Klachten & ZiektesVleesboom

Vleesboom

Klachten & ZiektesVleesboom

Vleesboom

Wat is Vleesboom?Hoe herken ik Vleesboom?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij Vleesboom?
 • Een vleesboom is soort bal van spiercellen en bindweefsel. Deze groeit in de spierlaag van de baarmoeder.

  Een vleesboom kan aan de binnenkant, in de wand of aan de buitenkant van de baarmoeder zitten. 

  Een vleesboom kan klein blijven of heel langzaam groeien. 
  Soms kan een vleesboom groeien tot een gewicht van een kilo. 

  Vleesbomen komen veel voor: bijna de helft van de vrouwen jonger dan 50 jaar heeft een vleesboom. 

  Een vleesboom groeit door vrouwelijke hormonen (oestrogeen en progesteron). Daarom komen vleesbomen vooral voor bij vrouwen jonger dan 50, als ze vruchtbaar zijn.

  In deze situaties kunnen vleesbomen ook groter worden:

  • Als u zwanger bent. Dat komt door veranderingen in hormonen.
   Na de zwangerschap worden ze weer kleiner.
  • Bij sommige behandelingen met hormonen, zoals tegen klachten in de overgang. 

  Na de overgang worden ze meestal kleiner. U heeft dan namelijk minder vrouwelijke hormonen. 

  Vleesbomen zijn geen kanker. De kans dat ze kanker worden is heel klein.

  Vleesbomen geven meestal geen problemen om zwanger te worden.
  Ook tijdens een zwangerschap geven ze meestal geen problemen.

  Kijk voor meer informatie over Vleesboom op www.thuisarts.nl
  • U merkt meestal niks van een vleesboom. 

   Soms geeft een vleesboom wel klachten:

   • veel bloedverlies als u ongesteld bent
   • pijn als u ongesteld bent
   • bloedarmoede. Dit kunt u krijgen als u lange tijd veel bloed verliest als u ongesteld bent. Bloedarmoede kan moeheid geven. 

   Dit zijn klachten die weinig voorkomen: 

   • een zwaar gevoel of pijn in de buik
   • vaker moeten plassen 
   • pijn met vrijen
   Kijk voor meer informatie over Vleesboom op www.thuisarts.nl
     • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

      • Receptcontrole

      De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

      • Overzicht van uw medicijnen

      Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

      • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

      Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

      • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

      Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

      • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

      De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

      • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

      Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

      • Medicatiebeoordeling

      Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

      • Zelfzorg

      Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

      • Bezorgservice

      Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

     • Hypothalamushormonen
      Hypothalamushormonen verminderen de aanmaak van de geslachtshormonen oestrogeen en progestageen. Hierdoor wordt de vleesboom kleiner, waardoor deze veiliger is weg te halen. Bovendien is er tijdens de operatie minder bloedverlies. Voorbeelden zijn gosereline, leuproreline, nafareline en triptoreline.

      Ulipristal
      Ulipristal is een vrouwelijke hormoon, die ongeveer een zelfde werking heeft als het natuurlijke progesteron. Progesteron speelt samen met oestrogeenhormonen een rol in de menstruatiecyclus. Ulipristal zorgt ervoor dat de vleesboom kleiner wordt, waardoor deze veiliger is weg te halen. Bovendien is er tijdens de operatie minder bloedverlies.

      Laatst bijgewerkt KNMP: 27-11-2014

      Laatst bijgewerkt NHG: 25-10-2021

      Disclaimer

      Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

      Vond u deze informatie nuttig?

      Thuisarts.nl

      De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

      Thuisarts.nl

      Vraag het de webapotheker

      Vraag het de webapotheker

      Vraag het de webapotheker

      Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
      Informatie wordt bijgewerkt: