zinksulfaat om in te nemen

zinksulfaat om in te nemen

Trefwoord
naar medicijnen

zinksulfaat om in te nemen

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over zinksulfaat om in te nemen

 • Zinksulfaat bevat zink, een mineraal dat nodig is voor veel lichaamsfuncties. Het vermindert ook een te grote hoeveelheid koper in het lichaam.
 • Bij een tekort aan zink in het lichaam. Bijvoorbeeld doordat de darmen zink niet goed uit voedsel kunnen opnemen (ziekte van Danbolt). En bij een teveel aan koper in het lichaam (ziekte van Wilson).
 • Het kan enkele weken tot maanden duren voor het tekort aan zink of het teveel aan koper opgeheven is.
 • Gebruik een maatbeker, maatlepel of doseerspuit om de juiste hoeveelheid af te meten. Als u de metaalsmaak hinderlijk vindt, kunt u de drank verdunnen met water of vruchtensap.
 • Neem de drank in op een lege maag, bijvoorbeeld een half uur voor de maaltijd. Dan neemt uw lichaam zinksulfaat het beste op.
 • Krijgt u maagpijn of wordt u misselijk nadat u de drank heeft ingenomen? Neem het dan in na de maaltijd.
 • Heeft u diabetes? Houd er rekening mee dat deze drank suiker bevat.

Wat doet zinksulfaat om in te nemen en waarbij gebruik ik het?

Zinksulfaat bevat zink, een mineraal. Mineralen en vitamines zijn nodig voor allerlei lichaamsfuncties. Ons lichaam kan deze stoffen zelf niet aanmaken. Daarom moeten we ze via ons voedsel binnenkrijgen. Als dit niet voldoende lukt kan het helpen vitamines en mineralen via medicijnen te gebruiken om de tekorten op te heffen.

Artsen schrijven zinksulfaat voor bij een tekort aan zink in het lichaam en bij een teveel aan koper in het lichaam (ziekte van Wilson).

Vitamine- en mineralengebrek

Voor voldoende vitamines en mineralen heeft u dagelijks gemiddeld tweehonderd gram groente en twee stuks fruit nodig. Ook volkorenproducten, vlees en vis bevatten belangrijke vitamines en mineralen. De meeste mensen krijgen voldoende vitamines en mineralen binnen via hun voedsel.

Zink zit onder andere in vlees, kaas, noten, granen, oesters, kreeft en krab.

Sommige mensen hebben eerder een tekort aan zink:

 • kinderen die veel te vroeg geboren zijn (prematuren);
 • mensen die langdurig via een infuus gevoed moeten worden;
 • mensen die zink niet goed via hun darmen kunnen opnemen in het bloed (ziekte van Danbolt, een aangeboren aandoening).

Verschijnselen
Bij een tekort aan zink in het lichaam kunt u last krijgen van smaakverlies, gebrek aan eetlust, haaruitval en een verstoorde wondgenezing. Bij kinderen kan de groei vertragen.

Mensen die zink niet goed via hun darmen kunnen opnemen, hebben last van blaasjes, blaren, haaruitval en huiduitslag, het meest aan de vingers, achter de oren, rond de mond en anus en op de knieën en billen. Bovendien kunnen zij last hebben van diarree, braken en lusteloosheid.    

Werking
Zink is belangrijk voor de werking van enzymen en voor de celgroei. Bij mensen met een zinktekort verbetert zinksulfaat de wondgenezing, vooral als er sprake is van chronische wonden, zoals doorligwonden. Het kan enkele weken tot maanden duren voor het effect merkbaar is.

Lees meer over vitamine- en mineralengebrek

Ernstige leverziekte

Zinksulfaat wordt gebruikt bij de ziekte van Wilson. Bij deze erfelijke aandoening stapelt zich te veel koper in het lichaam op. Dit leidt tot verschillende verschijnselen, zoals trillen, spraakstoornissen en ontsteking van de lever (levercirrose).

Werking
Zinksulfaat helpt de hoeveelheid koper in het lichaam te verminderen. Het wordt bij de ziekte van Wilson gebruikt samen met het medicijn penicillamine.

Effect
Het kan enkele weken tot maanden duren voor verbetering merkbaar is.

Lees meer over ernstige leverziekte

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Regelmatig (bij meer dan 30 op de 100 mensen)

 • Metaalsmaak. Door de drank te verdunnen met water of vruchtensap heeft u hier minder last van.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals maagklachten, diarree of misselijkheid. Meestal verminderen deze bijwerkingen vanzelf. Blijft u hiervan last houden? Raadpleeg dan uw arts.
 • Drank met zinksulfaat: let op als u diabetes (suikerziekte) heeft. Deze drank bevat suiker. Hou hiermee rekening bij het volgen van uw dieet.

Zeer zelden na langdurig gebruik van hoge doses

 • Tekort aan koper en ijzer in het lichaam. Hierdoor kan onder andere bloedarmoede ontstaan. Dit merkt u aan extreme vermoeidheid. Raadpleeg dan uw arts.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • Gebruik voor het afmeten van de juiste hoeveelheid een maatbekertje, maatlepel of doseerspuitje.
 • Indien u de metaalsmaak hinderlijk vindt, kunt u de drank verdunnen met water of vruchtensap.
 • Spoel na gebruik de mond met water. Zo voorkomt u tandbederf door de suiker in de drank.

Wanneer?
Meestal gebruikt u dit medicijn drie keer per dag. Het beste kunt u vaste tijdstippen kiezen: 's ochtends, 's middags en 's avonds. Zinksulfaat wordt het beste opgenomen op een lege maag, bijvoorbeeld een half uur voor de maaltijd. Maar als u van de drank maagpijn krijgt of misselijk wordt, kunt u deze drank beter met wat voedsel innemen.

Hoelang?

 • Bij doorligwonden als gevolg van zink-tekort: gebruik dit medicijn niet langer dan vier maanden.
 • Bij de ziekte van Danbolt en bij de ziekte van Wilson: overleg met uw arts hoelang u dit medicijn moet gebruiken.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Het is belangrijk dit medicijn consequent in te nemen. Mocht u toch een dosis vergeten zijn:

 • Als u dit medicijn drie keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan twee uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan twee uur? Sla de vergeten dosis dan over.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik zinksulfaat om in te nemen gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • Antibiotica van het chinolon-type: ciprofloxacine, levofloxacine, norfloxacine en ofloxacine. Neem deze antibiotica minstens 2 uur vóór of 4 uur na de zinksulfaat drank in.
 • Antibiotica van het tetracycline-type, zoals doxycycline, minocycline, demeclocycline en tetracycline. Neem deze medicijnen minstens 2 uur vóór of 4 uur na de zinksulfaat drank in.
 • Het medicijn bij bloedingsstoornissen eltrombopag. Neem eltrombopag minstens 2 uur vóór of 4 uur na de zinksulfaat drank.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap en borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

Onder welke namen is zinksulfaat om in te nemen verkrijgbaar?

De werkzame stof zinksulfaat om in te nemen zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Zinksulfaat om in te nemen wordt al heel lang gebruikt. Het wordt door de apotheek zelf in een drank bereid. Het is op recept verkrijgbaar als Zinksulfaat drank FNA of Mixtura zinci sulfatis.

Zinksulfaat is ook verkrijgbaar in een gel of crème voor op de huid en in oogdruppels. Deze tekst gaat alleen over zinksulfaat drank.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 31-03-2020

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

zinksulfaat om in te nemen is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

Geen ervaringen gevonden.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!