tijm(-siroop) bij kinderen

Trefwoord
naar medicijnen

tijm(-siroop) bij kinderen

vergroot
terug naar boven

Waar is dit medicijn voor?

Tijmsiroop bevat tijmkruid en suiker. Tijmkruid bestaat uit de blaadjes en de bloemen van de plant Thymus vulgaris of Thymus zygis. Tijm bevat de etherische olie thymol. Het is al eeuwenlang in gebruik als kruidenmiddel.

Suikerwater in tijmsiroop verzacht de keel. De etherische oliën in tijm ruiken en smaken aangenaam. Ze zouden ook in beperkte mate de neiging tot hoesten onderdrukken en het ophoesten vergemakkelijken.

Kinderen kunnen tijm(-siroop) en tijmpastilles gebruiken bij hoest.

Hoest

Oorzaken 
Hoest is een reflex op vreemde deeltjes in de keel en longen. Als uw kind slijm ophoest of als het slijm nog vastzit, spreekt men van productieve hoest of 'slijmhoest'.

Het slijm prikkelt de luchtwegen. Hoesten zorgt er dan voor dat het slijm los komt. Bij kriebelhoest is er geen slijm bij het hoesten. Kriebelhoest wordt ook wel droge hoest of prikkelhoest genoemd.

Behandeling
De hoest verdwijnt meestal als het slijm is losgekomen. Wel kan de keel door veel hoesten geïrriteerd raken, wat weer een hoestreflex oproept.

Als uw kind veel last van de keel heeft, kunt u de keel verzachten met een verzachtende hoestdrank met suiker en tijm of een hoestpastille met tijm. Om de keel te verzachten, kunt u ook een lepel honing of een dropje aan uw kind geven. Door het kind veel te laten drinken, vooral warme dranken, verzacht u ook de keel.

Lees meer over hoest

Ervaring bij kinderen

Tijmsiroop is officieel geregistreerd bij kinderen vanaf 1 maand. Tijmpastilles zijn officieel geregistreerd bij kinderen vanaf 6 jaar. Registratie betekent dat de fabrikant tijm bij kinderen uitgebreid heeft onderzocht. De overheid heeft vervolgens goedgekeurd dat het medicijn verkrijgbaar is. Uit het onderzoek van de fabrikant blijkt dat het bij kinderen werkt en veilig is.

Hoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?

Tijm(-siroop) wordt gebruikt om de keel te verzachten. Suikerwater in tijmsiroop verzacht de keel. De etherische oliën in tijm ruiken en smaken aangenaam. Ze zouden ook in beperkte mate de neiging tot hoesten onderdrukken en het ophoesten vergemakkelijken. Aan de werkzaamheid van tijm wordt getwijfeld. Waarschijnlijk ontstaat het verzachtende effect voornamelijk door de suiker die in de drank is verwerkt.

Hoe lang duurt het voordat dit medicijn werkt?

De werking begint vrijwel direct.

Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering in de bijsluiter.

Hoe?

Hieronder vindt u per toedieningsvorm hoe uw kind het medicijn het beste kan gebruiken.

 • Tijmsiroop: voor elk gebruik de fles enkele keren omschudden. Meet de juiste hoeveelheid drank af in een maatbekertje. Laat uw kind het maatbekertje leegdrinken en het bekertje omspoelen.
 • Pastille (niet voor kinderen jonger dan 6 jaar): langzaam in de mond laten smelten, eventueel kan uw kind erop zuigen.

Wanneer?

 • Tijmsiroop: indien nodig, maximaal 5 keer per 24 uur.
 • Pastille:
  • Pas op: niet geschikt voor kinderen jonger dan 6 jaar, omdat zij de pastille per ongeluk kunnen inslikken.
  • Kinderen van 6 tot 12 jaar: elke 8 uur indien nodig, maximaal 3 keer per 24 uur.
  • Kinderen vanaf 12 jaar: elke 3 tot 4 uur indien nodig, maximaal 6 keer per 24 uur.

Hoe lang?

Dit middel is meestal maar enkele dagen nodig. Gebruik het tot de klachten verdwenen zijn. Een normale hoest hoort binnen 3 weken over te zijn. Is dat bij uw kind niet het geval, raadpleeg dan uw arts. Mogelijk is er een oorzaak voor de hoest waar uw arts een oplossing voor weet.

Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over tijm(-siroop) bij volwassenen.

Bijwerkingen waarvan bekend is dat ze bij kinderen kunnen voorkomen, zijn:

 • Maagklachten en diarree. Deze bijwerkingen treden vooral in het begin van de behandeling op. Meestal helpt het als uw kind de tijmsiroop met wat voedsel inneemt. Blijft uw kind er ook na enige dagen last van houden? Neem dan contact op met de arts.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe is dit medicijn verkrijgbaar?

Tijm is voor kinderen te verkrijgen als:

 • drank;
 • pastille.

Tijm wordt bij kinderen ook gebruikt in combinatie met althaeasiroop.

Meer informatie

Meer informatie over dit medicijn vindt u bij tijm(-siroop) bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

 • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
 • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
 • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

Laatst bijgewerkt: 22-08-2017

Disclaimer

Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

tijm(-siroop) bij kinderen is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!