Klachten & ZiektesPutjeszolen

Putjeszolen

Klachten & ZiektesPutjeszolen

Putjeszolen

Wat is Putjeszolen?Kan ik er zelf iets tegen doen?In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij Putjeszolen?
 • Putjeszolen zijn kleine gaatjes in de huid onder je voeten. Het komt door bacteriën: die groeien makkelijk op een natte, warme huid. Daardoor gaat je huid ontsteken.

  De putjes zitten meestal in je voetzolen en aan de rand van de tenen. Ze kunnen ook op de de binnenkant van je handen zitten.

  Het komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

   

  Putjeszolen krijg je door vocht, warmte en bacteriën.

  Iedereen heeft bacteriën op de huid. Normaal heb je daar geen last van. Maar zijn je voeten vaak vochtig en warm? Dan kunnen de bacteriën goed groeien. Ze maken stofjes die je huid kapot maken. Hierdoor krijg je de putjes.

  Je hebt een grotere kans op putjeszolen bij:

  • zweetvoeten
  • vochtige sokken
  • dichte schoenen die geen lucht doorlaten, bijvoorbeeld werkschoenen

  Ook komt het vaker voor in warme landen.

  Kijk voor meer informatie over Putjeszolen op www.thuisarts.nl
  • Probeer je voeten schoon en droog te houden. Dit kun je daarvoor doen:

   • Was je voeten elke dag met water. Heb je vaak zweetvoeten? Was je voeten dan elke dag met water en zeep.
   • Droog je voeten goed af, ook tussen je tenen.
   • Trek elke dag schone, droge sokken aan. En als het nodig is vaker.
   • Draag schoenen die lucht doorlaten. Bijvoorbeeld van leer.
   • Draag niet elke dag dezelfde schoenen. Zo kunnen de schoenen die je gedragen hebt goed drogen.
   • Hou niet de hele dag je schoenen aan. Loop vaker op blote voeten of op je sokken.
   Kijk voor meer informatie over Putjeszolen op www.thuisarts.nl
   • Bel je huisarts als je deze 3 dingen allemaal herkent:

    • Je denkt dat je putjeszolen hebt.
    • Je hebt last van jeuk, pijn, zweetvoeten of een vieze geur.
    • Je klachten worden niet minder met de adviezen.
    Kijk voor meer informatie over Putjeszolen op www.thuisarts.nl
      • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

       • Receptcontrole

       De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

       • Overzicht van uw medicijnen

       Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

       • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

       Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

       • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

       Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

       • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

       De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

       • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

       Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

       • Medicatiebeoordeling

       Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

       • Zelfzorg

       Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

       • Bezorgservice

       Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

      • Clindamycine op de huid
       Clindamycine kan samen met benzoylperoxide ook worden gebruikt bij putjeszolen. Clindamycine is een antibioticum dat de groei van vele soorten bacteriën remt. Hierdoor nemen de klachten af.

       Benzoylperoxide op de huid
       Benzoylperoxide kan samen met clindamycine worden gebruikt bij putjeszolen. Benzoylperoxide-gel weekt het bovenste huidlaagje (hoornlaag) los. Verder vermindert het de groei van huidcellen. Hierdoor nemen de klachten af.

       Miconazol op de huid
       Miconazol kan worden gebruikt bij putjeszolen. Miconazol doodt schimmels, gisten en bepaalde bacteriën. Hierdoor nemen de klachten af.

       Laatst bijgewerkt KNMP: 30-09-2019

       Laatst bijgewerkt NHG: 16-03-2023

       Disclaimer

       Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

       Vond u deze informatie nuttig?

       Thuisarts.nl

       De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

       Thuisarts.nl

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: