Zorg van de ApothekerCitrusfruit en medicijnen

Citrusfruit en medicijnen

Zorg van de ApothekerCitrusfruit en medicijnen

Citrusfruit en medicijnen

Citrusfruit en medicijnen

WisselwerkingGrapefruit(sap) of sinaasappel(sap)Mineola’s en mandarijnenAppel(sap)ContactBij welke medicijnen hoort deze waarschuwing?

Sommige medicijnen hebben een wisselwerking met citrusfruit, zoals sinaasappels, grapefruits, mandarijnen en mineola's. Staat er op uw medicijn de etikettekst of sticker 'Pas op met citrusfruit'? Dan gebruikt u een medicijn waarbij u beter niet te veel grapefruit en sinaasappel kunt eten, of het sap ervan kunt drinken. Dan is er namelijk kans dat uw medicijn minder goed werkt.

 • Medicijnen worden opgenomen en afgebroken in het lichaam. Stoffen in grapefruit en sinaasappel vertragen de opname van het medicijn of houden deze tijdelijk tegen. Hierdoor komt er minder van het medicijn in uw lichaam. Het medicijn werkt dan minder goed. Dit gebeurt iedere keer als u grapefruit of sinaasappel eet of het sap ervan drinkt. Het effect is na een paar uur weer voorbij.

  • Wilt u grapefruit of sinaasappel eten? Of het sap ervan drinken?

   • Wacht na het innemen van uw medicijn minimaal 4 uur met het eten of drinken van grapefruit(sap) of sinaasappel(sap).
   • Eet per keer niet meer dan 2 grapefruits of sinaasappels.
   • Drink per keer niet meer dan 1 glas grapefruitsap of sinaasappelsap.

   Als u meer of vaker grapefruit of sinaasappel drinkt of eet, wordt de kans groter dat uw medicijn minder goed werkt.

   Weet u niet goed wanneer u het beste uw medicijn kunt innemen als u grapefruit(sap) of sinaasappel(sap) wilt eten of drinken? Neem dan gerust contact op met uw apotheker.

   • Het is niet duidelijk of uw medicijn minder goed werkt als u mineola’s of mandarijnen eet. Daarom geldt voor mineola’s en mandarijnen hetzelfde advies als voor grapefruits en sinaasappels. Zie onder 'Mag ik grapefruit of sinaasappel eten of het sap ervan drinken?' 

    • Appels en appelsap kunt u gewoon eten en drinken. Alleen als u per keer meer dan 1 liter appelsap drinkt of meer dan 6 appels eet, is er een kans dat uw medicijn minder goed werkt.

     • Denkt u dat uw medicijn niet goed werkt? Neem dan contact op met uw apotheker of huisarts. Soms kunnen zij u adviseren een hogere dosering van uw medicijn te gebruiken, zodat het beter werkt. Of misschien kunt u beter een ander medicijn gebruiken in combinatie met grapefruit(sap) en sinaasappel(sap).

      Heeft u vragen over citrusfruit en uw medicijnen? Stel deze gerust aan uw apotheker.

      • Laatst bijgewerkt op 14-09-2022

       Disclaimer

       description

       Vind een apotheek

       Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.
       Vind een apotheek blob

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: