vaak ook op armen en benen en in het gezicht.

Lees meer over pityriasis versicolor

Ervaring bij kinderen

Seleensulfide is niet geregistreerd bij kinderen. Dit betekent dat de fabrikant seleensulfide niet heeft onderzocht bij kinderen. Het gebruik bij kinderen staat daarom niet in de bijsluiter. In sommige gevallen schrijft de arts seleensulfide toch voor bij kinderen. Dit wordt off-label-gebruik genoemd.

Hoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?

Hoofdroos of seborroïsch eczeem van de hoofdhuid: seleensulfide vermindert de aanmaak van talg en doodt de gist die de hoofdroos verergert.
Pityriasis versicolor: seleensulfide doodt de gist die de vlekjes veroorzaakt.

Hoe lang duurt het voordat dit medicijn werkt?

Hoofdroos of seborroïsch eczeem van de hoofdhuid: de schilfers en jeuk verminderen binnen 2 weken. Na 4 tot 6 weken is het resultaat op zijn best.
Pityriasis versicolor: de schilfers verminderen binnen enkele dagen. De vlekjes blijven echter vrij lang zichtbaar, want het duurt 3 tot 4 maanden voordat uw kind weer voldoende huidkleurstof (pigment) heeft gemaakt. Zonlicht kan hierbij helpen.

Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?

Hoe?
Hieronder vindt u per aandoening hoe uw kind het medicijn het beste kan gebruiken

Zorg dat de shampoo niet in aanraking komt met metalen voorwerpen, zoals haarspelden, piercings, brillen of sieraden. Seleensulfide kan metaal blijvend aantasten.

Hoofdroos en seborroïsch eczeem van de hoofdhuid

 1. Was het haar van uw kind eerst met een gewone shampoo en spoel die goed uit.
 2. Schud de antiroosshampoo een aantal keer goed om. Doe dit voor elk gebruik.
 3. Masseer de hoofdhuid met 5 tot 10 ml (1 tot 3 theelepels) antiroosshampoo en laat het 2 tot 3 minuten inwerken. Spoel daarna goed uit.
 4. Masseer dan opnieuw 5 tot 10 ml antiroosshampoo in het haar en laat weer 2 tot 3 minuten inwerken.
 5. Spoel het haar daarna weer goed uit.

Pityriasis versicolor (vlekken op de huid door een gistinfectie)

 1. Schud de shampoo met seleensulfide goed om. Doe dit voor elk gebruik.
 2. Verdun iets van de shampoo met een beetje water.
 3. Smeer dit met een washandje over het hele lichaam van het kind, dus ook op de hoofdhuid. Smeer het NIET op het gezicht, geslachtsdelen of op een beschadigde huid (wondjes). Dit kan irritatie veroorzaken.
  Zitten de vlekken maar op een klein deel van het lichaam? Smeer dan alleen die plek in.
 4. Laat de shampoo maximaal 10 minuten inwerken.
 5. Spoel (douche) het middel daarna zorgvuldig af met water.

Hoe lang?

 • Hoofdroos of seborroïsch eczeem van de hoofdhuid: gebruik het middel bij uw kind 2 tot 3 keer per week. Ga hier 4 tot 6 weken mee door. Vervolgens af en toe om te voorkomen dat het kind weer last krijgt. Neem contact op met uw arts als de behandeling onvoldoende resultaat heeft.
 • Pityriasis versicolor: breng de shampoo dagelijks gedurende 7 dagen aan. Houd er rekening mee dat dit een kuur is die uw kind niet mag onderbreken en helemaal moet afmaken. Als uw kind te vroeg stopt, kan de gistinfectie terugkeren. Komen de vlekjes terug? Overleg dan met uw arts.

Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over seleensulfide bij volwassenen.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe is dit medicijn verkrijgbaar?

Seleensulfide is te verkrijgen in shampoo voor in het haar of op de huid.

Meer informatie

Meer informatie over dit medicijn vindt u bij seleensulfide bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

 • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
 • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
 • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

Laatst bijgewerkt: 22-12-2015

Disclaimer

Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

seleensulfide bij kinderen is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!