terbinafine tabletten

terbinafine tabletten

Trefwoord
naar medicijnen

terbinafine tabletten

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over terbinafine tabletten

 • Terbinafine doodt schimmels en gisten, zoals Candida-gist.
 • Bij schimmel- en gistinfecties van de huid en nagels, zoals ernstige vormen van voetschimmel en schimmelnagels.
 • Voetschimmel: binnen enkele dagen verminderen de verschijnselen. Overige huidinfecties genezen binnen 2 tot 6 weken. Schimmelnagels genezen binnen 1,5 tot 4 maanden.
 • Maak de hele kuur af. Ook als uw klachten eerder verdwenen zijn.
 • U kunt het medicijn zowel voor, tijdens als na het eten innemen met een half glas water.
 • U kunt last krijgen van maagdarmklachten: opgeblazen gevoel, buikpijn, verminderde eetlust, misselijkheid en diarree. Heeft u hier veel last van? Neem het dan in met wat voedsel.
 • Andere bijwerkingen zijn: hoofdpijn, spierpijn, gewrichtspijn en huiduitslag.
 • Uw huid kan overgevoelig reageren op zonlicht. Blijf uit de zon tussen 10.00 en 15.00 uur. Ga niet onder de zonnebank.

Wat doet terbinafine tabletten en waarbij gebruik ik het?

Terbinafine is een antischimmelmiddel.

Artsen schrijven het voor bij schimmelinfecties van de huid, zoals schimmelnagels en ernstige vormen van voetschimmel.

Schimmelinfecties van de huid

 • Bij een infectie

Huidschimmels leven van de huid, nagels of de haren van mensen of dieren. Schimmels verspreiden ‘sporen`. Deze kunnen lang zonder voedsel en dan onder gunstige omstandigheden weer voor een nieuwe schimmelinfectie zorgen.

Huidschimmels en hun sporen zijn overal, iedereen komt ermee in aanraking. Ook huisdieren kunnen bepaalde schimmelziektes verspreiden.

Schimmels groeien vooral als de huid vochtig en warm is. Strakke, schurende kleding en veel wassen met zeep kan de huid irriteren en de groei van de schimmels bevorderen.

Ook kunnen schimmels gaan groeien ten koste van andere, als het evenwicht tussen bacteriën, schimmels en gisten op de huid is verstoord.

Verschijnselen
Op de huid ontstaan rode plekken met schilferige randen. De plekken kunnen jeuken en een branderig gevoel geven. Ook kunnen er blaasjes en puistjes ontstaan.

Soms groeit de schimmel in een kring, waarbinnen de huid alweer geneest. Deze vorm heet ringworm.

Behandeling
Dit middel bestrijdt schimmelinfecties van de huid en in nagels, zoals ringworm, schimmelnagels en voetschimmel.

Het remt de bouw van de celwand van de schimmel, waardoor de schimmel afsterft. De tabletten worden gebruikt, als toepassing van crème met antischimmelmiddel onvoldoende de plaats van de infectie bereikt, zoals bij schimmel in de nagels of op de behaarde hoofdhuid.

Na inname van de tablet verspreidt het middel zich in het lichaam en hoopt zich uiteindelijk op in nieuwe huidcellen en groeiende nagels. Zo bestrijdt het de schimmelgroei van binnenuit.

Effect
Bij eenvoudige huidinfecties kan het 2 tot 6 weken duren voor de genezing is bereikt.

Lees meer over schimmelinfecties van de huid

Schimmelnagels

Beschadigde nagels kunnen geïnfecteerd raken met schimmels, bijvoorbeeld afkomstig van voetschimmel. Er ontstaan dan dikke, gele nagels die gemakkelijk afbreken.

Behandeling
Een behandeling is meestal niet nodig. Een schimmelnagel geeft in het algemeen geen klachten. Soms is er wel een reden om te behandelen. Dan is een middel om in te nemen nodig, zoals terbinafine.

Effect
Genezing kan 1,5 tot 4 maanden duren, soms langer. Dit is mede afhankelijk van de groeisnelheid van de nagel.

Lees meer over schimmelnagels

Voetschimmel

Voetschimmel wordt ook wel zwemmerseczeem genoemd. Iedereen komt met voetschimmel in aanraking. Vooral de vloeren van zwembaden en sportruimtes zijn een bron van schimmels.

Voetschimmel kan meestal geen kwaad, maar de pijn en jeuk zijn wel hinderlijk. Op de voeten en vooral tussen de tenen ziet u roodheid, velletjes en kloofjes.

Voorkomen
U kunt voetschimmel proberen te voorkomen met de volgende maatregelen.

 • Was uw voeten elke dag, het liefst met weinig of helemaal geen zeep; als u zeep gebruikt dan bij voorkeur een pH5-wastablet of een neutrale wasemulsie.
 • Droog de voeten zorgvuldig en grondig af, vooral tussen de tenen.
 • Draag elke dag schone sokken die het transpiratievocht goed opnemen en de huid droog houden, bijvoorbeeld katoenen of wollen sokken.
 • Draag goed ventilerend schoeisel, bij voorkeur van leer en wissel bij voorkeur dagelijks van schoenen; laat de schoenen tussendoor goed drogen.
 • Laat de schoenen zo vaak mogelijk uit en loop op blote voeten of kousenvoeten.
 • Draag slippers in gemeenschappelijke douche- of (zwem)badruimtes>

Behandeling
Voetschimmel is meestal goed te behandeling met een plaatselijke aan te brengen antischimmelmiddel. Bij ernstige of steeds terugkerende infecties is een middel om in te nemen nodig, zoals terbinafine.

Effect
Binnen enkele dagen zullen de verschijnselen verminderen. De schimmelsporen zijn dan nog wel in de huid, daarom moet u het middel doorgebruiken tot de gehele huid is vernieuwd. Dat duurt na het verdwijnen van de verschijnselen nog 1 tot 2 weken.

Lees meer over voetschimmel

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, opgeblazen gevoel, buikpijn, verminderde eetlust, misselijkheid en diarree. Heeft u hier veel last van? Neem het dan in met wat voedsel.
 • Hoofdpijn.
 • Spier- en gewrichtspijn.
 • Huiduitslag, zoals een rode huid of galbulten. In zeer zeldzame gevallen kan een ernstige huidafwijking ontstaan met blaren op de huid. Raadpleeg uw arts als u merkt dat u hier last van krijgt.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Smaak- en reukveranderingen, zoals verlies van smaak, reuk of bittere smaak. De smaak keert meestal binnen enkele weken na stoppen van het gebruik weer terug.
 • Duizeligheid.
 • Ziek, zwak en vermoeid gevoel.
 • Psychische klachten zoals depressie of zeer zelden angst. Als u deze bijwerkingen opmerkt, neem dan contact op met uw arts of apotheker.
 • Leveraandoeningen. U kunt dit merken aan jeuk, aanhoudende misselijkheid, verminderde eetlust of juist verhoogde eetlust, vermoeidheid, een gele verkleuring van de huid of het oogwit, braken, pijn in de rechterbovenbuik, uitputting, donkere urine en bleke ontlasting. Waarschuw dan een arts. Als u een aandoening van nieren of lever heeft (of krijgt gedurende de kuur), zal uw arts de dosering aanpassen.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Uw huid kan gevoeliger worden voor UV-licht. Bijvoorbeeld van de zon, de zonnebank of UV-lamp. Dit kan jeuk, roodheid en ernstige verbranding geven. Ook kunt u last krijgen van huiduitslag en huidverkleuring. Begint u net met dit medicijn? Blijf dan uit direct zonlicht, vooral tussen 10:00 en 15:00 uur. Bescherm uw huid tegen de zon. Bijvoorbeeld met zonnebrandmiddel en beschermende kleding, zoals een hoed en een zonnebril. Ga niet onder de zonnebank. Krijgt u een ernstige reactie op de zon? Stop dan met dit medicijn en waarschuw uw arts.
 • Tijdelijk gehoorverlies, oorsuizen en zwelling van de klieren voor het oor (zoals bij de bof).
 • Haaruitval.
 • Ontsteking van de alvleesklier en bloedafwijkingen. Bij plotselinge hevige pijn in bovenbuik, onverklaarbare blauwe plekken, extreme vermoeidheid of keelpijn met koorts en blaren in de keel moet u direct een arts waarschuwen.
 • Bloedarmoede, u merkt dat onder andere aan een extreme vermoeidheid, een bleke huid en slijmvliezen. Raadpleeg dan uw arts.
 • Menstruatiestoornissen en doorbraakbloedingen. Als u last blijft houden, raadpleeg dan uw arts.
 • Overgevoeligheid voor dit middel. Dit merkt u aan benauwdheid of een opgezwollen gezicht. Ook kan er plotselinge sterke vaatverwijding optreden. Dit merkt u aan snelle verlaging van de bloeddruk, met bleekheid, onrust, zwakke snelle pols, klamme huid en verminderd bewustzijn. Ga dan onmiddellijk naar een arts. In deze gevallen mag u dit middel in de toekomst niet meer gebruiken. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor terbinafine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt.
 • Griepachtige verschijnselen, zoals spierpijn en lichte koorts.
 • Als u aan psoriasis of lupus erythematodes lijdt: u kunt meer last krijgen van deze aandoening. Neem contact op met uw arts als u last heeft van rode schilferende of glanzende plekken op de huid, beschadigingen van de huid, jeuk, putjes in de nagels en gewrichtsklachten.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
U kunt dit medicijn zowel voor, tijdens als na het eten innemen met een half glas water. Eventueel kunt u de tablet eerst in het water uiteen laten vallen door goed te roeren. Na leegdrinken doet u nogmaals water in het glas om ook de achtergebleven resten in te nemen.

Wanneer?
U mag het medicijn innemen op elk moment van de dag. Kies wel een vast tijdstip: bij voorkeur 's ochtends bij het ontbijt, dan vergeet u minder snel een dosis.

Hoe lang?
Houd er rekening mee dat dit een kuur is die u niet mag onderbreken en die u geheel moet afmaken. Ook al zijn de infectieverschijnselen al vóór afloop van de kuur verdwenen; dit betekent nog niet dat alle schimmels en schimmelsporen zijn verdwenen.

Hoe lang de kuur precies duurt, hangt af van de ernst en de plaats van de infectie.

 • Voor schimmelinfecties van de huid is meestal een kuur van twee tot zes weken nodig.
 • Schimmelinfecties aan de vingernagels vereisen een kuur van zes tot twaalf weken.
 • Bij schimmelinfecties aan de teennagels duurt de kuur soms drie maanden of langer.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Ontdekt u het op dezelfde dag, neem het medicijn dan alsnog in. Ontdekt u het de volgende dag, sla dan de vergeten dosis over en hervat uw normale schema. Haal de vergeten dosis niet in, maar verleng de kuur aan het eind met de vergeten tablet. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maakt u wel de volledige kuur af!

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik terbinafine tabletten gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • De middelen tegen depressie amitriptyline, clomipramine, dosulepine, doxepine, imipramine, maprotiline en nortriptyline. Door terbinafine kan de hoeveelheid van deze middelen in uw bloed te hoog worden. Hierdoor kan het medicijn meer bijwerkingen geven, zoals sufheid, duizeligheid, verwardheid, wazig zien, verstopping, droge mond of moeilijk kunnen plassen. Overleg met uw arts.
 • Carbamazepine worden gebruikt bij epilepsie. De hoeveelheid van het epilepsiemiddel in uw bloed kan toenemen. Hierdoor kunt u last krijgen van sufheid, duizeligheid, misselijkheid en braken. Daarom zal uw arts de hoeveelheid epilepsiemiddel in het bloed controleren. Raadpleeg uw arts bij verschijnselen van overdosering van carbamazepine. Dit zijn sufheid, duizeligheid, misselijkheid, braken, coördinatiestoornissen, hoofdpijn en wazig zien direct.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Mogelijk kunt u overstappen op een ander medicijn.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Dit medicijn komt in de moedermelk. Het is niet bekend of dit schadelijk voor de baby is. Misschien kunt u tijdelijk overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Nee, u moet de kuur afmaken. Als u de kuur afbreekt, is de schimmel waarschijnlijk nog niet volledig verdwenen en kunt u opnieuw klachten krijgen.

Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.

Onder welke namen is terbinafine tabletten verkrijgbaar?

De werkzame stof terbinafine tabletten zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Terbinafine is sinds 1991 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar als het merkloze Terbinafine. Het is te verkrijgen in tabletten en in een crème. Deze tekst gaat alleen over de tabletten.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 13-12-2019

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

terbinafine tabletten is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

1 August 2020

De eerste 3 weken gingen super goed, ineens merkte ik super dun en fijn haar (haaruitval) en ik was vermoeider. Bij week 4 werd dit nog erger maar werd ik ...

25 July 2020

Ik had erge plekken op mn enkels. Nattende plekjes in ringvorm. En verder kleine schilferige plekjes op onderbenen en armen! Na 1 week plekken op de enkels...

11 April 2020

Ik heb werkelijk nul van de verschijnselen genoemd in de bijsluiter. Ben eigenlijk super tevreden met de resultaat tot nu toe, ik gebruik het nu 3 weken en...

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!