Tropicamide Monofree

Tropicamide Monofree

Werkzame stof: tropicamide in het oog

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof tropicamide in het oog.

Trefwoord
naar medicijnen

tropicamide in het oog

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over tropicamide in het oog

 • Tropicamide maakt de pupillen wijder.
 • Bij oogonderzoek.
 • U gebruikt de oogdruppel minimaal 15 minuten vóór uw oogonderzoek.
 • Druk na het druppelen de traankanaaltjes in uw ooghoek 1 minuut dicht. Zo voorkomt u zo veel mogelijk de bijwerkingen.
 • Door dit medicijn kunt u wazig zien. Rijd geen auto zolang u onscherp ziet.
 • U kunt direct na het druppelen last krijgen van prikkelend of branderig gevoel. Dit is normaal en verdwijnt meestal vanzelf. Gaan deze klachten niet over? Raadpleeg dan uw arts.

Wat doet tropicamide in het oog en waarbij gebruik ik het?

Tropicamide ontspant de spieren van de iris (het gekleurde deel van het oog) en maakt zo de pupil groter. Bij een grotere hoeveelheid (hogere dosering) verslapt het ook de oogspieren die nodig zijn om scherp te zien.

Artsen schrijven tropicamide in het oog voor bij een oogonderzoek.

Oogonderzoek

Tropicamide-oogdruppels worden gebruikt om de iris in het oog te ontspannen. Hierdoor kan uw oogarts sommige metingen uitvoeren en het oog makkelijker onderzoeken of opereren. 

Effect
Dit medicijn werkt na kwartier tot half uur het sterkst. Het blijft tot 8 uur lang werken. Bij een grotere hoeveelheid (hoge dosering) ziet u na een half uur ook onscherp en dit duurt ongeveer 6 uur. 
 

Lees meer over oogonderzoek

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Prikkelend of brandend gevoel direct na het indruppelen. Dit gaat na paar minuten vanzelf over.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Wazig zien. Dit kan vervelend zijn bij dagelijkse bezigheden zoals lezen, schrijven, televisie kijken en autorijden.
 • Verhoogde oogdruk.

De volgende bijwerkingen kunnen ontstaan als het medicijn via uw ogen in uw bloed komt. U kunt dit proberen te voorkomen door na het druppelen de traankanaaltjes in de ooghoek 1 minuut dicht te drukken. Zie hiervoor rubriek ´Hoe gebruik ik dit middel?´

 • Stuipen.
 • Droge mond. Heeft u het syndroom van Sjögren? Dit is een ziekte waarbij de slijmvliezen van bijvoorbeeld de ogen en mond droger zijn dan normaal. U kunt dan meer klachten krijgen. Dit medicijn zorgt ervoor dat het lichaam minder traanvocht en speeksel maakt. Neem contact op met uw arts als u meer last heeft van oogirritatie of een droge mond.
 • Versnelde hartslag.
 • Moeite met plassen.
 • Psychische klachten, zoals problemen met spreken, u kunt dingen zien, voelen of horen die er niet zijn (hallucinaties) en u kunt onrustig zijn.
 • Problemen met bewegen (ataxie).

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Hoe?
In het algemeen zal uw arts of verpleegkundige de oogdruppel in uw oog druppelen.

Druk na het indruppelen 1 minuut uw traankanaaltje dicht. Dit doet u door zachtjes uw schone vinger net onder het bobbeltje in de hoek van uw oog te duwen. Het dichtdrukken van het traankanaaltje zorgt ervoor dat het medicijn niet te snel wegloopt in uw neusholte. Hierdoor voorkomt u zo veel mogelijk bijwerkingen.

Wanneer?
Minimaal 15 minuten voor uw oogonderzoek. Soms is het nodig om na 30 min nog 1 keer te druppelen.

Hoelang?
U gebruikt de oogdruppel 1 keer voor een oogonderzoek. Daarna kunt u hiermee stoppen.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Dit is niet van toepassing.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Autorijden?
U kunt door dit medicijn wazig zien. Rijd daarom geen auto zolang u onscherp ziet. Uw pupillen kunnen tot ongeveer 8 uur na druppelen verwijd zijn.

Alles eten en alcohol drinken?
U mag eten en drinken zoals u normaal ook doet.

Mag ik tropicamide in het oog gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen zonder nadelige gevolgen voor het kind. Wel moet u na het druppelen de traankanaaltjes 1 minuut dicht drukken. Er komt dan veel minder van dit medicijn in het bloed. Zie hiervoor de instructie bij “Hoe gebruik ik dit medicijn?”.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt. Na druppelen komt het medicijn in zeer kleine hoeveelheden in het bloed. Hierdoor kan er maar weinig in de moedermelk komen.

Wel moet u na het druppelen de traankanaaltjes 1 minuut dicht drukken. Hierdoor kan er zo min mogelijk medicijn in uw bloed en in de moedermelk terechtkomen. Zie ook “Hoe gebruik ik dit medicijn?”.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer met dit medicijn stoppen. U gebruikt dit medicijn 1 keer voor een oogonderzoek, daarna kunt u gewoon stoppen.

Onder welke namen is tropicamide in het oog verkrijgbaar?

De werkzame stof tropicamide in het oog zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Tropicamide is sinds 1957 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in oogdruppels onder de merknamen Tropicamide Minims en Tropicamide Monofree.

Tropicamide is ook in combinatie met fenylefrine verkrijgbaar in oogtablet (ooginsert) onder de merknaam Mydriasert en in combinatie met fenylefrine en lidocaïne in injectie onder de merknaam Mydrane.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 11-08-2020

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

tropicamide in het oog is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

Geen ervaringen gevonden.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!