triamcinolonacetonide mondpasta

triamcinolonacetonide mondpasta

Trefwoord
naar medicijnen

triamcinolonacetonide mondpasta

vergroot
terug naar boven

Wat doet triamcinolonacetonide mondpasta en waarbij gebruik ik het?

Triamcinolonacetonide behoort tot de bijnierschorshormonen of corticosteroïden. Op de slijmvliezen toegepast remt het ontstekingen, werkt het jeukstillend en vermindert zwelling.

Bijnierschorshormonen die op de huid of slijmvliezen worden gebruikt, zijn ingedeeld naar sterkte. Triamcinolonacetonide behoort tot de matig sterk werkzame bijnierschorshormonen.

Artsen schrijven triamcinolonacetonide mondpasta voor bij lichen planus in de mond.

Overige huidaandoeningen

Verschijnselen
Lichen planus is een aandoening van het wangslijmvlies en soms van de lippen, tong of het tandvlees. Het zijn witte pukkels die een kantachtig netwerk vormen of glanzende verheven plekken geven. Soms is sprake van wondjes, zweertjes of blaasjes.

De plekken kunnen pijnlijk zijn en sterk jeuken. Daarnaast heeft men vaak last van een rauwe droge mond, branderig gevoel en een metaalachtige smaak.

Meestal zijn de klachten niet voortdurend aanwezig, maar komen ze in periodes voor.

Oorzaak
Het is niet bekend waardoor lichen planus in de mond ontstaat. Uit onderzoeken blijkt dat mogelijk de lichaamseigen afweer verstoord is, waardoor het lichaam de eigen lichaamscellen in de slijmvliezen probeert op te ruimen. Hierdoor ontstaan ontstekingen. Ook kan een infectie met een nog onbekende ziekteverwekker een rol spelen.

Soms blijken veel amalgaamvullingen in het gebit lichen planus te veroorzaken. Het is verstandig om regelmatig de tandarts te bezoeken als u lichen planus heeft. Eventueel is het mogelijk om amalgaamvullingen te vervangen door witte composietvullingen.

Behandeling
Soms zijn de plekjes niet pijnlijk en gaan ze vanzelf over, meestal na ongeveer een jaar. Soms helpt het om sterk gekruide producten, citrusfruit en knapperige producten zoals chips of toast te vermijden.

Als de plekjes in de mond pijnlijk zijn of een branderig gevoel geven, kan de arts een plaatselijk werkend medicijn voorschrijven, zoals triamcinolonacetonide. Dit gaat ontstekingen tegen.

Werking
De triamcinolonacetonide is verwerkt in een ‘mondzalf’. Deze zalf heeft een zodanige structuur dat het enige tijd aan het mondslijmvlies blijft plakken.
Triamcinolonacetonide vermindert de ontsteking en daardoor de pijn en irritatie. De mondpasta geneest de lichen planus niet, maar kan wel de verschijnselen verlichten.

Het effect is na een paar dagen merkbaar.

Lees meer over overige huidaandoeningen

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Branderig gevoel na aanbrengen.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid voor triamcinolonacetonide of een van de bestanddelen van dit middel. Dit merkt u aan een verergering van de aandoening of doordat de aandoening niet overgaat. Raadpleeg uw arts als u overgevoeligheid vermoedt. Blijkt u overgevoelig, geef dat dan aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

Na gebruik gedurende meerdere weken

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Infecties in de mond, zoals Candida-of schimmelinfecties (spruw). Dit medicijn vermindert de weerstand in uw mond, waardoor een infectie eerder kan ontstaan. De verschijnselen van spruw zijn een witte aanslag in de mond. Neem in dat geval contact op met uw arts voor een behandeling hiertegen. Gebruik dit medicijn niet wanneer u vermoedt dat u al een schimmelinfectie in de mond heeft. Als u ook een medicijn tegen deze infectie gebruikt, kunt u het wel toepassen.
 • Dunner worden van het slijmvlies in de mond. Hierdoor kan het eerder beschadigen.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Bij mensen met glaucoom (verhoogde oogboldruk) kan dit medicijn de oogboldruk verder verhogen. U kunt dit merken aan wazig zien, minder zien, een rood of opgezwollen oog, hevige pijn aan het oog of aan het gezicht, misselijkheid en braken. Raadpleeg bij deze verschijnselen direct uw arts.

Zeer zelden na gebruik gedurende meerdere maanden

 • Bijwerkingen in de rest van het lichaam als te veel triamcinolonacetonide via het mondslijmvlies in het bloed komt. Zo kan het de groei bij kinderen of jongeren onderdrukken. De arts moet in dat geval de groei van het kind regelmatig controleren.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • Droog de plekjes vooraf door ze met een gaasje te deppen.
 • Smeer de mondpasta dun op de plekken. Als u het te dik smeert, heeft u meer kans op bijwerkingen, terwijl de werking hetzelfde blijft.
 • De mondpasta niet inwrijven, want dan wordt deze korrelig.
 • Was de vinger waarmee u het medicijn heeft aangebracht daarna met wat zeep. Ook kunt u voor het aanbrengen plastic handschoenen of een 'vingercondoom' gebruiken. Dit is een hoesje dat u over de vinger aanbrengt. Het is te krijgen in uw apotheek.
 • Gebruik niet meer dan 15 gram per volwassene per week. Als u meer gebruikt, heeft u een grotere kans op sommige bijwerkingen.

Wanneer?
Breng de mondpasta aan als u weet dat u het eerste half uur niet hoeft te eten of te drinken. Als u het 1 keer per dag moet aanbrengen, doe dat dan voor u gaat slapen.

Hoe lang?
Een behandeling duurt meestal meerdere weken. Neem contact op met uw arts als de klachten na 2 weken nog niet minder zijn.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Een keer vergeten is niet zo erg. Probeer zo veel mogelijk uw normale schema te volgen, dan heeft u sneller resultaat. Smeer nooit een dubbele dosis.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik triamcinolonacetonide mondpasta gebruiken met andere medicijnen?

Gorgeldranken of mondspoelingen verminderen de werking van dit middel. Gebruik ze voor u de mondzalf aanbrengt of minimaal een half uur er na.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Samen kunt u bespreken wat het risico voor de baby is als u doorgaat met het medicijn. Of wat het risico voor u of uw baby is als u met het medicijn stopt. Soms kan het namelijk ook schadelijk voor u of voor de baby zijn als uw aandoening niet zo goed mogelijk behandeld wordt. Overleg daarom met uw arts over de voor-en nadelen. Zo mogelijk kunt u tijdelijk overstappen op een ander medicijn.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Moet u dit medicijn voor een langere periode gebruiken? Dan kunt u dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of het in de moedermelk terechtkomt. Als het in de moedermelk komt, kan het schadelijk zijn voor de baby. Misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken. Of u kunt flesvoeding geven. Kortdurend gebruik is waarschijnlijk niet schadelijk voor de baby.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik stoppen.

Onder welke namen is triamcinolonacetonide mondpasta verkrijgbaar?

De werkzame stof triamcinolonacetonide mondpasta zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Triamcinolonacetonide is sinds 1958 internationaal op de markt. Het is te verkrijgen in crème, zalf, smeersel, oordruppels, neusspray, plaatselijke injecties en in mondpasta. Deze tekst gaat alleen over de mondpasta.

Voor gebruik in de mond is het op recept verkrijgbaar als het merkloze Triamcinolonacetonide mondpasta FNA.

Zie voor de andere toedieningsvormen de teksten triamcinolonacetonide op de huid, triamcinolonacetonide in of rond een gewricht of huidaandoening, triamcinolonacetonide neusspray en zure oordruppels met triamcinolonacetonide.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 05-09-2019

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

triamcinolonacetonide mondpasta is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

Geen ervaringen gevonden.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!