miconazol op de huid

miconazol op de huid

Trefwoord
naar medicijnen

miconazol op de huid

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over miconazol op de huid

 • Miconazol doodt schimmels, gisten (zoals de Candida-gist) en bepaalde bacteriën.
 • Bij huidinfecties (zoals voetschimmel, smetplekken in lichaamsplooien en acne) en bij schimmelinfecties van de nagels.
 • Smeer de zalf ongeveer 2 cm breder dan de ontstoken plek.
 • Meeste huidinfecties: roodheid, jeuk en schilfers worden binnen 2 tot 6 weken minder.
 • Is de huid genezen? Ga dan nog 1 week door met smeren. Bij voetschimmel duurt de behandeling 2 tot 6 weken.
 • Acne: wordt na 4 tot 12 weken minder.
 • Nagelinfecties: het kan 8 maanden duren voor de hele nagel is genezen.
 • U kunt wat last krijgen van een branderig gevoel of irritatie van de huid. Dit trekt snel weg.
 • Gebruik dit medicijn niet als u de antistollingsmiddelen fenprocoumon of acenocoumarol gebruikt. Overleg met uw arts of apotheker.

Wat doet miconazol op de huid en waarbij gebruik ik het?

Miconazol is een antischimmelmiddel.

Het is te gebruiken bij schimmelinfecties van de huid, zoals voetschimmel en schimmelnagels. Het wordt ook gebruikt bij een aantal huidinfecties met bacteriën, zoals acne. Het wordt ook gebruikt bij overige huidaandoeningen, zoals putjeszolen ('pitted keratolysis').

Schimmelinfecties van de huid

 • Bij een infectie

Verschijnselen
U merkt een schimmelinfectie van de huid aan jeuk, schilfering of een rode verkleuring van de huid. Het zit vooral op plekjes die vochtig kunnen zijn, zoals tussen de tenen (‘zwemmerseczeem’), in de oksels, liezen of onder de borsten (‘smetten’). Ook de nagels kunnen geïnfecteerd raken. De nagels worden dan geelbruin en brokkelig.

Oorzaak
De oorzaak is een infectie met bepaalde schimmels of gisten, zoals de Candida-gist. Deze schimmels en gisten zijn altijd wel aanwezig op de huid. Als de omstandigheden voor hen gunstig zijn, gaan ze groeien. Deze omstandigheden zijn bijvoorbeeld vocht en warmte. Soms is de huid beschadigd waardoor een schimmelinfectie kan ontstaan, bijvoorbeeld door strakke schurende kleding. Ook kan het ontstaan door een verminderde afweer, bijvoorbeeld bij ouderen, mensen met hiv of diabetes.

Schimmels en gisten vormen sporen die later weer opnieuw kunnen uitgroeien. Daarom kunnen schimmel- en gistinfecties steeds terugkomen.

Behandeling
Miconazol doodt de schimmels en gisten waardoor de infectie verdwijnt. U merkt dat het werkt doordat roodheid, jeuk en schilfering afnemen. Ook als de klachten over zijn, moet u nog enige tijd doorgaan met smeren. Meestal is voor een huidinfectie een kuur van 2 tot 4 weken voldoende. Tussen de tenen kan een kuur van 6 weken nodig zijn. Nagelinfecties duren nog veel langer, tot zo’n 8 maanden.

Schimmelinfecties voorkomen
Verder is het belangrijk te voorkomen dat de schimmelinfectie terugkeert. Hiervoor zijn de volgende maatregelen nodig.

 • Houd de huid schoon en droog. Dus na het wassen goed afdrogen. Gebruik eventueel talk in lichaamsplooien. Veel wassen met zeep is juist niet gunstig, omdat hierdoor de bescherming van de huid afneemt. Gebruik liever een pH-neutrale zeep of een middel zonder zeep.
 • Draag katoenen ondergoed. Draag katoenen kleding en sokken en verwissel sokken dagelijks. Draag geen knellende of schurende kleding.
 • Draag ventilerende schoenen en verwissel deze dagelijks. Dus geen rubberen of plastic schoenen, maar liever sandalen, of linnen of leren schoenen. Gebruik een schimmeldodend poeder in de schoenen.
 • Voorkom infectie door in openbare gelegenheden (zwembaden, douches, sportzalen) altijd schoenen of slippers te dragen.
Lees meer over schimmelinfecties van de huid

Voetschimmel

Voetschimmel is een schimmelinfectie van de huid op de voeten, meestal tussen de tenen. Het wordt ook zwemmerseczeem genoemd.

Hoe miconazol werkt bij een schimmelinfectie kunt u hierboven lezen bij Schimmel- en gistinfecties van de huid.

Lees meer over voetschimmel

Schimmelnagels

Schimmelnagels zijn dikke, geelwitte brokkelige nagels. Ze worden ook wel kalknagels genoemd.

Een schimmelnagel geeft in het algemeen geen klachten. Een behandeling is daarom meestal niet nodig.

Als u er toch last van heeft, of als de nagel erg opvalt, kan uw arts besluiten toch iets aan de schimmelnagel te doen. Meestal zal uw arts u een anti-schimmelmedicijn om in te nemen voorschrijven, zoals itraconazol of terbinafine. Als u geen medicijnen om in te nemen wilt gebruiken, kunt u ook een anti-schimmelmedicijn, zoals miconazol, in een crème of  nagellak gebruiken.

Hoe miconazol werkt tegen schimmelnagels kunt u hierboven lezen bij Schimmel- en gistinfecties van de huid.

 

Lees meer over schimmelnagels

Huidinfectie

 • Bij een infectie

Miconazol wordt soms toegepast bij bepaalde huidinfecties, zoals erythrasma en pitted keratolysis.

Verschijnselen en oorzaak
Bij erythrasma heeft u roze-bruine of bruine vlekken met een duidelijke grens, meestal in lichaamsplooien zoals oksels en liezen. De oorzaak is een oppervlakkige huidinfectie door de bacterie Corynebacterium.

Bij pitted keratolysis heeft u kleine putjes in het eelt van de voetzolen, die soms groter kunnen worden en er als zweertjes uitzien. De oorzaak is een infectie met bacteriën. Deze bacteriën scheiden enzymen uit, die de hoornlaag van de huid aantasten. Hierdoor ontstaan kleine putjes in het eelt.

Beide aandoeningen komen vooral voor in een vochtig warm klimaat, bij overmatig zweten, bij overgewicht, diabetes, bij een afweerstoornis of slechte hygiëne.

Behandeling
Een goede hygiëne is belangrijk. Gebruik bij het wassen een bacteriedodende zeep, zoals een zeep of shampoo met povidon jodium.  Droog na het wassen de huid goed af. Gebruik eventueel talkpoeder in de lichaamsplooien om de huid goed droog te houden. Draag goed ventilerende schoenen en wissel sokken en schoenen dagelijks. Eventueel kunt u een speciale indrogende vloeistof met aluminiumchloride gebruiken om het zweten te verminderen. Met deze maatregelen voorkomt u de huidinfectie.

Een crème met een schimmeldodend middel, zoals miconazol, werkt ook tegen de bacteriën die deze huidinfecties veroorzaken.

Lees meer over huidinfectie

Acne

Verschijnselen
Bij deze aandoening zitten er puistjes, pukkels en mee-eters in het gezicht, de rug, schouders of borst. Hoewel vooral pubers en jong-volwassenen er last van hebben, kan acne op elke leeftijd voorkomen.

Oorzaak
In de huid zitten talgkliertjes die talg produceren, een vet waarmee de huid zichzelf beschermt. Door hormoonveranderingen, bijvoorbeeld in de pubertijd, gaat de buitenlaag van de huid sterker groeien en wordt er meer talg geproduceerd. Hierdoor kunnen poriën verstopt raken, hoopt de talg zich op en ontstaan mee-eters.

Soms raken de poriën geïnfecteerd met de acnebacterie (propionibacterium acnes). Door woekering van deze bacterie barst de porie open, gaat de plek ontsteken en ontstaan pukkels en puistjes.

Werking
Miconazol werkt tegen de acnebacterie, waardoor de puistjes en pukkels afnemen. Tegen acne wordt het altijd gebruikt in combinatie met een ander middel tegen acne, benzoylperoxide.

Lees meer over acne

Overige huidaandoeningen

Miconazol op de huid wordt gebruikt bij putjeszolen.

Putjeszolen
Een andere naam voor putjeszolen is pitted keratolysis.

Verschijnselen
Bij putjeszolen zitten er kleine putjes (kratertjes) in de eeltlaag van de voetzool, vooral op drukplekken, zoals op de bal van de voet, op de hiel en aan de rand van de tenen. Soms op de handpalmen.
De voeten kunnen onaangenaam ruiken, jeuken of pijn doen. De huid is soms bruin of groen verkleurd.
Putjeszolen zijn onschuldig, maar kunnen wel heel vervelend zijn.

Oorzaak
De oorzaak ligt bij een combinatie van warmte, vocht en bacteriën.

Behandeling
Als u minder last van zweetvoeten heeft, neemt de kans op putjeszolen ook af. Draag daarom ventilerende schoenen, bijvoorbeeld van leer, wissel verschillende schoenen af en laat de schoenen tussendoor goed drogen, draag sokken die het transpiratievocht goed kunnen absorberen en gebruik eventueel een deodorant voor de voeten.
Helpen deze maatregelen niet, dan kan de arts clindamycine-gel voorschrijven. Mocht dit niet helpen, dan kan miconazolcrème worden voorgeschreven om de bacterie te bestrijden.

Lees meer over overige huidaandoeningen

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Irritatie van de huid, branderig of warm gevoel of jeuk. Meestal trekt dit in enkele dagen vanzelf weer weg. Blijft u last houden? Raadpleeg dan uw arts.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, rode plekken, galbulten of jeuk. Stop dan het gebruik en raadpleeg uw arts.
  In zeldzame gevallen kunt u last krijgen van duizeligheid, flauwvallen, zwelling van het gezicht, lippen, tong of keel. U kunt daarbij erg benauwd worden. Ook ontstaat in zeldzame gevallen een ernstige huidafwijking met blaren op de huid. In deze gevallen moet u onmiddelllijk een arts raadplegen of naar de Eerste-hulpdienst gaan. Als u overgevoelig bent, mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor miconazol. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts of apotheker als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
Gebruik de crème of zalf bij huidinfecties en voetschimmel, de tinctuur op schimmelnagels en strooi bij voetschimmel of schimmelnagels het poeder in uw sokken en schoenen. Gebruik de combinatie met benzoylperoxide bij acne.

 • Huidinfecties: de schimmeldraden bevinden zich een eindje buiten de ontstoken plek. Smeer de crème of zalf daarom 2 cm breder dan de ontstoken plek.
 • Voetschimmel: vóór elke toepassing de voeten goed wassen, en eventuele schilfers verwijderen. Smeer de crème daarom 2 cm breder dan de ontstoken plekken.
 • Schimmelnagels: houd de nagels zo kort mogelijk. Vóór elke toepassing goed schoonmaken. Als na 2 tot 3 weken de nagel loslaat, doorgaan met de behandeling tot een nieuwe, gezonde nagel is aangegroeid. Dat duurt circa acht maanden.
 • Acne: test eerst of uw huid de crème verdraagt door de eerste dagen een klein oppervlak te behandelen. Als het goed gaat, kunt u een groter gebied behandelen. Maak de huid schoon met lauw water voordat u de crème aanbrengt. Smeer de crème in een dunne laag op de aangedane plekken.
 • Putjeszolen: smeer de crème op de plekjes.

Wanneer?
U gebruikt dit medicijn 1 of 2 keer per dag. Kies daarvoor vaste tijdstippen, dan vergeet u minder snel het te gebruiken. Bijvoorbeeld 's ochtends na het douchen en/of 's avonds voor u gaat slapen.

Hoe lang?
Houd er rekening mee dat dit een kuur is. Onderbreek de kuur niet en maak hem af. Als u te vroeg stopt, kan de schimmelinfectie terugkeren.

 • Huidinfecties en voetschimmel: meestal 2 tot 6 weken. Doorsmeren tot 1 week nadat de verschijnselen zijn verdwenen.
 • Nagelinfecties: meestal 8 maanden, ook als de geinfecteerde nagel al eerder is losgekomen. Deze lange periode is nodig om een nieuwe gezonde nagel te laten aangroeien.
 • Acne: meestal 4 tot 12 weken.
 • Putjeszolen: meestal 2 tot 6 weken. Andere medicijnen tegen zweetvoeten kunt u langer blijven gebruiken.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Een keer vergeten is niet zo erg. Gebruik het dan alsnog, zodra u eraan denkt. Als het al bijna tijd is voor de volgende toepassing, sla het dan over.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik miconazol op de huid gebruiken met andere medicijnen?

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen zijn:

 • antistollingsmiddelen, namelijk fenprocoumon en acenocoumarol. Miconazol versterkt het effect van deze medicijnen. Uw arts zal miconazol vervangen door een ander medicijn. Neem hierover contact op met uw arts.

Twijfelt u eraan of de bovenstaande wisselwerking voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u zwanger bent, binnenkort wilt worden of als u borstvoeding geeft. Het wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die zwanger willen worden, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder problemen met de vruchtbaarheid, voor de zwangerschap of voor het kind.

Heeft u dit medicijn op of rond de tepel aangebracht? Maak voor de borstvoeding de tepel dan schoon met (afgekoeld gekookt) water.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer stoppen. Als u stopt voordat de schimmel volledig is verdwenen, kan de infectie makkelijk terugkomen.

Heeft u last van overgevoeligheid, dan moet u wel stoppen. Overleg dan met uw arts of apotheker.

Onder welke namen is miconazol op de huid verkrijgbaar?

Heb ik een recept nodig?

Miconazol is sinds 1971 internationaal op de markt. Het is zonder recept verkrijgbaar onder de merknaam Daktarin en als het merkloze Antischimmelcrème HTP miconazolnitraat, Antischimmelpoeder HTP miconazolnitraat, Miconazolnitraat en Miconazol zalf FNA. Het is te verkrijgen in strooipoeder, crème, zalf en tinctuur.

Miconazol wordt op de huid ook gebruikt in combinatie met andere werkzame stoffen onder de merknamen Daktacort en Acnecare en als het merkloze Miconazol/hydrocortison, Miconazol/Zinkoxide smeersel FNA en Miconazol/Zinkoxide kalkwaterzalf FNA.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 14-06-2018

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag Hypotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

21 February 2019

Prikkelende lippen, tong en keel en enigszins bittere smaak in de mond. Het is niet dramatisch, maar wel een vreemde ervaring.

5 April 2017

let op; miconazol op de slijmvliezen (zoals op de eikel) dient vermeden te worden, staat in mijn bijsluiter. anders wordt de opgenomen hoeveelheid werkzame...

15 February 2017

De crème is erg vervelend na het inbrengen vanwege de enorme jeuk. Het duurde ongeveer 10 min en zakte daarna als het ware weg. De volgende morgen toen ik ...

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!
Scan uw medicijn

Plaats de streepjescode binnen het kader. De streepjescode staat op de verpakking van uw medicijn.

Plaats de streepjescode in het kader. De code kunt u vinden op de verpakking. De barcodescanner werkt alleen met medicatie van een apotheek.

Barcode Scanner Logo
Gelukt
We hebben meerdere medicijnteksten gevonden. Bekijk hieronder de gevonden resultaten.
Barcode Scanner Logo
Helaas
Het scannen van de barcode is niet gelukt.
Barcode Scanner Logo
Probeer het opnieuw
Of zoek handmatig naar uw medicijn
Medicijn, klacht, ziekte of trefwoord
Barcode Scanner Logo

Helaas.

De barcode is niet bekend.

Heeft u dit medicijn niet in een apotheek gekocht? Maar bijvoorbeeld bij een drogist of supermarkt? Dan kan het zijn dat de barcode van dit medicijn niet bij ons bekend is.

Staan er meerdere barcodes op de verpakking van uw medicijn? Probeer dan de andere barcode te scannen.

Barcode Scanner Logo
Probeer het opnieuw
Of zoek handmatig naar uw medicijn
Medicijn, klacht, ziekte of trefwoord