Klachten & ZiektesSchimmelnagels

Schimmelnagels

Klachten & ZiektesSchimmelnagels

Schimmelnagels

Wat zijn Schimmelnagels?Kan ik er zelf iets tegen doen?In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij Schimmelnagels?
 • Bij schimmelnagels heb je een schimmel in de nagels van je tenen of vingers. Schimmelnagels worden ook wel kalknagels genoemd. 

  Het kan vervelend zijn, maar schimmelnagels zijn niet gevaarlijk. 

   

  Schimmels zijn overal. Ze zitten bij iedereen op het lichaam. Dit is meestal niet erg. Op je huid zit een vetlaagje dat je beschermt en zorgt dat je geen klachten krijgt.

  Soms werkt die bescherming minder goed. Bijvoorbeeld als het vetlaagje van je huid eraf gaat. De schimmel komt dan in je huid en nagels en kan daar groeien. Je krijgt dan schimmelnagels.

  In deze situaties krijg je sneller last van schimmelnagels:

  • als je vaak lang doucht of in bad gaat
  • als je veel zeep en shampoo gebruikt
  • als je een huidziekte hebt
  • als je diabetes (suikerziekte) hebt
  • als je afweer minder is (door bijvoorbeeld chemokuren)

   

  Kijk voor meer informatie over Schimmelnagels op www.thuisarts.nl
  • Volg de adviezen hieronder:

   • Was je voeten liefst zonder zeep. Als je toch een keer zeep of shampoo gebruikt, spoel dan je voeten goed af. Zo blijven er geen zeepresten zitten.
   • Droog je voeten goed af, ook tussen de tenen.
   • Draag elke dag schone sokken. Liefst van wol of katoen.
   • Draag schoenen die genoeg lucht doorlaten, zoals sandalen. Of schoenen van linnen of leer. Draag liever geen gesloten schoenen van rubber of plastic.
   • Draag je eigen slippers in ruimtes waar veel mensen op blote voeten lopen. Bijvoorbeeld in doucheruimtes en zwembaden.
   • Behandel voetschimmel, als je dat hebt.

   Deze adviezen kunnen misschien zorgen dat je schimmelnagels niet erger worden.
   En als je geen schimmelnagels meer hebt, kunnen de adviezen misschien helpen om ze niet opnieuw te krijgen.

   Door de schimmel kan je nagel dik worden of een andere vorm krijgen. Als je daar last van hebt, kun je de nagel met een puimsteen of vijl bijwerken. Je kunt dit ook door een pedicure laten doen.

   Als je de schimmelnagel lelijk vindt, kun je er gewone nagellak op doen. Zo valt de schimmelnagel minder op.

   Het is niet nodig om een schimmelnagel weg te halen. Soms laat de nagel vanzelf een stukje of helemaal los. Dit is niet erg. Als je last hebt van uw loszittende nagel, plak dan een pleister over je nagel heen.

   Kijk voor meer informatie over Schimmelnagels op www.thuisarts.nl
   • Maak een afspraak bij je huisarts als je schimmelnagels hebt en je wilt pillen tegen schimmel proberen.

    Kijk voor meer informatie over Schimmelnagels op www.thuisarts.nl
      • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

       • Receptcontrole

       De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

       • Overzicht van uw medicijnen

       Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

       • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

       Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

       • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

       Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

       • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

       De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

       • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

       Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

       • Medicatiebeoordeling

       Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

       • Zelfzorg

       Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

       • Bezorgservice

       Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

      • Antischimmelmiddelen om in te nemen
       Voor de behandeling van schimmelnagels, van tenen of vingers worden antischimmelmiddelen gebruikt. Deze antischimmelmiddelen zijn meestal tabletten. Antischimmelmiddelen remmen de groei van de schimmel, hierdoor sterft de schimmel af en wordt de infectie behandeld. Langdurig gebruik van antischimmelmiddelen is nodig om schimmelnagels te genezen. Voorbeelden zijn itraconazol en terbinafine.

       Antischimmelmiddelen op de huid
       Als een antischimmelmiddel om in te nemen niet geschikt voor u is, kunt u vaak wel een crème of zalf met een antischimmelmiddel gebruiken. Een voorbeeld hiervan is miconazol.

       Ureumzalf 
       Ureum verweekt de nagel, waardoor de nagel dunner wordt. Hierna moet u een antischimmelmiddel aanbrengen op de nagel. Het antischimmelmiddel kan dan dieper doordringen in de nagel.

       Salicylzuurzalf
       Salicylzuur verweekt de nagel, waardoor de nagel dunner wordt.

       Laatst bijgewerkt KNMP: 14-02-2024

       Laatst bijgewerkt NHG: 22-02-2022

       Disclaimer

       Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

       Vond u deze informatie nuttig?

       Thuisarts.nl

       De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

       Thuisarts.nl

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: