Zorg van de ApothekerUw apotheker geeft antwoordMorning-afterpil

Morning-afterpil

Zorg van de ApothekerUw apotheker geeft antwoordMorning-afterpil

Morning-afterpil

Morning-afterpil

Over de morning-afterpilWanneer nodig?Zo snel mogelijkLet op Wanneer geen morning-afterpil gebruiken?Na gebruik morning-afterpilAndere methode

Heb je onbeschermde seks gehad en wil je niet zwanger worden? In sommige gevallen kan de morning-afterpil een oplossing bieden. Bekijk wel eerst goed of het in jouw geval mogelijk, en nodig, is om deze te gebruiken. Je apotheker kan je hierover adviseren.

  • De morning-afterpil kan voorkomen dat je zwanger wordt, nadat je seks hebt gehad. De morning-afterpil is minder betrouwbaar dan de anticonceptiepil en is alleen voor noodgevallen. Hoe het middel precies werkt, is niet bekend.

    De morning-afterpil kan bijwerkingen hebben: misselijkheid, overgeven (braken), buikpijn, hoofdpijn, vermoeidheid en duizeligheid. Deze bijwerkingen komen weinig voor en verdwijnen meestal binnen twee dagen. Andere bijwerkingen, zoals gevoelige borsten, doorbraakbloedingen en onregelmatige bloedingen, verdwijnen meestal bij de volgende ongesteldheid.

    Geen vervanging van anticonceptie

    De morning-afterpil is geen goede vervanger van de ‘gewone’ anticonceptie, zoals de anticonceptiepil, het condoom en het spiraaltje. De morning-afterpil is minder betrouwbaar en geeft veel meer bijwerkingen. Ook beschermt de morning-afterpil niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Kijk voor informatie over methoden voor anticonceptie op Thuisarts.nl.

    • Een morning-afterpil innemen is niet altijd nodig of zinvol. Je apotheker kan je hierbij adviseren. Als je dat prettig vindt, kan dat in een aparte spreekkamer in plaats van aan de balie.
      Om erachter te komen of de morning-afterpil nodig is, zal je apotheker of de apothekersassistent je vragen stellen.

      JE HEBT GEEN ANTICONCEPTIE GEBRUIKT OF HET CONDOOM IS GESCHEURD

      Hoe groot de kans op zwangerschap precies is, hangt ervan af. Hoe ver ben je in je  menstruatiecyclus, ben je rond je vruchtbare periode? Ook als je niet precies in je vruchtbare periode bent, kun je zwanger worden. In deze situatie is het dus altijd verstandig om advies te vragen.

      JE GEBRUIKT DE ANTICONCEPTIEPIL (COMBINATIEPIL)
      Vraag je apotheker om advies als

      • je meer dan 36 uur te laat bent begonnen met een nieuwe pilstrip;
      • je in de eerste week van de pilstrip meer dan 1 pil bent vergeten (dus meer dan 12 uur te laat ingenomen);
      • je in de tweede of derde week van de pilstrip meer dan 3 pillen bent vergeten (dus meer dan 12 uur te laat ingenomen).

      JE GEBRUIKT DE MINIPIL

      Vraag je apotheker om advies als

      • je de minipil meer dan 12 uur te laat hebt ingenomen.

      JE GEBRUIKT DE ANTICONCEPTIERING

      Vraag je apotheker om advies als

      • je te laat bent begonnen met een nieuwe ring (dus als de stopweek langer was dan 7 dagen);
      • de ring meer dan 3 uur uit de vagina is geweest;
      • je meer dan een week te laat de ring hebt verwijderd.

      JE GEBRUIKT DE ANTICONCEPTIEPLEISTER

      Je vraag je apotheker om advies als

      • je in de eerste week te laat bent begonnen met een nieuwe pleister (dus als de stopweek langer  was dan 7 dagen);
      • je in de tweede of derde week meer dan 48 uur te laat bent begonnen met een nieuwe pleister;
      • je de pleister meer dan 24 uur achter elkaar niet hebt opgehad.

      Als het nodig is de morning-afterpil te gebruiken, krijg je in de apotheek informatie over het juiste gebruik, de werking en mogelijke bijwerkingen.

      • Wil je de morning-afterpil innemen? Doe dat zo snel mogelijk na de onbeschermde seks: bij voorkeur binnen 12 uur. Hoe eerder je de morning-afterpil inneemt, hoe minder kans op zwangerschap.

        Er zijn 2 soorten morning-afterpillen. De morning-afterpil met levonorgestrel moet je binnen 72 uur (3 dagen) innemen en de morning-afterpil met ulipristal binnen 120 uur (5 dagen).

        • Sommige medicijnen verminderen de werking van de morning-afterpil. Bijvoorbeeld sint-janskruid, maagzuurremmers, en middelen tegen epilepsie of tegen hiv. Vertel het dus altijd aan je apotheker als je andere medicijnen gebruikt en de morning-afterpil wilt innemen.

          Geef je borstvoeding? Neem levonorgestrel dan na het voeden en wacht dan 8 uur met de volgende borstvoeding (of gooi de melk weg in de 8 uur erna). Levonorgestel kan namelijk in de moedermelk terechtkomen. Ulipristal kun je beter niet gebruiken als je borstvoeding geeft.

          • In de volgende gevallen is het niet raadzaam de morning-afterpil te gebruiken en kun je het beste de huisarts raadplegen:

            • als het al langer dan 120 uur (5 dagen) geleden is dat je onbeschermde seks had;
            • als je in korte tijd (een half jaar) verschillende keren de morning-afterpil hebt gebruikt. Je kunt de morning-afterpil met levonorgestrel dan nog wel gebruiken, maar het is beter een andere vorm van langdurige anticonceptie te kiezen. Bijvoorbeeld de anticonceptiepil: die is veel betrouwbaarder dan de morning-afterpil;
            • als je al zwanger kunt zijn;
            • als je acute porfyrie hebt en bij een leverfunctiestoornis. De morning-afterpil zal dan meer bijwerkingen geven;
            • als je de ziekte van Crohn hebt, of een andere ernstige maagdarmziekte. De morning-afterpil zal dan minder goed werken.
            • Als je de morning-afterpil hebt ingenomen, let dan op het volgende. 

              BIJ OVERGEVEN

              Moet je overgeven binnen 3 uur na het innemen van de morning-afterpil? Neem dan zo snel mogelijk een nieuwe morning-afterpil in. ’s Avonds of ’s nachts kun je een nieuwe verpakking halen in de dienstapotheek.

              CONTROLEER OF JE ONGESTELD WORDT

              Controleer of je menstruatie na gebruik van de morning-afterpil hetzelfde is als normaal. Na het nemen van de morning-afterpil komt de menstruatie meestal op dezelfde dag als verwacht, maar soms ook een paar dagen eerder of later. Als de menstruatie lichter is of uitblijft, doe dan een zwangerschapstest. Is de zwangerschapstest negatief? En word je nog steeds niet ongesteld? Herhaal de test dan na 1 week.

              ALS JE DE PIL GEBRUIKT

              Als je de anticonceptiepil gebruikt, blijf deze dan gebruiken tot de strip op is. Let op: de pil is niet direct betrouwbaar. Gebruik je de morning-afterpil met levonorgestrel? Dan moet je gedurende 7 dagen een condoom gebruiken als je seks hebt. Gebruik je de morning-afterpil met ulipristal? Dan moet je tot de eerstvolgende menstruatie een condoom gebruiken als je seks hebt.

              ALS JE GEEN ANTICONCEPTIE GEBRUIKT

              Gebruik je geen anticonceptie? Dan kun je na gebruik van de morning-afterpil weer zwanger worden.

              • Een andere morning-aftermethode is het morning-afterspiraaltje. Hiervoor wordt het koperspiraal gebruikt.

                Het morning-afterspiraaltje voorkomt dat een bevruchte eicel zich innestelt in de baarmoeder. Het duurt 6 dagen voordat een bevruchte eicel in de baarmoeder aankomt. Daarom kan de arts het morning-afterspiraaltje plaatsen tot 5 dagen nadat je onbeschermde seks hebt gehad.

                Het morning-afterspiraaltje is betrouwbaarder dan de morning-afterpil, namelijk bijna 100%. De huisarts plaatst het morning-afterspiraaltje in de baarmoeder. Het kan 5 of 10 jaar blijven zitten, dit hangt af van het soort koperspiraal. Het is dus een langdurige vorm van anticonceptie.

                • Laatst bijgewerkt op 06-04-2023

                  Disclaimer

                  description

                  Vind een apotheek

                  Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.
                  Vind een apotheek blob

                  Vraag het de webapotheker

                  Vraag het de webapotheker

                  Vraag het de webapotheker

                  Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
                  Informatie wordt bijgewerkt: