Oogdruppels toedienen
Het toedienen van oogdruppels is lastig. Uw apotheker kan u helpen met uitleg. Of de apotheker kan u een hulpmiddel adviseren om het druppelen makkelijker te maken. Maak een afspraak of loop gewoon even binnen.
Wat kan er verkeerd gaan bij het toedienen van oogdruppels en hoe erg is dat? De verschillende scenario’s en de gevolgen op een rij.
U krijgt hierdoor te weinig van het medicijn in uw oog. Het medicijn doet zijn werking niet en de aandoening kan zelfs erger worden.
U krijgt meer medicijnen dan nodig is. De kans op bijwerkingen is dan groter.
Bacteriën kunnen vanaf de handen, oogbol of wimpers in het flesje oogdruppels terecht komen. Hierdoor kunt u een infectie oplopen en bederven de druppels sneller.
Het oog kan ontstoken of beschadigd raken.
Het medicijn loopt via uw traanbuis naar uw neus. Het blijft niet lang genoeg in het oog om zijn werking te doen. Verder kan het medicijn via de traanbuis in de bloedbaan komen en kan dit bijwerkingen geven in het lichaam.
Houd voordat u gaat druppelen rekening met het volgende:
Oogdruppels toedienen is een precies werkje. Voor een goede werking van het medicijn is het erg belangrijk dat u het goed doet. Volg bij het druppelen dit stappenplan.
1. Was uw handen met zeep en droog ze af aan een stuk keukenrol of een schone doek. Gebruik liever geen handdoek – die wordt vaker gebruikt en kan een bron van besmetting zijn. Zowel uw oogdruppels als uw ogen zijn hier gevoelig voor.
2. Haal de dop van het flesje en leg de dop op de zijkant. Zo worden de oogdruppels zo min mogelijk besmet via de dop en zijn ze langer houdbaar.
3. Pak het flesje vast als een pen.
4. Buig uw hoofd achterover en kijk recht naar boven.
5. Leg de wijsvinger van uw vrije hand vlak onder het oog dat u gaat druppelen. Trek uw onderste ooglid iets naar beneden zodat er een gootje ontstaat. Raak uw wimpers niet aan.
6. Zet de hand met het flesje bovenop de hand die het gootje maakt.
7. Breng het flesje vlak boven uw oog, maar zorg dat het uw oog of wimpers niet raakt.
8. Knijp in het flesje zodat er een druppel in het gootje valt.
9. Ga weer met uw hoofd rechtop zitten.
10. Doe uw oog dicht zonder te knijpen. Druk met uw wijsvinger tegen het bobbeltje aan de binnenkant van uw oog bij uw neus (het traanpuntje). Doe dit minimaal 1 minuut.
11. Herhaal stap 3 tot en met 10 als u 2 druppels in hetzelfde oog moet doen of beide ogen moet druppelen.
12. Doe het flesje dicht en berg het op.
13. Was uw handen nogmaals.
In onderstaand filmpje wordt het stappenplan nog eens uitgelegd.
Op deze site staan ook instructiefilmpjes voor het toedienen van oogdruppels bij anderen, het gebruik van hulpmiddelen en het toedienen van oogzalf.
Bij uw apotheek kunnen ze u leren hoe u moet druppelen. Maak hiervoor een afspraak of loop gewoon even binnen. Bij de apotheek hebben ze ook hulpmiddelen die het druppelen makkelijker maken.
Als het lastig blijft om de oogdruppels correct toe te dienen, kunt u een hulpmiddel gebruiken. Dit zijn meestal houdertjes waarin het flesje past en die u op het oog zet. In de apotheek kunnen ze u advies geven over welk hulpmiddel voor u geschikt is. Dit is afhankelijk van het soort flesje dat u gebruikt en welke problemen u heeft bij het druppelen.
In onderstaand filmpje wordt uitgelegd hoe u een hulpmiddel gebruikt.
Oogdruppelen op Oogziekenhuis.nl
Op de website van het Oogziekenhuis Rotterdam vindt u veel informatie over oogdruppelen.
Laatst bijgewerkt op 26-08-2020