benzoylperoxide op de huid

benzoylperoxide op de huid

Trefwoord
naar medicijnen

benzoylperoxide op de huid

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over benzoylperoxide op de huid

 • Benzoylperoxide-gel weekt het bovenste huidlaagje (hoornlaag) los. Verder vermindert het de groei van huidcellen. Hierdoor raken de poriën minder makkelijk met huidcellen verstopt. Ook doodt benzoylperoxide de acne-bacterie.
 • Bij acne en putjeszolen.
 • Puistjes en pukkels verminderen na enkele weken. Na 3 maanden kunt u het effect pas beoordelen.
 • Maak de huid schoon met lauw water. Smeer de gel dun op de plekken met puistjes en pukkels. Masseer de gel NIET in.
 • Het beste kunt u de gel in het begin 1 maal per dag gebruiken. Mocht u overgevoelig zijn, dan komt dat de eerste dagen aan het licht. Daarna kunt u de gel 2 maal per dag aanbrengen.
 • Bij enkele mensen verbrandt de huid sneller in de zon. Is dat bij u het geval? Gebruik de gel dan niet vlak voor, tijdens of vlak na zonnen.
 • De gel kan uw haar en wenkbrauwen bleken. En metaal (brillen en sieraden), kleding en beddengoed kunnen verkleuren.
 • Uw huid kan geïrriteerd raken. Verdwijnt dit niet binnen enkele weken? Raadpleeg dan uw arts.

Wat doet benzoylperoxide op de huid en waarbij gebruik ik het?

Benzoylperoxide-gel werkt in op de bovenste huidlaag. Het weekt dit laagje van de huid los en vermindert de overmatige groei hiervan. Bovendien doodt benzoylperoxide de acnebacterie.

De gel is te gebruiken bij acne en soms ook bij putjeszolen.

Acne

Verschijnselen
Bij deze aandoening zitten er puistjes, pukkels en mee-eters in het gezicht, de rug, schouders of borst. Hoewel vooral pubers en jong-volwassenen er last van hebben, kan acne op elke leeftijd voorkomen.

Oorzaak
In de huid zitten talgkliertjes die talg produceren, een vet waarmee de huid zichzelf beschermt. Door hormoonveranderingen, bijvoorbeeld in de pubertijd, gaat de buitenlaag van de huid sterker groeien en wordt er meer talg geproduceerd. Hierdoor kunnen poriën verstopt raken, hoopt de talg zich op en ontstaan mee-eters.

Soms raken de poriën geïnfecteerd met de acnebacterie (propionibacterium acnes). Door woekering van deze bacterie barst de porie open, gaat de plek ontsteken en ontstaan pukkels en puistjes.

Werking
Benzoylperoxide verweekt de bovenste huidlaag en vermindert overmatige groei hiervan. Het voorkomt zo dat de poriën verstoppen. Bovendien doodt benzoylperoxide de acnebacterie, waardoor de puistjes en pukkels afnemen. Het effect op acne is na enkele weken te merken.

Lees meer over acne

Putjeszolen

Een andere naam voor putjeszolen is pitted keratolysis.

Verschijnselen
Bij putjeszolen verschijnen hele kleine putjes (kratertjes) in de eeltlaag van de voetzool. De eeltlaag is meestal wit verkleurd en de voeten kunnen onaangenaam ruiken.

Dit komt vooral voor bij mensen die veel last hebben van zweetvoeten. Putjeszolen zijn onschuldig, maar kunnen wel heel vervelend zijn. Ze worden veroorzaakt door een infectie met een bacterie.

Behandeling
Als u minder last van zweetvoeten heeft, neemt de kans op putjeszolen ook af. Draag daarom ventilerende schoenen, bijvoorbeeld van leer, wissel verschillende schoenen af en laat de schoenen tussendoor goed drogen, draag sokken die het transpiratievocht goed kunnen absorberen en gebruik eventueel een deodorant voor de voeten.
Helpen deze maatregelen niet, dan kan de arts clindamycine-gel voorschrijven om de bacterie te bestrijden. U moet het dan gebruiken in combinatie met benzoylperoxide-gel

Lees meer over putjeszolen

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms, gedurende de eerste weken van gebruik

 • Irritatie van de huid: u heeft dan last van roodheid, branderig gevoel, jeuk, uitdroging, schilfering en kloven. Dit gaat meestal na enkele weken over. Is dit niet het geval, neem dan contact op met uw arts.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid met huiduitslag, jeuk, zwelling en eventueel vochtafscheiding. Stop dan het gebruik en raadpleeg uw arts. U mag dit middel in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor benzoylperoxide. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel niet opnieuw krijgt.
 • Dit middel kan de huid gevoeliger maken voor UV-licht (zon, zonnebank, UV-lamp). Blootstelling aan zonlicht, zelfs voor korte perioden, kan huiduitslag, jeuk, roodheid en andere verkleuring van de huid of ernstige verbranding door de zon geven. Begint u net met dit geneesmiddel? Blijf dan uit direct zonlicht, met name tussen 10.00 en 15.00 uur, draag beschermende kleding, waaronder hoed en zonnebril, smeer zonnebrand op een met zonblock van minimaal factor 15, gebruik lippenbalsem met minstens factor 15, ga niet onder de zonnebank. Als u een ernstige reactie op de zon krijgt, staak dan meteen het gebruik en neem contact op met uw arts. U moet dan zo snel mogelijk overstappen op een ander middel.

Raadpleeg uw arts als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Hoe?

 • Maak de huid schoon met lauw water voordat u de gel aanbrengt.
 • Smeer de gel in een dunne laag op de aangedane plekken. Masseer hem NIET in!
 • Breng de gel alleen aan op onbeschadigde huid. Vermijd contact met ogen, lippen, neus- en mondslijmvlies. Gebeurt dit toch, spoel dan direct en grondig met veel water.
 • Het beste kunt u beginnen met een gel, eenmaal per dag. Mocht u overgevoelig voor dit middel zijn, dan komt dat in de eerste dagen aan het licht. Na enkele dagen kunt u de gel bij acne tweemaal per dag aanbrengen. Na enkele weken kunt u beoordelen of dit voldoende effect heeft.

Let op: de gel kan een blekende werking hebben op het haar, de wenkbrauwen, metaal (brillen en sieraden), kleding en beddengoed.

Wanneer?
Het beste kunt u het middel 's avonds aanbrengen. De gel verbleekt gekleurde kleding en stoffen, dus daar kunt u bij het aanbrengen rekening mee houden (bijvoorbeeld met het beddengoed).

Gebruik de gel ook NIET vlak voor, tijdens of vlak na het zonnebaden (in de zon of onder de zonnebank of een UV-lamp).

Hoe lang?
Bij acne
Na 4 tot 8 weken van gebruik kunt u resultaat verwachten. Pas na 3 maanden is het effect goed te beoordelen. Als u baat heeft bij de behandeling, kunt u deze het beste voortzetten totdat de acne over is.

Bij putjeszolen
U zult dit medicijn meestal 3 tot 4 weken moeten gebruiken. De bacterie is dan voldoende bestreden. Andere medicijnen tegen zweetvoeten kunt u wel langer blijven gebruiken

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Smeer dit middel dan alsnog, tenzij het alweer bijna tijd is voor de volgende behandeling. Het heeft geen zin een dubbele hoeveelheid te smeren om iets in te halen. Eventueel kunt u uw schema iets verschuiven, maar zorg daarbij voor een gelijkmatige verdeling over de dag.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik benzoylperoxide op de huid gebruiken met andere medicijnen?

Het medicijn waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreedt, is:

 • tretinoïne crème, een middel dat ook wordt gebruikt bij acne. U mag tretinoïne crème en benzoylperoxide huidgel niet tegelijk op de huid aanbrengen. Ze verminderen elkaars werking. Als u het allebei moet gebruiken: smeer de benzoylperoxide-gel overdag en de tretinoïne crème vóór de nacht.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

U kunt dit middel veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit middel stoppen.

Onder welke namen is benzoylperoxide op de huid verkrijgbaar?

De werkzame stof benzoylperoxide op de huid zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Huidgel met benzoylperoxide is sinds 1980 in Nederland verkrijgbaar. Het is zonder recept verkrijgbaar onder de merknaam Benzac en als het merkloze Benzoylperoxide.

Benzoylperoxide wordt op de huid ook gebruikt in combinatie met andere werkzame stoffen onder de merknamen Acnecare en Duac Acne.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 30-09-2019

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

benzoylperoxide op de huid is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

23 August 2020

Werkt echt heel goed. Je moet het wel gebruiken op een natte huid. Dat verdunt het product en maakt het makkelijker smeerbaar. In het begin rustig aan doen...

12 August 2020

Eerste keer een vuurrood vlammende huid met branderig gevoel bij gebruik op gezicht. Bij gebruik als spottreatment goed werkzaam. Laatste keer gebruikt en ...

26 February 2020

Ik heb dit product 3 dagen gebruikt. De eerste dat ging wel goed, alleen bij de 2de dag en derde dag niet meer. Ik kreeg na de 1ste dag al meteen roodheid ...

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!