thiamazol

thiamazol

Trefwoord
naar medicijnen

thiamazol

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over thiamazol

 • Thiamazol remt een te snel werkende schildklier af. Hierdoor vermindert de hoeveelheid schildklierhormoon.
 • Bij te veel schildklierhormoon. Teveel van dit hormoon veroorzaakt hartkloppingen, een gejaagd gevoel, transpireren, diarree en vermagering.
 • Binnen 6 weken merkt u dat uw klachten verminderen. Meestal moet u thiamazol minstens een jaar gebruiken.
 • Neem de tablet in op een vast tijdstip, bijvoorbeeld 's ochtends bij het ontbijt. U vergeet dan minder snel een dosis.
 • Meest voorkomende bijwerkingen: misselijkheid, koorts, spierpijn, hoofdpijn, huiduitslag en jeuk. Deze verdwijnen binnen enkele weken. Is dat bij u niet het geval? Raadpleeg dan uw arts.
 • Ook kan de schildklier in uw hals groter worden (struma) of kunnen uw ogen gaan uitpuilen. Raadpleeg dan uw arts.
 • Uw arts zal uw bloed regelmatig controleren. Dit is nodig om de hoeveelheid schildklierhormoon te meten. Ook kan de arts dan controleren op zeldzame bijwerkingen van dit medicijn in het bloed.

Wat doet thiamazol en waarbij gebruik ik het?

Thiamazol remt een te snel werkende schildklier af.

Artsen schrijven het voor bij een te snel werkende schildklier.

Te snelle schildklierwerking

 • Voor de schildklier

Verschijnselen
Als de schildklier te hard werkt, maakt hij te veel schildklierhormoon aan. Hierdoor ontstaan klachten als hartkloppingen, kortademigheid, transpireren, diarree en vermagering bij een normale eetlust. Een te snelle schildklierwerking wordt ook wel hyperthyreoïdie genoemd.

Aanval van een te snel werkende schildklier (thyreotoxische storm)
Heel zelden veroorzaakt de grote hoeveelheid schildklierhormonen een plotselinge en ernstige toename van de ziekteverschijnselen. Dit wordt een thyreotoxische storm genoemd.

Een thyreotoxische storm moet snel worden behandeld. Behalve medicijnen die de schildklier afremmen, schrijven artsen vaak ook gedurende enkele dagen kaliumjodide voor. Het vermindert de aanmaak en vrijzetting van schildklierhormonen.

Werking
Thiamazol remt de aanmaak van schildklierhormoon in de schildklier, waardoor de klachten verminderen of verdwijnen.

Artsen combineren de behandeling met thiamazol vaak met het schildklierhormoon levothyroxine. Op deze manier is de werking van de schildklier beter onder controle te houden.

Soms schrijft uw arts u in de eerste weken als thiamazol nog onvoldoende effect heeft, een hartmiddel voor, zoals propranolol of metoprolol. Deze gaat dan de verschijnselen van de te hoge schildklierwerking, zoals hartkloppingen, tegen.

Effect
Het kan enkele dagen tot weken duren voor u effect merkt, omdat de schildklier altijd wat hormoon op voorraad heeft en thiamazol de vrijgifte van deze voorraad niet kan tegenhouden. Hoe snel thiamazol werkt, hangt daarom vooral af van de hoeveelheid schildklierhormoon dat nog in uw lichaam en schildklier aanwezig is. Meestal is de schildklierwerking binnen zes weken stabiel.

Lees meer over te snelle schildklierwerking

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u huiduitslag, galbulten en jeuk. In zeer zeldzame gevallen ontstaat een ernstige huidafwijking met blaarvorming. Stop dan met het gebruik en raadpleeg uw arts. U mag dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor thiamazol. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Gewrichtspijn. Deze klacht verdwijnt vaak na enige weken. Is dit niet het geval, raadpleeg dan uw arts.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Te traag werkende schildklier, vergroting van de schildklier (struma) en uitpuilende ogen. Overleg dan met uw arts, het kan zijn dat de behandeling moet worden aangepast.
 • Smaakverlies. Dit herstelt zich als u stopt met het gebruik. Heeft u hier veel last van, raadpleeg dan uw arts.
 • Bloedafwijking, namelijk een tekort aan witte bloedlichaampjes. De kans hierop is het grootst in de eerste drie maanden van de behandeling. Omdat dit middel ingrijpt op een belangrijk stofwisselingsproces, zult u regelmatig op controle moeten gaan. Uw arts zal meestal ook uw bloed controleren op eventuele afwijkingen. Als uw schildklier groter wordt of als u ineens koorts, keelpijn of neusbloedingen krijgt, moet u direct contact opnemen met uw arts.
 • Leveraandoeningen en aandoening van de alvleesklier. U kunt dit merken aan een gevoelige, opgezwollen buik of een gele verkleuring van het oogwit of van de huid. Waarschuw dan direct een arts.

Voor vrouwen met een kinderwens geldt een extra waarschuwing: dit middel kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Raadpleeg uw arts bij kinderwens en zorg voor goede anticonceptie.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Wanneer?

 • Bij een te snel werkende schildklier: u mag het medicijn innemen op elk moment van de dag. Het beste kunt u een vast tijdstip kiezen. Dan vergeet u minder snel een dosis. 's Ochtends is daarvoor vaak het beste tijdstip, zeker wanneer u ook het schildklierhormoon levothyroxine gebruikt.
 • Bij een thyreotoxische storm: bij een dreigende aanval moet u meestal eerst dit medicijn innemen. Vanaf een uur hierna start u met kaliumjodide.

Hoe lang?
Na 4 tot 6 weken kan de arts beoordelen of de dosering moet worden veranderd. Meestal duurt de behandeling daarna een jaar tot anderhalf jaar. De schildklierwerking moet namelijk ten minste 12 maanden achtereen stabiel blijven. Mogelijk moet u op een gegeven moment ook levothyroxine (schildklierhormoon) gebruiken, om de schildklierwerking beter onder controle te houden.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

 • Als u dit medicijn 1 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 8 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 8 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Als u dit medicijn 4 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 1 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 1 uur? Sla de vergeten dosis dan over.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik thiamazol gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • De antistollingsmedicijnen, acenocoumarol en fenprocoumon. De werking van acenocoumarol en fenprocoumon kan afnemen. Meld het aan de trombosedienst als u thiamazol gaat gebruiken. Ook als de dosering van thiamazol wijzigt of als u stopt met thiamazol, moet u de trombosedienst hierover inlichten.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Als u dit medicijn gebruikt en u denkt erover zwanger te worden, overleg dan met uw arts. Dit medicijn kan schildklierafwijkingen en andere aangeboren afwijkingen veroorzaken bij het ongeboren kind. Maar een te snel werkende schildklier bij de moeder kan ook schadelijk voor de baby zijn. Overleg daarom met uw arts over de voor-en nadelen. Dit medicijn kan tijdens de zwangerschap alleen gebruikt worden onder uitvoerige controle door een specialist.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Dit medicijn komt namelijk in de moedermelk terecht. Het kan dan bijwerkingen bij het kind geven. Als uw arts vindt dat u borstvoeding kunt geven: neem dit medicijn dan verdeeld over de dag direct na het geven van borstvoeding in. Als u daarna weer borstvoeding wilt geven, is nauwelijks meer medicijn in de moedermelk. Zodat de kans op bijwerkingen bij het kind het kleinst is.

In sommige gevallen kan uw arts besluiten de schildklierfunctie van het kind te controleren. Neem als uw kind koorts heeft direct contact op met de arts en vermeld dat u dit medicijn gebruikt.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Nee, u kunt beter niet zomaar stoppen met dit medicijn. De kans is groot dat uw klachten terugkeren. Stop daarom alleen in overleg met uw arts.

Onder welke namen is thiamazol verkrijgbaar?

De werkzame stof thiamazol zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Thiamazol is sinds 1950 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in tabletten onder de merknaam Strumazol.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 21-01-2020

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

thiamazol is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

16 July 2020

Beide bovenarmen, handen en vingers heel veel pijn. Keelpijn, jeuk.

13 July 2020

Had aan het einde van de eerste week van het gebruik van Strumazol beginnende jeuk. De jeuk was 2 dagen erna het ergst en het nam af. In totaal heb ik 2 d...

24 June 2020

Voor de mensen die last krijgen van jeuk, mijn arts heeft hooikoorts tabletten aangeraden. Had zelf enorm veel last van jeuk, na 2x een hooikoorts tablet g...

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!