benzoylperoxide op de huid bij kinderen

Trefwoord
naar medicijnen

benzoylperoxide op de huid bij kinderen

vergroot
terug naar boven

Waar is dit medicijn voor?

Kinderen kunnen benzoylperoxide op de huid gebruiken bij acne. Benzoylperoxide kan in combinatie met clindamycine ook worden gebruikt bij putjeszolen.

Acne

Bij deze aandoening zitten er puistjes, pukkels en mee-eters in het gezicht, de rug, schouders of borst. Hoewel vooral pubers en jongvolwassenen er last van hebben, kan acne op elke leeftijd voorkomen.

In de huid zitten talgkliertjes die talg produceren, een vet waarmee de huid zichzelf beschermt. Door hormoonveranderingen, bijvoorbeeld in de pubertijd, gaat de buitenlaag van de huid sterker groeien en wordt er meer talg geproduceerd. Hierdoor kunnen poriën verstopt raken, hoopt de talg zich op en ontstaan mee-eters.

Soms raken de poriën geïnfecteerd met de acnebacterie (propionibacterium acnes). Door woekering van deze bacterie barst de porie open, gaat de plek ontsteken en ontstaan pukkels en puistjes.

Lees meer over acne

Putjeszolen

Een andere naam voor putjeszolen is pitted keratolysis.

Verschijnselen
Bij putjeszolen zitten er kleine putjes (kratertjes) in de eeltlaag van de voetzool, vooral op drukplekken, zoals op de bal van de voet, op de hiel en aan de rand van de tenen. Soms op de handpalmen.
De voeten kunnen onaangenaam ruiken, jeuken of pijn doen. De huid is soms bruin of groen verkleurd.
Putjeszolen zijn onschuldig, maar kunnen wel heel vervelend zijn.

Oorzaak
De oorzaak ligt bij een combinatie van warmte, vocht en bacteriën.

Behandeling
Als uw kind minder last van zweetvoeten heeft, neemt de kans op putjeszolen ook af. Laat uw kind daarom ventilerende schoenen dragen, bijvoorbeeld van leer. Wissel verschillende schoenen af en laat de schoenen tussendoor goed drogen, laat uw kind sokken dragen die het transpiratievocht goed kunnen absorberen en gebruik eventueel een deodorant voor de voeten.

Helpen deze maatregelen niet, dan kan de arts benzoylperoxidegel in combinatie met clindamycinegel aan uw kind voorschrijven om de bacterie te bestrijden.

Lees meer over putjeszolen

Ervaring bij kinderen

Benzoylperoxide op de huid is niet geregistreerd bij kinderen. Dit betekent dat de fabrikant benzoylperoxide niet heeft onderzocht bij kinderen. Het gebruik bij kinderen staat daarom niet in de bijsluiter. Maar er is wel ander onderzoek gedaan naar benzoylperoxide bij kinderen vanaf 10 jaar. Uit dit onderzoek blijkt dat het bij kinderen werkt en veilig is. Daarom schrijft de arts benzoylperoxide ook voor bij kinderen vanaf 10 jaar. Dit wordt off-label-gebruik genoemd.

Hoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?

Benzoylperoxide werkt in op de bovenste huidlaag. Het weekt dit laagje van de huid los en vermindert overmatige groei hiervan. Het voorkomt zo dat de poriën verstoppen. Bovendien doodt benzoylperoxide de acnebacterie, waardoor de puistjes en pukkels afnemen.
Benzoylperoxide wordt in combinatie met clindamycine ook tegen putjeszolen gebruikt. Het weekt het bovenste huidlaagje (hoornlaag) los en vermindert overmatige groei hiervan. Hierdoor nemen de klachten af.

Hoe lang duurt het voordat dit medicijn werkt?

 • Acne: het effect is na 2-3 weken te merken. Pas na 3 maanden is het effect goed te beoordelen.
 • Putjeszolen: het duurt een aantal weken voordat de infectie echt is genezen.

Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering in de bijsluiter.

Hoe?

 • Maak de huid van uw kind schoon met lauw water voordat u de gel aanbrengt.
 • Smeer de gel bij uw kind in een dunne laag op de aangedane plekken. Masseer hem NIET in!
 • Breng de gel alleen aan op onbeschadigde huid. Vermijd contact met ogen, lippen, neus- en mondslijmvlies. Gebeurt dit toch, spoel dan direct en grondig met veel water.
 • Het beste kunt u beginnen om de gel eenmaal per dag aan te brengen. Mocht uw kind overgevoelig voor dit middel zijn, dan komt dat in de eerste dagen aan het licht. Na enkele dagen kunt u de gel tweemaal per dag aanbrengen.

Let op: de gel kan een blekende werking hebben op het haar, de wenkbrauwen, metaal (brillen en sieraden), kleding en beddengoed.

Wanneer?

Het beste kunt u het middel 's avonds bij uw kind aanbrengen. De gel verbleekt gekleurde kleding en stoffen, dus daar kunt u bij het aanbrengen rekening mee houden (bijvoorbeeld met het beddengoed).

 • Gebruikt uw kind tegen acne ook tretinoïne op de huid? Breng het ene medicijn dan's ochtends en het andere 's avonds aan.
 • Gebruik de gel ook NIET vlak voor, tijdens of vlak na het zonnebaden (in de zon of onder de zonnebank of een UV-lamp).

Hoe lang?

 • Acne: als uw kind baat heeft bij de behandeling, kunt u deze het beste voortzetten totdat de acne over is.
 • Putjeszolen: benzoylperoxide wordt in combinatie met clindamycine meestal 3 tot 4 weken gebruikt. Andere medicijnen tegen zweetvoeten kunt u langer blijven gebruiken.

Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over benzoylperoxide op de huid bij volwassenen.

Een bijwerking waarvan bekend is dat ze bij kinderen kunnen voorkomen, is:

 • Irritatie van de huid: uw kind heeft dan last van roodheid, branderig gevoel, jeuk, uitdroging, schilfering en kloven. Dit gaat meestal na enkele weken over. Is dit niet het geval, neem dan contact op met de arts.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe is dit medicijn verkrijgbaar?

Benzoylperoxide op de huid is voor kinderen te verkrijgen in gel.

Meer informatie

Meer informatie over dit medicijn vindt u bij benzoylperoxide op de huid bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

 • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
 • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
 • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

Laatst bijgewerkt: 29-09-2017

Disclaimer

Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

benzoylperoxide op de huid bij kinderen is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!