Zorg van de ApothekerCoronavirus: veelgestelde vragen in de apotheek

Coronavirus: veelgestelde vragen in de apotheek

Zorg van de ApothekerCoronavirus: veelgestelde vragen in de apotheek

Coronavirus: veelgestelde vragen in de apotheek

Coronavirus: veelgestelde vragen in de apotheek

Uitlegvideo coronavaccinsVragen over de coronavaccinsCorona-zelftestenCorona en medicijnenDe infectieziekte coronaVragen over de maatregelenMeer informatie

De veelgestelde vragen over het coronavirus hebben we op een rijtje gezet. Als uw vraag er niet bij staat, kunt u contact opnemen met uw apotheek of uw huisarts.

Hoe werken de coronavaccins? En zijn ze veilig? Bekijk de video
  • De 18 vragen hieronder gaan over de coronavaccins, maar ook over de onjuiste uitspraken over de coronavaccinatie en wat u kunt doen als u prikangst heeft.

    Twijfeltelefoon

    Twijfelt u over de coronavaccinatie of wilt u medisch advies of het in uw situatie veilig is om zich te laten vaccineren? Bel dan de Twijfeltelefoon (088 - 7 555 777). Ervaren medische studenten staan u te woord en kunnen u informeren over de laatste stand van zaken rondom de coronavaccins. Er is altijd een medisch specialist of huisarts aanwezig voor eventuele complexe vragen.

    • Het coronavaccin is een prik tegen corona. Het coronavirus komt nog steeds voor. Uw bescherming tegen het virus wordt langzaam minder na je laatste prik of coronabesmetting. De coronaprik zorgt er weer voor dat u meer bescherming heeft tegen corona. U heeft daardoor minder kans om erg ziek te worden door corona.

      • Het coronavaccin is extra belangrijk voor mensen die een grotere kans hebben om ziek te worden door het coronavirus.

        Uitnodiging:

        • Bent u 60 of ouder? Dan krijgt u een uitnodiging voor het coronavaccin. 

        Zelf afspraak maken voor het coronavaccin:

        • als u tussen 18 en 60 jaar bent en ieder jaar wordt uitgenodigd voor de griepprik.
        • als u een medisch hoog risico heeft. Dat betekent dat u een ziekte heeft waardoor u meer kans loopt om erg ziek te worden door het coronavirus. Bijvoorbeeld als uw afweer niet goed werkt.
        • als u in de zorg werkt en direct contact heeft met patiënten.
        • als u zwanger bent.

        Hoe maak ik een afspraak voor het coronavaccin?

        Ga naar planjeprik.nl of bel 0800 -7070 voor de prikafspraak bij de GGD.

        U kunt ook informatie over de coronavaccinatie vinden op de website van de rijksoverheid www.coronavaccinatie.nl en op de website van het RIVM.

        • Elk medicijn of vaccin heeft bijwerkingen. Maar niet iedereen krijgt hier last van. De meest voorkomende bijwerkingen van de coronavaccins zijn:

          • pijn, roodheid en zwelling op de prikplek;
          • moeheid;
          • hoofdpijn;
          • spierpijn;
          • gewrichtspijn;
          • koorts.

          Dit is een normale reactie van uw lichaam op de vaccinatie. Daarom komen deze bijwerkingen ook bij andere vaccins voor. De klachten zijn vaak licht en verdwenen meestal na 1 tot 3 dagen. 

          Sommige mensen twijfelen over de bijwerkingen van de coronavaccins. Maar het is belangrijk om daar meer informatie over te lezen. Bijvoorbeeld hoe vaak het voorkomt en hoe erg ze zijn. Meer informatie over de bijwerkingen van de coronavaccins vindt u op de website van het bijwerkingencentrum Lareb

          Heeft u na de coronavaccinatie last van een bijwerking? Meld dit dan via Ik wil een bijwerking melden.

          • Welke coronavaccin?
            Op dit moment wordt in Nederland het aangepaste coronavaccin Comirnaty van de fabrikant Pfizer/BioNTech gebruikt in het COVID-19 (corona) vaccinatieprogramma.

            Waarom aangepast?
            Het coronavaccin is aangepast omdat het coronavirus is veranderd. Met het aangepaste vaccin bent u beter beschermd tegen het soort coronavirus dat er nu is.

            Is het veilig?
            Ja, het aangepaste coronavaccin is door de Europese medicijnautoriteiten (het EMA)  in augustus 2023 goedgekeurd. Het aangepaste vaccin werkt op dezelfde manier als het originele coronavaccin. Ook zijn de bijwerkingen van dit vaccin vergelijkbaar en duren allemaal kort, zoals een pijnlijke arm, moe zijn, koorts en tijdelijk niet lekker voelen.  

            • Nee, omdat u de coronaprik bij de GGD krijgt en de griepprik bij uw huisarts. 
              U mag de prikken wel kort na elkaar krijgen. Er hoeft geen tijd tussen te zitten.

              • Het coronavaccin Comirnaty van de fabrikant Pfizer/BioNTech is een mRNA-vaccin. 

                Een mRNA-vaccin brengt via kleine vetbolletjes het mRNA (een klein stukje genetische code) in uw lichaam. Dit stukje mRNA zorgt ervoor dat uw lichaam spijkereiwitten maakt. Spijkereiwitten zijn de uitsteeksels op de buitenkant van het coronavirus SARS-CoV-2. Uw afweer herkent deze eiwitten als indringers en maakt daar afweerstoffen tegen. Als u later in contact komt met levende virussen, kan uw lichaam dit virus bestrijden

                • Nee, ons DNA (erfelijk materiaal) ligt in de celkern. Deze celkern is afgesloten. Het mRNA kan de celkern niet binnenkomen en kan daarom het DNA niet veranderen. Nadat uw lichaam eiwitten heeft gemaakt uit het mRNA, wordt het mRNA door uw lichaam afgebroken.

                  • De kans dat u op lange termijn bijwerkingen krijgt van de coronavaccins is heel klein. Dit komt omdat de vaccins binnen 4 tot 6 weken weer uit uw lichaam verdwijnen. De meeste bijwerkingen merkt u in de eerste paar weken na vaccinatie, omdat uw afweer bezig is met het maken van antistoffen. Deze bijwerkingen zijn bekend en treden binnen een paar dagen of enkele weken na vaccinatie op. Maar omdat de vaccins na een paar weken uit uw lichaam verdwijnen worden er geen bijwerkingen verwachten in de maanden of jaren erna.

                    • U kunt het Pfizer-vaccin (Comirtnaty) veilig gebruiken tijdens de zwangerschap. Er zijn over de hele wereld miljoenen zwangere vrouwen die zich hebben laten vaccineren tegen corona met het Pfizer-vaccin of het Moderna-vaccin. En er zijn geen aanwijzingen dat dit vaccin slecht is voor de zwangerschap of voor de baby. Nadat u gevaccineerd bent, kunt u de bescherming tegen corona via uw placenta (moederkoek) doorgeven aan de baby in uw buik. Het RIVM adviseert alle zwangere vrouwen zich te laten vaccineren.

                      Ook blijkt uit onderzoek dat een infectie met het coronavirus kan zorgen voor een kapotte moederkoek bij zwangere vrouwen, ook bij zwangere vrouwen die milde klachten hebben. Hierdoor kan de baby te weinig zuurstof krijgen of zelfs overlijden.

                      Het is daarom belangrijk dat u zich laat vaccineren als u zwanger bent om uzelf en uw ongeboren kind te beschermen.

                      Heeft u meer vragen of twijfelt u nog? Bekijk dan deze video waarin Sam Schoenmakers, een gynaecoloog, 7 vragen beantwoordt over coronavaccinatie bij de zwangerschap of een kinderwens.

                      • Nee, het coronavaccin maakt vrouwen niet onvruchtbaar. Dat betekent dat het coronavaccin geen invloed heeft op het kunnen krijgen van kinderen.

                        Er is redelijk veel ervaring met het gebruik van het Pfizer-vaccin en het Moderna-vaccin tijdens de zwangerschap. En er zijn geen aanwijzingen dat deze vaccins slecht zijn voor de zwangerschap of voor de baby. 

                        Wilt u een uitgebreidere uitleg? Bekijk dan deze video.

                        • Ja, vaccineren helpt tegen het ontstaan van nieuwe varianten van het coronavirus. Een virus kopieert zijn erfelijke materiaal op een slordige manier. Daarom zijn de meeste nieuwe virussen net iets anders dan het originele virus. Hoe vaker een virus zichzelf kopieert, hoe meer varianten er ontstaan. Deze nieuwe varianten kunnen mogelijk beter overleven dan het originele virus.

                          Mensen kunnen na vaccineren alsnog besmet raken. Maar het virus kan zich dan minder vaak kopiëren dan bij mensen die geen antistoffen hebben tegen het coronavirus. Daarom wordt door vaccineren het risico op het ontstaan van nieuwe virussen die beter overleven veel kleiner. 

                          • Ja, u kunt zich veilig laten vaccineren. Wel kan het vaccin minder bescherming geven door uw verminderde afweer. Uw lichaam maakt dan onvoldoende antistoffen. 

                            Het is belangrijk dat mensen met een verminderde afweer zich laten vaccineren, omdat zij na besmetting meer klachten en problemen kunnen krijgen.

                            • Krijgt u na het eerste coronavaccin erge allergische reactie (overgevoeligheidsreactie)? Dan mag u het tweede vaccin niet krijgen. Ook in de toekomst mag u dit vaccin niet meer gebruiken. Geef daarom aan uw apotheek door dat u overgevoelig bent voor dit vaccin. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit vaccin niet opnieuw krijgt.

                              Heeft u eerder een erge overgevoeligheid gehad op iets anders? Vraag aan uw arts of uw dit vaccin mag krijgen. 

                              • Gebruikt u bloedverdunners (zie hieronder)? Deze kunt u blijven doorgebruiken. Wel kunt u een blauwe plek op de prikplek krijgen. De plek blijft meestal een paar dagen dik en pijnlijk. Vertel daarom altijd aan de prikker (vaccinatie medewerker) als u bloedverdunners gebruikt. De prikker kan er dan extra goed op letten.

                                U kunt de blauwe plek voorkomen door na de vaccinatie 2 minuten op de prikplek te drukken, zonder te wrijven. 

                                Voorbeelden van bloedverdunners zijn:

                                • Acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium, clopidogrel, prasugrel, ticagrelor.
                                • Acenocoumarol, fenprocoumon. U krijgt alleen het coronavaccin als de INR waarde (waarde die aangeeft hoe snel uw bloed stolt) normaal is en als deze minder dan 1 week geleden is gemeten.
                                • Heparine, dalteparine, fondaparinux, dabigatran, rivaroxaban, edoxaban.
                                • Het Pfizer-vaccin met de merknaam Comirnaty is halal. De vetten en het cholesterol in het vaccin komen uit planten.

                                  • Heeft u prikangst? U bent zeker niet de enige. In Nederland heeft ongeveer 1 op de 3 mensen last van prikangst. Gelukkig is er vaak iets aan te doen. Hieronder staan enkele tips die kunnen helpen. 

                                    Tips bij prikangst:

                                    • Praat over uw angst met bekenden.
                                    • Vertel over uw prikangst aan degene die u prikt.
                                    • Vindt u het eng om de naald te zien? Kijk dan de andere kant op.
                                    • Ontspan zo veel mogelijk. Adem rustig in door uw neus en uit door uw mond. Of luister naar uw favoriete muziek via een koptelefoon of oortjes.
                                    • Zoek afleiding tijdens het prikken. Kijk bijvoorbeeld welke kleuren u op de muren ziet of denk aan iets leuks of bedenk waarom het belangrijk is dat u de vaccinatie krijgt.
                                    • Beloon uzelf na het prikken.

                                    Helpen deze tips niet? Vraag dan advies aan uw apotheker. Uw apotheker denkt graag mee aan een oplossing om minder angstig te zijn tijdens het prikken. Ziet u bijvoorbeeld op tegen pijn? Dan kan een verdovende pleister of crème helpen. Overleg hierover met uw apotheker. 

                                    • Op social media staan verschillende juiste, maar ook onjuiste uitspraken over COVID-19-vaccinaties. Hieronder leest u een reactie op een aantal foute uitspraken.

                                      Coronavaccinatie zorgt voor meer miskramen

                                      Nee, dat is niet bewezen. Het aantal gemelde miskramen ligt niet hoger dan voor de start van de vaccinatie. Een miskraam gemeld na vaccinatie betekent niet hetzelfde als een miskraam door vaccinatie. Coronavaccinatie heeft geen invloed op het krijgen van een miskraam.

                                      U leest hier meer over in dit artikel.

                                      Coronavaccinatie kan de menstruatiecyclus tijdelijk veranderen

                                      Nee, dat is niet bewezen. Problemen met uw menstruatie (menstruatiestoornissen) komen vaak voor. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals stress of koorts, maar vaak is hier ook geen directe oorzaak voor. Het kan dus zijn dat de menstruatiestoornis en de vaccinatie toevallig op hetzelfde moment plaatstvinden. 
                                      Maar het is ook mogelijk dat uw menstruatiecyclus iets verandert doordat u zich ziek en koortsig voelt na de vaccinatie. Of er is een andere oorzaak.

                                      U leest hier meer over in dit artikel.

                                      Coronavaccinatie heeft een negatieve invloed op de vruchtbaarheid van de mannen

                                      Nee, dat is niet bewezen. Uit onderzoek is gebleken dat de vaccinatie geen negatieve invloed heeft op de kwaliteit van de zaadcellen.
                                      De infectieziekte corona kan mogelijk wel een (tijdelijke) invloed hebben op de kwaliteit van de zaadcellen en dus de vruchtbaarheid. 

                                      U leest hier meer over in dit artikel.

                                      Coronavaccins maken je magnetisch

                                      Nee, dit is nergens op gebaseerd. Op social media gaan filmpjes rond waarin mensen beweren dat hun arm, kort na vaccinatie, magnetisch lijkt. In de filmpjes is te zien dat sleutels of muntjes blijven plakken op de prikplaats.

                                      Dit komt mogelijk door het kleven aan de lijmresten van de afgehaalde pleister of door het plakken op de huid door huidvet of crème en door het stevig aandrukken.

                                      Het vaccin bestaat uit biologische bestanddelen, er zit dus geen ijzer in. Verder zijn microchips gemaakt van silicium. Deze stof heeft geen magnetische eigenschappen en kan daarom geen magnetische aantrekkingskracht veroorzaken.

                                      U leest hier meer over in dit artikel.

                                      Coronavaccins beschadigen de bloedvaten

                                      Nee, coronavaccins beschadigen de bloedvaten niet.

                                      De spijkereiwitten van het coronavirus veroorzaken niet alleen schade aan de longen, maar onder andere ook aan de bloedvaten. Spijkereiwitten zijn de uitsteeksels die aan de buitenkant van het coronavirus SARS-CoV-2 zitten.

                                      De coronavaccins geven onze lichaam instructies om zelf spijkereiwitten te maken. Uw afweer herkent deze eiwitten als indringers en maakt daar afweerstoffen tegen. Als u later in contact komt met levende virussen, kan uw lichaam dit virus doodmaken.

                                      Volgens sommige bronnen zouden de spijkereiwitten die gemaakt zijn door het coronavaccin zich verspreiden in het lichaam en zich daar gedragen als het coronavirus en dan de bloedvaten beschadigen. Dat is niet waar.

                                      Deze nieuwe, fragmenten, virusdeeltjesdringen niet de menselijke cel in en gedragen zich niet als een coronavirus. Als dat namelijk wel het geval zou zijn geweest, dan zouden de meeste mensen die gevaccineerd zijn coronaklachten krijgen. Dat is niet het geval.

                                      U leest hier meer over in dit artikel.

                                      Coronavaccins zorgen voor meer herpesinfectie, zoals gordelroos

                                      Nee, coronavaccins zorgen niet voor meer herpesinfecties, maar het is nog onduidelijk of coronavaccins invloed hebben op het ontstaan van gordelroos. 

                                      Verschillende bronnen melden dat de coronavaccins zorgen voor meer herpesinfecties, zoals gordelroos. Dit zou mogelijk komen doordat het coronavaccin de afweer zo hard stimuleert om te werken tegen het coronavirus dat de afweer onvoldoende kan doen om het herpesvirus te onderdrukken. Er is tot nu toe onvoldoende bewijs dat dit speelt. 

                                      U leest hier meer over in dit artikel.

                                      mRNA-coronavaccins veroorzaken ernstige hersenziekten

                                      Nee, dit is niet bewezen. Er gaan verhalen rond dat mRNA-vaccins ernstige ziekten zouden kunnen veroorzaken, zoals Alzheimer, ALS en de ziekte van Creutzfeldt-Jakob.

                                      Deze uitspraken zijn gebaseerd op één artikel dat niet wetenschappelijk is onderbouwd. Ook staat dit artikel in een tijdschrift waar artikelen die niet gecontroleerd zijn tegen betaling gepubliceerd worden. De auteur van dit artikel is iemand die bekend staat om zijn kritiek op vaccins.

                                      U leest hier meer over in dit artikel.

                                      In het Pfizer-vaccin zit grafeen(oxide)

                                      Deze uitspraak is niet waar. Deze fabel zou afkomstig zijn van een voormalige medewerkster van die al ruim 20 jaar geleden is vertrokken bij dat bedrijf. Deze vrouw beweert bewijs te hebben dat in de Pfizervaccins grafeenoxide zitten en dat deze door een Chinees bedrijf worden gemaakt.

                                      In geen enkele vaccin wordt grafeenoxide gebruikt, ook niet in COVID-19-vaccins. Verder heeft het genoemde Chinese bedrijf aangegeven dat zij nooit bestanddelen met grafeenoxide hebben geleverd.

                                      Er is geen enkel bewijs dat deze stoffen in het Pfizer-vaccin of de andere vaccins zitten.

                                      U leest hier meer over in dit artikel.

                                      • De 3 vragen hieronder gaan over de corona-zelftesten.

                                        • Een corona-zelftest doen is niet meer nodig, maar u kunt de corona-zelftest doen als u dat wilt.

                                          De goedgekeurde corona-zelftesten kunt u kopen bij de apotheek, drogist of supermarkt. 

                                          • Het is belangrijk dat u de zelftesten goed uitvoert, zodat u een betrouwbaar resultaat krijgt. De instructie kan per fabrikant iets verschillen. Lees daarom de bijsluiter goed voordat u de zelftest gaat doen. Bekijk ook de instructievideo hieronder hoe u een corona-zelftest moet doen.

                                            Corona-zelftest instructievideo van de fabrikant:

                                            • Lees het resultaat van de zelftest op het tijdstip zoals dat in de bijsluiter staat. Meestal is dit binnen 15 tot 30 minuten.

                                              Let op! Controleer of u een controlestreep (het streepje bij de letter C) ziet op de teststrip. Ook een lichte controlestreep is voldoende.
                                              Ziet u helemaal geen controlestreep? Dan is de test niet geldig.

                                              De uitslag van de zelftest zegt alleen of u op het moment dat u de test doet besmet bent met het coronavirus. U kunt na de test alsnog besmet raken met het coronavirus.

                                              Uitslag van de zelftest

                                              • Een positieve testuitslag (2 strepen):
                                                Dit betekent dat u waarschijnlijk corona heeft. U hoeft niet in isolatie te gaan. 
                                              • Een negatieve testuitslag (1 streep bij C):
                                                Dit betekent dat u waarschijnlijk geen corona heeft.
                                              • De 4 vragen hieronder gaan over corona en als u medicijnen gebruikt. 

                                                 
                                                • Een vaccin beschermt tegen een infectieziekte. Het zorgt ervoor dat het lichaam afweerstoffen maakt tegen het virus. Als daarna het virus het lichaam binnendringt, kan het lichaam het virus direct bestrijden. Hierdoor voorkomt het vaccin dat je ziek wordt.

                                                  Een medicijn wordt pas gegeven wanneer iemand al ziek is. Dit medicijn bestrijdt het virus.

                                                    • Remdesivir: sinds 25 juni 2020 hebben de Europese medicijnautoriteiten het medicijn remdesivir tijdelijk goedgekeurd voor de behandeling van corona. Artsen mogen het geven aan patiënten die met longontsteking in het ziekenhuis liggen en extra zuurstof krijgen. Deze patiënten herstellen sneller door dit medicijn. Artsen geven remdesivir niet aan minder zieke coronapatiënten. Remdesivir is tijdelijk goedgekeurd, omdat nog niet alle informatie bekend is. De informatie die wel bekend is, is positief. Daarom is remdesivir goedgekeurd voor één jaar. Daarna wordt het opnieuw beoordeeld.
                                                    • Budesonide inhalatie: artsen kunnen budesonide als inhalatie voorschrijven bij mensen vanaf 65 jaar met COVID-19 die minder dan 14 dagen klachten hebben. Ook mensen tussen 50 tot 64 jaar bij wie verwacht wordt dat ze ernstig ziek worden door COVID-19 kunnen budesonide inhalatie krijgen. Budesonide inhalatie kan ervoor zorgen dat u gemiddeld 3 dagen korter last heeft van de COVID-19-klachten. Ook kan het de kans verlagen dat u in het ziekenhuis wordt opgenomen of dat u aan COVID-19 overlijdt.
                                                    • Casirivimab/imdevimab: sinds 12 november 2021 hebben de Europese medicijnautoriteiten casirivimab met imdevimab goedgekeurd voor de behandeling van corona. Artsen schrijven het voor bij kinderen en volwassen vanaf 12 jaar met COVID-19 die geen extra zuurstof nodig hebben, maar wel het risico hebben op ernstige COVID-19. Ook kan het worden gebruikt om de infectieziekte COVID-19 te voorkomen. 
                                                    • Dexamethason: de milde klachten van COVID-19 verdwijnen meestal vanzelf. Artsen schrijven dexamethason alleen voor bij mensen die minimaal 1 week ernstig ziek zijn door COVID-19 en die extra zuurstof nodig hebben. Het kan de kans verlagen dat u aan COVID-19 overlijdt. 
                                                    • Molnupiravir: op 19 november 2021 heeft de virusremmer molnupiravir een positief advies gekregen van de Europese medicijnautoriteiten. Molnupiravir kan worden gebruikt bij mensen met COVID-19 die geen extra zuurstof nodig hebben, maar wel het risico hebben op ernstige COVID-19. Molnupiravir is nog niet beschikbaar in Nederland.
                                                    • Nadroparine en enoxaparine: bij mensen met de infectieziekte COVID-19 is gezien dat ze mogelijk meer kans hebben op longembolie en trombose. De antistollingsmiddelen nadroparine en enoxaparine worden in het ziekenhuis gebruikt om de kans te verkleinen dat patiënten een longembolie of trombose krijgen.
                                                    • Regdanvimab: sinds 12 november 2021 hebben de Europese medicijnautoriteiten regdanvimab goedgekeurd voor de behandeling van corona. Artsen schrijven het voor bij mensen met COVID-19 die geen extra zuurstof nodig hebben, maar wel het risico hebben op ernstige COVID-19. Regdanvimab is nog niet beschikbaar in Nederland.
                                                    • Tocilizumab: de milde klachten van COVID-19 verdwijnen meestal vanzelf. Artsen kunnen tocilizumab voorschijven bij mensen die een ernstige longontsteking hebben door COVID-19. Het remt de ontstekingsreactie in het lichaam. Tocilizumab wordt vaak samen met dexamethason gebruikt en kan de kans verlagen dat u aan COVID-19 overlijdt.
                                                    • Zuurstof: de behandeling van ernstig zieke mensen bestaat uit het behandelen van de symptomen. Zo kunnen artsen bijvoorbeeld extra zuurstof toedienen bij patiënten die erg benauwd zijn.

                                                     

                                                    • Zelfzorgmedicijnen: er is geen bewijs dat ze de kans op corona verminderen.

                                                      • Pijnstillers: bij klachten van koorts en keelpijn kunnen pijnstillers helpen, zoals paracetamol of ibuprofen. Paracetamol heeft de voorkeur, want dat geeft de minste bijwerkingen. Pijnstillers helpen niet om van het virus te genezen.
                                                      • Vitamine C: in verschillende media staan berichten dat vitamine C de verschijnselen van een infectie met het coronavirus kan verbeteren. Tot nu toe is daar geen bewijs voor. Teveel vitamine C kan wel bijwerkingen geven. Gebruik daarom niet zomaar veel extra vitamine C. Vraag uw apotheker of arts om advies.
                                                      • Vitamine D: in verschillende media staan berichten dat vitamine D de kans op corona vermindert. Tot nu toe is daar geen bewijs voor. Het is wel belangrijk dat u voldoende vitamine D in uw lichaam heeft, omdat het belangrijk is voor uw afweer. Sommigen (zoals kinderen tot 4 jaar, mensen met donkere huidskleur, mensen die buiten lichaamsbedekkende kleding dragen, mensen die onvoldoende buiten komen, vrouwen van 50 tot 70 jaar en ouderen vanaf 70 jaar) maken minder vitamine D aan en daarom wordt bij deze groep mensen advies gegeven om vitamine D aan te vullen. Wilt u vitamine D gebruiken? Neem dan niet meer vitamine D in dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Teveel vitamine D kan bijwerkingen geven. Vraag uw apotheker of arts om advies.

                                                      Medicijnen die niet werken tegen corona of waar op dit moment onderzoek naar wordt gedaan.

                                                      • Antibiotica: antibiotica werken niet bij infecties met virussen. Antibiotica werken tegen infecties met bacteriën. Het nieuwe coronavirus is, net als griep- en verkoudheidsvirussen, een virus. Daarom werken antibiotica niet tegen corona. Een arts geeft een antibioticum als een patiënt niet genoeg weerstand heeft om een bacterie infectie zelf te bestrijden.
                                                      • Chloroquine, hydrochloroquine en lopinavir/ritonavir: in de afgelopen periode is geëxperimenteerd met deze medicijnen die al bestaan voor andere ziektes. Artsen gaven deze medicijnen soms aan mensen met corona die heel erg ziek waren en in het ziekenhuis lagen. Het lijkt erop dat ze niet goed werken tegen corona. Maar ze geven wel ernstige bijwerkingen, zoals hartproblemen. Daarom worden deze medicijnen nu niet meer gegeven. Er zal verder onderzoek gedaan worden naar deze en andere medicijnen
                                                      • Enoximon: volgens verschillende mediaberichten zou enoximon de benauwheid bij erg zieke coronapatiënten verminderen. Tot nu toe is daar geen bewijs voor, daarom wordt hier onderzoek naar gedaan. Artsen geven deze medicijnen soms aan mensen met corona die heel erg ziek zijn en in het ziekenhuis liggen.
                                                      • Ivermectine: er is in de afgelopen tijd discussie ontstaan of het gebruik van ivermectine kan helpen tegen corona. Tot nu toe is er onvoldoende bewijs voor dat ivermectine de klachten van corona minder maakt. Ook is er niet genoeg bewijs voor dat het zorgt voor minder ziekenhuisopnamen of kans op het overlijden door corona. Daarom schrijven huisartsen het niet meer voor aan patiënten met corona. 
                                                      • Nee, stop nooit zonder overleg met uw arts of apotheker met uw medicijnen. Er zijn geen medicijnen waarvan bekend is dat die ervoor zorgen dat gebruikers eerder overlijden door het coronavirus.  Zelfstandig stoppen is gevaarlijk voor de gezondheid. Bent u ongerust of heeft u vragen? Neem dan contact op met uw apotheker. Deze neemt, als het nodig is, contact op met uw specialist of huisarts.

                                                        • Vraagt u zich af of er extra risico's zijn als u zwanger bent en corona krijgt of wilt u weten wat long COVID is? Bekijk dan de 2 vragen die hieronder staan.

                                                          • Sommige mensen houden na een besmetting met het coronavirus nog een aantal maanden klachten. Dit heet ook wel ‘long COVID’. Dit betekent letterlijk ‘langdurige corona’. Let op, long COVID roept bij veel mensen verwarring op. Dat komt doordat veel mensen bij het woord long als eerste aan ‘de long(en)’ denken.

                                                            Bij long COVID kunnen mensen langdurig last hebben van moeheid, kortademig zijn, koorts, slaapproblemen, tintelingen, hoofdpijn, hartkloppingen, duizelig gevoel, gewrichtspijn, oorpijn, reukverlies, problemen met concentreren of onthouden en angstige of depressieve gevoelens. 

                                                            • Voor zover bekend, is er geen grotere kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen door infectie met dit virus.

                                                              Wel kan een infectie met het coronavirus ervoor zorgen dat de placenta (moederkoek) bij zwangere vrouwen niet meer werkt. Dit kan ook bij zwangere vrouwen die milde klachten hebben. Hierdoor kan de baby te weinig zuurstof krijgen en zelfs overlijden.

                                                              Het is daarom belangrijk dat u zich laat vaccineren als u zwanger bent om uzelf en uw ongeboren kind te beschermen.

                                                              • De 3 vragen hieronder gaan over de veiligheidsmaatregelen en hoe u verspreiding van het coronavirus kunt voorkomen.

                                                                • Alle coronamaatregelen zijn verdwenen, maar om het coronavirus zo min mogelijk te verspreiden is het bijvoorbeeld verstandig om:

                                                                  • thuis te blijven of thuis te werken als je ziek bent
                                                                  • zo weinig mogelijk fysiek contact te hebben met mensen die kwetsbaar zijn als je ziek bent
                                                                  • in je elleboog te hoesten of te niezen
                                                                  • regelmatig je handen te wassen en voor voldoende frisse lucht te zorgen
                                                                  • Nee, in Nederland is het nergens meer verplicht om een mondkapje te dragen.

                                                                    Mensen met een kwetsbare gezondheid kunnen een mondkapje dragen om zichzelf te beschermen. De mondkapjes helpen alleen als u ze op de juiste manier gebruikt. Bekijk de vraag hieronder Hoe moet ik een mondkapje dragen?

                                                                    • De mondkapjes helpen alleen als u ze op de juiste manier gebruikt:

                                                                      Hoe zet ik het het mondkapje op?

                                                                      • Was uw handen met water en zeep voordat u het mondkapje opzet
                                                                      • Raak alleen de elastiekjes of touwtjes aan
                                                                      • Raak de binnenkant niet aan
                                                                      • Zorg dat het mondkapje goed aansluit op uw gezicht
                                                                      • Zorg dat uw neus, mond en kin bedekt zijn


                                                                      Hoe zet ik het mondkapje af?

                                                                      • Gebruik alleen de touwtjes of elastiekjes
                                                                      • Raak de binnenkant van het mondkapje en uw gezicht niet aan
                                                                      • Gooi het mondkapje bij het restafval
                                                                      • Was uw handen met water en zeep nadat u het mondkapje hebt afgezet
                                                                        • Coronavaccin: voor regels en praktische informatie over het coronavaccin kunt u naar de website van het rijksoverheid, www.coronavaccinatie.nl.
                                                                        • Bijwerkingen: informatie over de bijwerkingen vindt u op de website van het bijwerkingencentrum Lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Heeft u na de coronavaccinatie last van een bijwerking? Meld dit dan via Ik wil een bijwerking melden.
                                                                        • Huidige situatie: actuele en betrouwbare informatie over de situatie in Nederland rondom het coronavirus kunt u vinden op de website van het RIVM, www.rivm.nl.
                                                                        • Symptomen: voor meer informatie over symptomen en wanneer u contact op moet nemen met de huisarts, kunt u kijken op de websites thuisarts.nl en pharos.nl.
                                                                        • Coronamaatregelen: op de website van pharos.nl staat uitleg over de coronamaatregelen. U kunt ze ook lezen in andere talen.
                                                                        • Corona en de longen: op de website van het Longfonds vindt u meer informatie over corona en de longen. Daarnaast wil het Longfonds onderzoek doen naar blijvende longschade na corona: wat zijn de effecten op de lange termijn van dit virus op de longfunctie en welke oplossingen zijn er voor. Bent u ernstig ziek geweest door corona en heeft u nog steeds longklachten? Zoals benauwdheid, slechtere conditie, (chronisch) hoesten of andere longklachten? Neem dan in elk geval contact op met uw huisarts. En daarnaast kunt u zich aanmelden voor het onderzoek van het Longfonds.
                                                                        • Laatst bijgewerkt op 27-09-2023

                                                                          Disclaimer

                                                                          description

                                                                          Vind een apotheek

                                                                          Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.
                                                                          Vind een apotheek blob

                                                                          Vraag het de webapotheker

                                                                          Vraag het de webapotheker

                                                                          Vraag het de webapotheker

                                                                          Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
                                                                          Informatie wordt bijgewerkt: