Tretinoïne mondpasta FNA

Tretinoïne mondpasta FNA

Werkzame stof: tretinoïne mondpasta

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof tretinoïne mondpasta.

Trefwoord
naar medicijnen

tretinoïne mondpasta

vergroot
terug naar boven

Wat doet tretinoïne mondpasta en waarbij gebruik ik het?

Tretinoïne op slijmvliezen vermindert ontstekingen.

Artsen schrijven tretinoïne mondpasta voor bij lichen planus in de mond.

Overige huidaandoeningen

Verschijnselen
Dit is een aandoening van het wangslijmvlies en soms van de lippen, tong of het tandvlees. Het zijn witte pukkels die een kantachtig netwerk vormen of glanzende verheven plekken geven. Soms is er sprake van wondjes, zweertjes of blaasjes.
De plekken kunnen pijnlijk zijn en sterk jeuken. Daarnaast heeft men vaak last van een rauwe droge mond, branderig gevoel en een metaalachtige smaak.

Meestal zijn de klachten niet voortdurend aanwezig, maar komen ze in periodes voor.

Oorzaak
Het is niet bekend waardoor lichen planus in de mond ontstaat. Uit onderzoeken blijkt dat mogelijk de lichaamseigen afweer verstoord is, waardoor het lichaam de eigen lichaamscellen in de slijmvliezen probeert op te ruimen. Hierdoor ontstaan ontstekingen. Ook kan een infectie met een nog onbekende ziekteverwekker een rol spelen.

Soms blijken veel amalgaamvullingen in het gebit lichen planus te veroorzaken. Het is verstandig om regelmatig de tandarts te bezoeken als u lichen planus heeft. Eventueel is het mogelijk om amalgaamvullingen te vervangen door witte composietvullingen.

Behandeling
Soms zijn de plekjes niet pijnlijk en gaan ze vanzelf over, meestal na ongeveer een jaar. Soms helpt het om sterk gekruide producten, citrusfruit en knapperige producten zoals chips of toast te vermijden.

Als de plekjes in de mond pijnlijk zijn of een branderig gevoel geven, kan de arts een plaatselijk werkend medicijn voorschrijven, zoals triamcinolon of tretinoïne. Dit gaat ontstekingen tegen.

Werking
De tretinoïne is verwerkt in een ‘mondpasta’. Deze zalf heeft een zodanige structuur dat het enige tijd aan het mondslijmvlies blijft plakken.
Tretinoïne vermindert de ontsteking en daardoor de pijn en irritatie. De mondpasta geneest lichen planus niet, maar verlicht de verschijnselen.

Het effect is na een paar dagen merkbaar.

Lees meer over overige huidaandoeningen

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Irritatie, roodheid van de slijmvliezen.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Overgevoeligheid voor tretinoïne of een van de bestanddelen van de mondpasta. Dit merkt u aan een verergering van de aandoening of doordat de aandoening niet overgaat. In dat geval bent u ook mogelijk overgevoelig voor andere retinoïden, zoals acitretine en isotretinoïne. Als u overgevoelig blijkt te zijn, mag u dit medicijn en andere retinoïden in de toekomst niet meer gebruiken. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor retinoïden. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn en andere retinoïden niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

  • Droog de plekjes vooraf door ze met een gaasje te deppen.
  • Breng de mondpasta 2 tot 3 keer per dag aan in een dunne laag op de plekjes.
  • Wrijf de pasta niet in, want dan wordt de zalf korrelig.
  • Eet of drink niets gedurende een half uur na aanbrengen.
  • Was direct na aanbrengen uw handen.

Wanneer?
Verdeel het aanbrengen over de dag, dus 's ochtends en 's avonds, of 's ochtends, 's middags en 's avonds. Breng de mondpasta aan als u weet dat u het eerste half uur niet hoeft te eten of te drinken.

Hoe lang?
Meestal adviseert de arts dit medicijn meerdere weken tot maanden te gebruiken.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Een keer vergeten is niet zo erg. Probeer zo veel mogelijk uw normale schema te volgen, dan heeft u sneller resultaat. Smeer nooit een dubbele dosis.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik tretinoïne mondpasta gebruiken met andere medicijnen?

Gorgeldranken of mondspoelingen verminderen de werking van dit medicijn. Gebruik ze voor u de mondzalf aan brengt of minimaal een half uur er na.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort zwanger wilt worden. Het kan blijvende afwijkingen bij de baby veroorzaken. Als u dit medicijn gebruikt en erover denkt om zwanger te worden, overleg dan met uw arts of u een ander medicijn kunt gebruiken.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of het in de moedermelk terecht komt. Als dit gebeurt, kan het schadelijk zijn voor de baby.

Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik stoppen.

Onder welke namen is tretinoïne mondpasta verkrijgbaar?

De werkzame stof tretinoïne mondpasta zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Tretinoïne is sinds 1962 internationaal op de markt. Het is met een recept verkrijgbaar onder de merknaam Acid A vit en als het merkloze Tretinoïne FNA. Het is te verkrijgen in een crème, in een oplossing voor op de huid en in een mondpasta. Deze tekst gaat alleen over de mondpasta.

Klik hier voor informatie over tretinoïne op de huid.

Tretinoïne bestaat ook in capsules, deze worden toegepast bij bepaalde vormen van kanker, zie de tekst tretinoïne om in te nemen.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 20-01-2015

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

tretinoïne mondpasta is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

Geen ervaringen gevonden.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!