Bepaalde medicijnen hebben niet alleen invloed op een aandoening, maar óók op de temperatuurregulatie van de gebruiker. Dit is belangrijk om te weten. Uw apotheker en de arts houden dit in de gaten. Misschien is het nodig om tijdelijk de dosering van een medicijn aan te passen.
Let op bij de volgende aandoeningen en medicijnen:
Hartproblemen, hoge bloeddruk
Medicijnen tegen hartproblemen en hoge bloeddruk kunnen bij hitte de water- en zouthuishouding in het lichaam verstoren. Dat betekent kans op uitdroging, te weinig zweten en onwel worden.
Een voorbeeld: plasmiddelen (diuretica). De bedoeling is dat plasmiddelen normaal helpen het vocht in het lichaam af te voeren, door plassen. Zouten en mineralen in het vocht verlaten zo ook het lichaam. Bij hitte kan dit te veel zijn en dan raakt de water- en zouthuishouding van het lichaam verstoord. Dat betekent kans op uitdroging en te weinig zweten.
Ontlastingsproblemen
Bij problemen met de ontlasting is het altijd belangrijk om voldoende te drinken. Bij diarree verlies je veel vocht. En ook bij verstopping en bij het gebruik van laxeermiddelen speelt vaak een tekort aan vocht een rol.
Hersenaandoeningen, psychische aandoeningen
Medicijnen tegen de ziekte van Parkinson en middelen tegen een psychose kunnen er voor zorgen dat u minder zweet.
Handig: overzicht van uw medicijnen
Zit u in een hittegolf? Uw medicijnpaspoort is een handig document om bij de hand te hebben: het is een overzicht van alle medicijnen die u gebruikt. Vraag ernaar, uw apotheker maakt het graag (gratis) voor u.