Esmya

Esmya

Werkzame stof: ulipristal tabletten

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof ulipristal tabletten.

Trefwoord
naar medicijnen

ulipristal tabletten

Mededeling over Esmya

IGJ heeft samen met de leverancier van Esmya 5 mg tabletten besloten om dit medicijn terug te halen. Uw apotheker neemt daarom contact met u op om te vragen of u het medicijn wilt terugbrengen naar de apotheek. Kom niet naar de apotheek als u denkt dat u het coronavirus heeft. De apotheker zorgt er dan voor dat de medicijnen worden opgehaald.

Uit onderzoek is gebleken dat Esmya mogelijk een schadelijk effect heeft op uw gezondheid. Er kan een verband zijn met een verhoogd risico op ernstige leverbeschadiging. Dit wordt momenteel verder onderzocht. Uw apotheker wil uiteraard niet dat u dit risico neemt.

Neem onmiddellijk contact op met uw arts om leverproblemen uit sluiten als u:

 • zich misselijk voelt
 • moet overgeven
 • last krijgt van pijn bovenin uw buik
 • vermoeidheidsklachten krijgt
 • een verminderde eetlust heeft
 • merkt dat uw ogen of huid er gelig uitzien

Let op, stop nooit met uw medicijn zonder overleg.

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over ulipristal tabletten

 • Ulipristal is een hormoon. Het remt de werking van vrouwelijke geslachtshormonen op het baarmoederslijmvlies.
 • Bij een vleesboom in de baarmoeder, als voorbereiding op een operatie of om ernstige klachten te verminderen.
 • U start een behandeling binnen 1 week na het begin van uw menstruatie. De behandeling duurt meestal 3 maanden. Als een operatie niet mogelijk is, gebruikt u ulipristal in periodes van 3 maanden op aanwijzingen van uw arts.
 • Bijwerkingen: menstruatiestoornissen, doorbraakbloedingen ('spotting'), pijnlijke borsten, hoofdpijn, spierpijn, misselijkheid en opvliegers.

Wat doet ulipristal tabletten en waarbij gebruik ik het?

Ulipristal bootst de werking van de vrouwelijke progestageenhormonen gedeeltelijk na en werkt gedeeltelijk tegen vrouwelijke progestagenen.

Artsen schrijven dit medicijn voor bij vleesbomen in de baarmoeder.

Vleesboom

Een vleesboom (myoom) in de baarmoeder is een goedaardig gezwel. Het kan enkele millimeters groot zijn, maar ook een paar kilo wegen.

Oorzaak
De baarmoeder bestaat uit een dikke spierlaag. Bij een vleesboom ontstaat wildgroei van het spierweefsel van de baarmoeder.

Verschijnselen
De meeste vrouwen hebben geen klachten van de vleesboom. Grote gezwellen kunnen te zien zijn als een harde ronding van de onderbuik. Sommige vrouwen hebben meer bloedverlies en meer pijn tijdens de menstruatie.

Behandeling
Als u veel klachten heeft van de vleesboom kan de arts opereren. Soms door de hele baarmoeder te verwijderen. Soms door alleen de vleesboom weg te halen.

Enkele maanden voor deze operaties kan de arts u voorschrijven ulipristal te gebruiken. Uw arts kan ook ulipristal voorschrijven als u niet wordt geopereerd, maar toch veel last heeft van klachten.

Effect
Door ulipristal wordt de vleesboom kleiner, waardoor de klachten verminderen en de vleesboom veiliger is weg te halen. Bovendien is er tijdens de operatie minder bloedverlies.

Als u dit middel gebruikt blijft de menstruatie meestal weg. Als de baarmoeder bij de operatie niet is verwijderd, zal zeven tot twaalf weken na de operatie de menstruatie weer terugkeren.

Lees meer over vleesboom

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Wegblijven van de menstruatie. Een enkele keer komt de menstruatie niet meteen terug, als u met dit medicijn bent gestopt. Dit is met name het geval na gebruik gedurende meerdere maanden.
 • Verdikking van het baarmoederslijmvlies. Deze bijwerking gaat over als u met het middel stopt. Uw arts zal u hier regelmatig op controleren.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Opvliegers (aanvallen van warmtegevoel, rood hoofd en zweten) en zweten.
 • De eerste weken onttrekkingsbloedingen (vergelijkbaar met de menstruatie) en na enkele weken doorbraakbloedingen ('spotting'). Deze klachten horen na enige tijd vanzelf over te gaan. Als u last blijft houden, raadpleeg dan uw arts.
 • Bekkenpijn, spierpijn.
 • Hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid.
 • Misselijkheid en buikpijn.
 • Pijnlijke borsten.
 • Huidafwijkingen, zoals acne, of zeer zelden kaalheid, acne of overmatig zweten. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.
 • Toename lichaamsgewicht, vooral door toename van de eetlust, maar ook doordat uw lichaam meer vocht vasthoudt. Heeft u aanleg tot dik worden, let dan extra op uw dieet.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Stemmingsveranderingen, zoals depressie, angst, nervositeit en snel van slag zijn. Als u dit merkt neem dan contact op met uw arts.
 • Leveraandoeningen. Waarschuw uw arts bij pijn boven in de buik, misselijkheid, gele kleur van oogwit en huid, donkere urine, ernstige moeheid of jeuk over het hele lichaam. Uw arts zal uw leverfunctie tijdens het gebruik van dit medicijn regelmatig controleren.
 • Overgevoeligheid voor dit middel. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en jeuk. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid, een opgezwollen gezicht of flauwvallen. Ga dan onmiddellijk naar een arts. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor nafareline. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel niet opnieuw krijgt.
 • Verhoging van de concentratie cholesterol en vetten in het bloed. Een bepaald soort vetten, triglyceriden, kan zich ophopen in de bloedvaten. Als u al een te hoog cholesterol en/of vetgehalte in uw bloed heeft, zal uw arts u daar extra op controleren.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?

Tablet innemen met een half glas water.

Wanneer?

Meestal moet u starten binnen 1 week na het begin van de menstruatie.

Hoe lang?

Een behandeling duurt maximaal 3 maanden. Als u wordt geopereerd hoeft u de behandeling niet te herhalen. Als u niet wordt geopereerd, kunt u een tweede behandeling starten nadat u twee keer een menstruatie heeft doorgemaakt.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Het is belangrijk dit middel consequent in te nemen. Mocht u toch een dosis vergeten zijn:

Bij het gebruik van ulipristal 1 keer per dag: duurt het nog meer dan 8 uur voor u de volgende tablet normaal inneemt? Neem de vergeten tablet dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 8 uur? Sla de vergeten tablet dan over.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
Een enkele keer kunt u last krijgen van duizeligheid of slaperigheid. Als u dit merkt, neem dan geen deel aan het verkeer.

alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik ulipristal tabletten gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

De werking van ulipristal kan verminderd zijn door de volgende medicijnen. Overleg hierover met uw arts.

 • De medicijnen tegen epilepsie carbamazepine, fenobarbital, fenytoïne, oxcarbazepine en primidon.
 • Griseofulvine, een antischimmelmiddel.
 • Sint-janskruid (hypericum), een middel gebruikt bij depressie.
 • De medicijnen tegen tuberculose rifabutine en rifampicine.
 • Sommige medicijnen tegen hiv. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.
 • Sommige medicijnen tegen kanker. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat. De werking of bijwerkingen van deze medicijnen kunnen veranderen. Overleg hierover met uw arts.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Gebruik dit middel NIET als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Er is niet bekend of ulipristal schadelijk is voor het ongeboren kind. Gebruikt u dit middel en denkt u erover om zwanger te worden, overleg dan met uw arts.

Borstvoeding
Gebruik dit medicijn NIET als u borstvoeding geeft. Dit medicijn komt in de moedermelk. Het kan bijwerkingen bij het kind geven. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. Of misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Nee, u kunt niet zomaar stoppen met dit middel. Als u te vroeg stopt met de behandeling, kunnen uw klachten verergeren. Wilt u stoppen, overleg dan altijd eerst met uw arts.

Onder welke namen is ulipristal tabletten verkrijgbaar?

De werkzame stof ulipristal tabletten zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Ulipristal is sinds 2009 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Esmya in tabletten bij vleesbomen in de baarmoeder.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 31-03-2020

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

ulipristal tabletten is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

24 March 2020

Ik had geen last van bijwerkingen en mijn myoom is van 9.5 centimeter naar 5.4 gegaan binnen 3 maanden.

21 March 2020

Ik ben na het lezen van de negatieve verhalen met schrik begonnen aan dit medicijn maar oh, wat is het meegevallen en wat een verbetering. Op 2 x een licht...

15 February 2020

.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!