tiotropium met olodaterol inhalatie

tiotropium met olodaterol inhalatie

Trefwoord
naar medicijnen

tiotropium met olodaterol inhalatie

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over tiotropium met olodaterol inhalatie

 • Tiotropium en olodaterol verwijden de luchtwegen. Hierdoor kunt u makkelijker ademhalen.
 • Bij COPD (chronisch obstructieve longziekte), om aanvallen van benauwdheid te voorkomen.
 • Als u tiotropium-met-olodaterol-inhalatie elke dag gebruikt, bent u minder vaak benauwd. U moet het vaak langdurig gebruiken.
 • Binnen een half uur na inhalatie merkt u dat u minder benauwd bent. Het effect duurt 24 uur. Na een paar weken merkt u dat u minder aanvallen van benauwdheid heeft.
 • Inhaleren is niet makkelijk. Laat een apotheekmedewerker het u voordoen. Of bekijk het instructiefilmpje op deze website. Laat elk jaar in de apotheek controleren of u nog juist inhaleert.
 • Na 3 tot 5 weken kunt u een droge mond krijgen. Dit verdwijnt meestal weer vanzelf als u doorgaat met het gebruik. Blijft u last houden van een droge mond? Kauw dan op kauwgom of zuig op een ijsblokje. Hierdoor maakt u extra speeksel aan. Raadpleeg uw arts, als dit niet voldoende helpt.

Wat doet tiotropium met olodaterol inhalatie en waarbij gebruik ik het?

Tiotropium en olodaterol verwijden de luchtwegen.

Artsen schrijven de combinatie voor bij chronische obstructieve longziekte (COPD).

Chronische obstructieve longziekte (COPD)

Verschijnselen
COPD is de Engelse afkorting voor chronische obstructieve longziekte. Bij COPD zijn de luchtwegen blijvend vernauwd en heeft u last van slijm in de luchtwegen. U moet daardoor veel hoesten en bent vrijwel altijd benauwd. De klachten kunnen af en toe verergeren of juist verminderen. Verkoudheid of griep, het inademen van rook of lichamelijke inspanning kunnen een verergering van de klachten uitlokken. Behalve longklachten kunt u door COPD op den duur ook een slechtere conditie krijgen. U merkt dat omdat u afvalt en uw spieren steeds slapper worden. De oorzaak van COPD is meestal een beschadiging van de luchtwegen, bijvoorbeeld door roken.

Behandeling
Stoppen met roken is het belangrijkste. Ook als u al vele jaren rookt, kunt u door te stoppen met roken na enkele maanden een betere conditie hebben. Ook voldoende bewegen en gezond eten zijn belangrijk. Er zijn speciale bewegingsprogramma’s ontwikkeld. Dit is ook nuttig voor mensen met COPD die een zeer slechte conditie hebben. Vraag ernaar bij uw arts of fysiotherapeut.
Verder kunt u prikkels die u benauwd maken, beter vermijden. Prikkels kunnen zijn: baklucht, verflucht en fijnstof. Ventileer uw huis goed en zorg voor een goede afzuiginstallatie bij het koken.

Als u toch benauwd blijft zal uw arts u medicijnen voorschrijven. Stap 1 is hierbij een kortwerkende luchtwegverwijder, zoals salbutamol of ipratropium. Stap 2 zijn luchtwegverwijders met een lange werking, zoals olodaterol  en tiotropium. Als deze onvoldoende helpen kan uw arts  inhalatiecorticosteroïden voorschrijven, zoals fluticason, of tabletten met prednisolon.

De combinatie tiotropium met olodaterol hoort tot stap 2. Uw arts zal dit medicijn voorschrijven als kortwerkende luchtwegverwijders onvoldoende helpen en als u vooral 's nachts last heeft van benauwdheid. U moet het elke dag gebruiken om de benauwdheid en hoesten te verminderen.

Werking
Olodaterol en tiotropium voorkomen aanvallen van benauwdheid. De twee medicijnen doen dit op een verschillende manier en vullen elkaar daardoor aan. Binnen 20 minuten merkt u dat u minder benauwd bent. De werking houdt ongeveer 24 uur aan. Als u met deze inhalaties begint kan het enkele dagen tot weken duren voor u merkt dat het aantal aanvallen van benauwdheid afneemt.

Lees meer over chronische obstructieve longziekte (copd)

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Benauwdheidsaanval direct na het inhaleren. Meestal trekt dit snel weg. Blijft u last houden? Waarschuw dan een arts.
 • Een droge mond. Deze bijwerking ontstaat meestal 3 tot 5 weken na het begin van de behandeling. Het verdwijnt meestal weer als u langer doorgaat met de behandeling. Als u veel last heeft van een droge mond, kunt u de aanmaak van speeksel stimuleren met (suikervrije) kauwgom of door te zuigen op ijsblokjes.
  Door de droge mond ontstaan sneller gaatjes in uw gebit. Poets en flos daarom extra goed als u merkt dat u last heeft van een droge mond. Laat eventueel de tandarts vaker uw gebit controleren. Spoel na het inhaleren uw mond. Dan heeft u minder kans op gaatjes in uw gebit.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Ontstoken slijmvlies van de mond, ontstoken tong of tandvlees, zweertjes in de mond en een veranderde smaak. Als u last heeft van een vuurrode, pijnlijke mond en keel, moet u uw arts raadplegen. Ook schimmelinfectie in mond en keel komt voor. Dit herkent u aan een witte aanslag in de mond. Raadpleeg dan uw arts.
 • Ontsteking van de bovenste luchtwegen. U kunt last krijgen van keelpijn, loopneus, kriebelhoest, voorhoofdsholte- of bijholteontsteking (sinusitis) en heesheid. Meestal verdwijnen deze verschijnselen binnen enkele dagen. Blijft u last houden, of heeft u ernstige klachten? Neem dan contact op met uw arts.
 • Duizeligheid, slapeloosheid, hoofdpijn. Heeft u hier veel last van? Neem dan contact op met uw arts.
 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid en verstopping. Bij verstopping helpt het om vezelrijke voeding te gebruiken en veel te drinken.
 • Plasproblemen, zoals moeilijk kunnen plassen. Raadpleeg dan uw arts.
 • Problemen met slikken. Raadpleeg dan uw arts.
 • Hartkloppingen, versnelde hartslag en andere hartritmestoornissen. U kunt last krijgen van plotselinge duizelingen of kortdurend buiten bewustzijn raken. Dit is vooral van belang voor mensen met een bepaalde hartritmestoornis, namelijk het aangeboren verlengde QT-interval. Gebruik dit medicijn NIET als u deze hartritmestoornis heeft. Overleg met uw arts. Mogelijk kunt u overstappen op een ander medicijn.
 • Pijn op de borst. Trekt de pijn niet snel weg, waarschuw dan uw arts. Heeft u hartkramp (angina pectoris), dan kan dit medicijn uw hartklachten verergeren. Overleg met uw arts.
 • Gewrichtspijn, rugpijn.
 • Wazig zien, oogpijn of verhoogde oogboldruk (glaucoom). Als u per ongeluk een beetje van het medicijn in uw oog krijgt, kunt u een pijnlijk en rood oog krijgen, waarbij u tijdelijk wazig ziet en lichtkringen rond lichtbronnen waarneemt. Spoel dan uw oog direct met lauw kraanwater. Heeft u hevige pijn of trekt het niet binnen enkele uren weg? Waarschuw dan uw arts.
 • Huiduitslag. Een enkele keer kan overgevoeligheid ontstaan. Zie Overgevoeligheid voor dit medicijn.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan galbulten of jeuk.
  In zeer zeldzame gevallen kunt u last krijgen van gezwollen oogleden, lippen of gezicht of ernstige benauwdheid. Waarschuw dan direct een arts of ga naar de Eerste-Hulpdienst.
  Als u overgevoelig bent voor dit medicijn, geef dit dan altijd door aan de apotheker. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • Goed inhaleren vergt veel oefening. De werkzame stof moet diep in uw longen terechtkomen.
 • De apotheekmedewerker zal u uitleggen hoe het apparaat werkt en het inhaleren een keer voordoen. Daarna kunt u een keer oefenen en kan de apotheekmedewerker nagaan of u alle handelingen goed uitvoert. Bekijk ook het instructiefilmpje op deze site.
 • Laat regelmatig, bijvoorbeeld elk jaar, controleren of u nog op de juiste manier inhaleert. Lukt het u niet goed te inhaleren? Vraag uw arts of apotheker om advies.
 • De inhalatiespray zit in een patroon. Dit patroon plaatst u in het speciaal voor dit medicijn bedoelde inhalatieapparaat (Respimat). U moet inademen op hetzelfde moment dat u de knop op de spray (de ontspanner) indrukt.
 • Spoel uw mond na gebruik. U voorkomt hiermee gaatjes in uw gebit (tandcariës).

Wanneer?
U gebruikt 1 keer per dag achter elkaar 2 inhalaties van dit medicijn. Kies hiervoor een vast tijdstip, dan vergeet u minder snel een dosis.

Hoelang?
U gebruikt dit medicijn meestal langdurig. Het kan een paar weken duren voordat u merkt dat u minder aanvallen van benauwdheid heeft. Als u na 4 weken geen effect merkt, neem dan contact op met uw arts.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Het is belangrijk dit medicijn consequent te gebruiken. Mocht u toch een dosis vergeten zijn:

Bent u een inhalatie vergeten en denkt u er dezelfde dag nog aan? Inhaleer de dosis dan alsnog en neem de volgende dosis op het gebruikelijke moment. Denkt u er pas de volgende dag aan? Sla de vergeten dosis dan over en neem de volgende dosis op het gebruikelijke moment.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik tiotropium met olodaterol inhalatie gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • De bètablokkers carvedilol, labetalol, oxprenolol, pindolol, propranolol en sotalol. Bètablokkers worden gebruikt bij hart- en vaatziekten, migraine, schildklierziekten, hartritmestoornissen en examenvrees.
  Bètablokkers kunnen het effect van olodaterol met tiotropium tegengaan. Hierdoor kunt u meer last van benauwdheid krijgen.
  Gebruikt u een bètablokker? Neem contact op met uw arts als u deze combinatie voorgeschreven krijgt. Mogelijk is een ander medicijn beter geschikt voor u. Gaat u de combinatie toch gebruiken? Let dan op of uw benauwdheid verergert, raadpleeg in dat geval uw arts.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u overstappen op een ander medicijn.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt. Als het in de moedermelk komt, kan het schadelijk zijn voor de baby. Mogelijk kan de arts u een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer stoppen. Bedenk wel dat het enkele dagen tot weken kan duren voor u het effect merkt. Stop dus niet te snel.

Onder welke namen is tiotropium met olodaterol inhalatie verkrijgbaar?

De werkzame stof tiotropium met olodaterol inhalatie zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Olodaterol is sinds 2014 en tiotropium is sinds 2001 internationaal op de markt. De combinatie is op recept verkrijgbaar in een inhalatiespray (Respimat) onder de merknaam Spiolto.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 18-10-2016

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

tiotropium met olodaterol inhalatie is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

21 April 2018

sinds 2 weken gebruik ik dit. Het valt me op dat ik vaker ventolin moet gebruiken. is dit normaal? voorheen had ik Seebri-haler en Foster. De longarts h...

27 September 2017

Gebruikte eerst spiriva maar weinig resultaat. Nu spiolto inhaler werkt veel beter. Gebruik het nu 3 dagen even afwachten op de resultaten

25 September 2017

In de bijsluiter van Spiolto Respimat staat dat u extra voorzichtig moet zijn met dit middel als u prostaatproblemen of moeite met plassen heeft. Dat is a...

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!