tetracycline voor in de mond

tetracycline voor in de mond

Trefwoord
naar medicijnen

tetracycline voor in de mond

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over tetracycline voor in de mond

 • Tetracycline mondspoeling remt de groei van veel soorten bacteriën.
 • Bij aften, dit zijn pijnlijke, kleine zweertjes in de mond. Vooral als het er veel zijn of als ze vaak terugkomen.
 • Tetracycline versnelt de genezing en vermindert de pijn. Meestal moet u het 5 tot 7 dagen gebruiken.
 • Spoel 5 keer per dag uw mond gedurende 5 minuten met 5 ml vloeistof. Spuug de vloeistof daarna uit. Slik niet door.
 • U kunt ook een gaasje in de mondspoeling drenken. Houd dit gaasje op de aften gedurende 10 tot 20 minuten. Doe dit 5 keer per dag.
 • Door dit medicijn kunt u soms een schimmelinfectie in de mond krijgen. Merkt u een witte aanslag op de tong of in de mondholte? Raadpleeg dan uw arts.
 • Uw tanden kunnen geel verkleuren. Onder een bepaald soort licht, zoals in disco's, kunnen uw tanden oplichten. De verkleuring verdwijnt als u stopt met tetracycline.

Wat doet tetracycline voor in de mond en waarbij gebruik ik het?

Tetracycline is een antibioticum. Het remt de groei van veel soorten bacteriën.

Artsen schrijven het voor bij aften.

Infecties in de mond

Verschijnselen
Aften zijn kleine pijnlijke zweertjes in de mond. Het zijn witte plekjes met een rode rand. Ze zitten vooral aan de binnenkant van de lippen, van de wangen of onder de tong. Ze veroorzaken een stekende pijn, vooral bij het eten, tandenpoetsen of bij aanraking met de tong.

Oorzaak
De oorzaak is onbekend. Een aft kan soms beginnen met een kleine beschadiging. Bijvoorbeeld door tandenpoetsen of bijten op de wang. Mogelijk zorgen bacteriën in de mond ervoor dat zich hieruit een aft ontwikkelt.
Sommige mensen hebben vooral last van aften bij stress of door slaaptekort. Sommige mensen zien een verband met allergie voor bestanddelen uit voedingsmiddelen. Ook kunnen sommige medicijnen aften als bijwerking geven. Bijvoorbeeld bètablokkers en nsaid-pijnstillers.

Behandeling
Aften genezen vanzelf binnen 7 tot 14 dagen. Tegen de pijn kunt u paracetamol gebruiken. Of u kunt de aften aanstippen met lidocaïne-aanstipvloeistof. Dit kan nuttig zijn als u tijdens het eten pijn heeft. Deze pijnstillende vloeistof is  in de apotheek te verkrijgen. Verder is ook een ontsmettende spoelvloeistof met chloorhexidine zonder recept verkrijgbaar. Dit kan soms helpen als een infectie met een bacterie een rol speelt.  

Als u veel of vaak aften heeft, kan uw arts proberen of medicijnen helpen. Bijvoorbeeld tetracycline-mondspoeling. Alleen volwassenen en kinderen ouder dan 8 jaar mogen dit medicijn gebruiken. Bij jongere kinderen kan tetracycline de botten en gebit aantasten.

Werking
Bacteriën die in de mond zitten, kunnen de aften verergeren. Tetracycline remt de groei van de bacteriën en vermindert ontstekingsverschijnselen. Hierdoor kunnen de aften sneller genezen.

Tetracycline voor in de mond wordt gebruikt bij mensen die veel of hardnekkige aften hebben of mensen die vaak een uitbarsting met aften hebben. Meestal verminderen de klachten binnen 5 dagen.

Lees meer over infecties in de mond

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn ook bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Een schimmelinfectie in de mond. Dit merkt u aan een witte aanslag in de mond of op de tong. Soms is de tong of mond pijnlijk. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.
 • Tetracycline kan uw tanden geel kleuren. Ook kunnen uw tanden oplichten door een bepaald soort UV-licht dat wel eens in disco's wordt gebruikt. Deze verkleuring verdwijnt weer als u gestopt bent met de tetracycline-mondspoeling.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Bij kinderen: verkleuring van gebit of groeiremming. Als de mondspoeling per ongeluk wordt ingeslikt, kan het worden opgenomen in groeiende botten, tanden en kiezen. Dit kan voor kinderen in de groei schadelijke gevolgen hebben. Kinderen tot 8 jaar mogen het daarom niet gebruiken.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • Schud de fles voor gebruik goed om.
 • Meet 5 ml af met de bijgeleverde maatlepel of maatbeker. Houd de vloeistof gedurende 5 minuten in uw mond bij de plekken met aften. Spuug daarna uit. Slik de mondspoeling niet door. Blijkt u 5 minuten niet vol te kunnen houden of slikt u de mondspoeling wel per ongeluk door? Spoel dan iets minder lang dan 5 minuten, zo lang als u het kunt volhouden. Spoel uw mond 5 keer per dag met de mondspoeling.
 • Voor een beter contact van de mondspoeling met het slijmvlies van uw mond kunt u ook een gaasje gebruiken. Drenk dit gaasje in de mondspoeling en leg het gedurende 10 tot 20 minuten op de aften. Doe dit 5 keer per dag.
 • Na gebruik van de mondspoeling mag u gedurende een half uur lang niet eten, drinken of uw tanden poetsen.

Tetracycline kan gele vlekken geven op kleding en beddengoed. Was de vlekken direct uit in de wasmachine.

Wanneer?
Verdeel de doses zo goed mogelijk over de dag. Dan heeft het medicijn een constant effect.

Hoelang?
Uw arts bepaalt hoelang u dit medicijn moet gebruiken. Een behandeling duurt meestal 5 tot 7 dagen. Als dit medicijn niet werkt of als de aften zich uitbreiden, moet u weer contact opnemen met de arts.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Mocht u een dosis vergeten zijn: duurt het nog meer dan één uur voor u de volgende dosis normaal gebruikt? Gebruik de vergeten dosis dan alsnog. Duurt het nog minder dan één uur? Sla de vergeten dosis dan over.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik tetracycline voor in de mond gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend. Als u de tetracycline-mondspoeling per ongeluk doorslikt zijn er wel wisselwerkingen met andere medicijnen. Zorg dus dat u het niet doorslikt.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Gebruik dit medicijn NIET vanaf week 16 van de zwangerschap. Dit medicijn is dan schadelijk voor de groei van de botten en de ontwikkeling van de tanden van de baby.

Overleg met uw arts aan het begin van de zwangerschap (tot en met week 15) en als u zwanger wilt worden. Ook dan kunt u dit medicijn beter NIET gebruiken. Mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.

Borstvoeding
Bij een kuur van maximaal 7 dagen kunt u dit medicijn veilig gebruiken. Er komt dan maar een klein beetje in de moedermelk terecht. Deze hoeveelheid is niet schadelijk voor het kind.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Uw arts schrijft de mondspoeling meestal voor als een kuur voor 5 tot 7 dagen. Als u eerder stopt kunnen de klachten terugkeren. Overleg met uw arts, als u eerder wilt stoppen.

Onder welke namen is tetracycline voor in de mond verkrijgbaar?

De werkzame stof tetracycline voor in de mond zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Tetracycline is sinds 1952 internationaal op de markt. Het is in mondspoeling op recept verkrijgbaar als het merkloze Tetracycline Mondspoeling FNA.

Het is ook verkrijgbaar in capsules, oogdruppels, crèmes en zalven. Deze tekst gaat alleen over de mondspoeling.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 25-11-2019

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

tetracycline voor in de mond is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

Geen ervaringen gevonden.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!