vette oogzalf

vette oogzalf

Trefwoord
naar medicijnen

vette oogzalf

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over vette oogzalf

 • Vette oogzalf voorkomt dat het hoornvlies van uw ogen uitdroogt. Voorkomt ook uitdroging van de huid.
 • Bij droge ogen, zoals bij het syndroom van Sjögren. Ook op gevoelige huidgedeelten zoals de oogleden.
 • U merkt na enkele dagen dat uw oog minder geïrriteerd is.
 • Gebruikt u ook kunsttranen? Gebruik de kunsttranen overdag en de vette oogzalf 's avonds voor u gaat slapen.
 • Door de oogzalf kunt u even wazig zien. Dit gaat binnen 1 tot 2 uur over.
 • Oogzalf: trek het onderste ooglid voorzichtig naar beneden. Breng een sliertje zalf van ongeveer 1 cm in het gootje dat zo ontstaat. Raadpleeg de instructie op deze site.
 • Draagt u contactlenzen? Haal deze uit uw oog voor u de oogzalf gebruikt. Vraag bij uw apotheek na of de oogzalf uw contactlenzen kan beschadigen.

Wat doet vette oogzalf en waarbij gebruik ik het?

Vette oogzalf voorkomt uitdroging van het hoornvlies van het oog. Artsen schrijven het voor als het hoornvlies door droge ogen dreigt uit te drogen. Bijvoorbeeld bij het syndroom van Sjögren.

Behalve in het oog wordt deze zalf ook gebruikt op gevoelige huidgedeelten, zoals de oogleden en de wenkbrauwen.

Droge ogen

Vette oogzalf wordt gebruikt als het hoornvlies dreigt uit te drogen.

Verschijnselen
Om het oogoppervlak te beschermen tegen uitdroging en beschadiging maken de traanklieren traanvocht aan. Dit traanvocht wordt door het knipperen van de oogleden over het oogoppervlak verdeeld. Als het oog onvoldoende wordt bevochtigd, kan het hoornvlies beschadigd raken en gaan ontsteken.

Oorzaken
Een verminderde aanmaak van traanvocht kan komen door onder meer ouderdom, bijwerkingen van medicijnen of de ziekte van Sjögren.

Behandeling
Meestal begint u eerst met `kunsttranen`. Dit zijn oogdruppels met een verdikkingsmiddel. Het verdikte traanvocht blijft dan langer in het oog, zodat het oog minder snel uitdroogt. Als dit niet voldoende is of als het hoornvlies ontsteekt kan de arts vette oogzalf voorschrijven. Soms moet  u overdag kunsttranen  gebruiken en `s nachts de vette oogzalf.

Werking
Deze vette oogzalf legt een dun laagje vet aan op het hoornvlies en gaat zo uitdroging van het hoornvlies tegen. Het kan het enkele dagen duren voor de irritatie van het hoornvlies over is.

Lees meer over droge ogen

Syndroom van Sjögren

Oorzaak en verschijnselen
Bij het syndroom van Sjögren is het eigen afweersysteem actief tegen de eigen traan-, speeksel- en slijmklieren. Daardoor werken deze klieren niet meer of onvoldoende.  De slijmvliezen van onder andere ogen, mond, neus en keel zijn droger dan normaal.

Behandeling
De aandoening is niet te genezen. Wel kunt u de klachten verminderen, bijvoorbeeld met een luchtbevochtiger of door kunsttranen te gebruiken.  Als dit niet voldoende helpt of als de hoornvliezen van uw ogen ontsteken, kan uw arts vette oogzalf voorschrijven.

Lees meer over syndroom van sjögren

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Regelmatig (bij meer dan 30 op de 100 mensen)

 • Direct na het aanbrengen kan het oog geïrriteerd of branderig aanvoelen. Dit hoort binnen een paar minuten over te zijn.

 • Wazig zicht, doordat de oogzalf een vet laagje op het oog achterlaat. Dit verdwijnt weer vanzelf.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid voor één van de bestanddelen in deze oogzalf, zoals lanoline (wolvet). Dit merkt u aan rode jeukende ogen en huiduitslag rond het oog. Raadpleeg uw arts zodra uw klachten erger worden. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor vette oogzalf. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Hoe?

 • Was uw handen met water en zeep en droog ze goed af met een schone handdoek.
 • Als u contactlenzen draagt: haal deze uit uw oog en doe ze pas 8 uur ná het aanbrengen van de zalf weer in. Is dit bezwaarlijk voor u, overleg dan met uw (oog)arts.
 • Ga voor een spiegel staan.
 • Draai het dopje van de tube af en leg het dopje op de zijkant.
 • Neem de tube in uw hand alsof u een pen vasthoudt. Zorg ervoor dat u de tuit van de tube niet aanraakt, anders bederft de oogzalf sneller.
 • Trek voorzichtig met de vingertoppen van uw andere hand het onderste ooglid naar beneden, zodat er een 'gootje' ontstaat.
 • Buig het hoofd achterover, maar blijf in de spiegel kijken.
 • Zet de hand met de tube op de hand die het gootje maakt.
 • Breng de tube boven het omlaag getrokken ooglid (het gootje). Zorg ervoor dat de tube uw oog, ooglid of wimpers niet raakt, anders bederft de oogzalf sneller.
 • Knijp in de tube en laat een sliert zalf van ongeveer 1 cm in het gootje vallen.
 • Buig uw hoofd terug en knipper een paar keer met het oog.
 • Door de oogzalf kunt u tijdelijk wazig zien. Dit verdwijnt vanzelf.
 • Draai, na gebruik, de dop weer op de tube.
 • Was uw handen nogmaals met water en zeep.
 • Bewaar de oogzalf zoals op het etiket is aangegeven.

De meeste tubes met oogzalf zijn na openen nog 1 maand houdbaar. U kunt op de verpakking noteren wanneer u het heeft aangebroken.

Wanneer?
Breng de oogzalf aan als het oog droog en geïrriteerd voelt. In een droge omgeving zult u dit vaker moeten doen. Als u ook oogdruppels gebruikt, is de oogzalf meestal bedoeld voor 's avonds en de druppels voor overdag.

Hoe lang?
U kunt dit middel gebruiken zolang uw hoornvlies te droog is.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Gebruik de oogzalf zodra u eraan denkt. Het is niet erg als u snel erna opnieuw zalf aanbrengt.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
Houd er rekening mee dat u na het aanbrengen van de oogzalf tijdelijk wazig ziet. Dit duurt 1 tot 2 uur. Rijd pas auto als u weer normaal ziet.

alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik vette oogzalf gebruiken met andere medicijnen?

Raadpleeg eerst uw (oog)arts als u ook andere medicijnen in het oog gaat gebruiken. In het algemeen geldt het volgende advies:

 • Gebruikt u andere oogdruppels of oogzalven? Wacht minstens 5 minuten tussen het inbrengen van verschillende oogmiddelen.

 • Gebruikt u zowel een oogdruppel als een oogzalf: gebruik dan eerst de druppel en 5 minuten later de oogzalf.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit middel stoppen.

Onder welke namen is vette oogzalf verkrijgbaar?

De werkzame stof vette oogzalf zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Een vette oogzalf bevat wolvet (lanoline), vloeibare paraffine, witte vaseline en soms cetostearylalcohol. Vette oogzalf is met een recept verkrijgbaar onder de merknaam Duratears Z en onder de namen voor de merkloze producten Oculentum simplex FNA, Oogzalfbasis en Fischers oogzalf.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 24-06-2015

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

vette oogzalf is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

5 November 2019

Gebruikt bij droge lucht in winter.

13 June 2019

Het klinkt zo gemakkelijk in het gebruik: sliertje zalf in het gootje van je oog. Maar niets is minder waar. Ik blijf ermee worstelen. Waarom is er geen ma...

25 June 2018

Geeft 's nachts wel verlichting van de klacht, maar geeft overdag ook last van irritatie, verstopte traanbuisjes en hoofdpijn door het wazige zicht.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!