Zorg van de ApothekerKan ik stoppen met mijn protonpompremmer (maagzuurremmer)?

Kan ik stoppen met mijn protonpompremmer (maagzuurremmer)?

Zorg van de ApothekerKan ik stoppen met mijn protonpompremmer (maagzuurremmer)?

Kan ik stoppen met mijn protonpompremmer (maagzuurremmer)?

Kan ik stoppen met mijn protonpompremmer (maagzuurremmer)?

Wat zijn maagzuurremmers?Wanneer kan ik beter doorgaan met mijn protonpompremmer? Wanneer zou ik kunnen stoppen met mijn protonpompremmer?Hoe kan ik stoppen met mijn protonpompremmer?Ik krijg weer maagklachten na het stoppen van mijn protonpompremmer. Wat kan ik doen?

Protonpompremmers maken de kans kleiner dat u maagklachten krijgt. Daarom is het belangrijk dat u het gebruikt als u bijvoorbeeld maagklachten heeft of een medicijn gebruikt die maagklachten kan geven. Een protonpompremmer kunt u het beste zo kort mogelijk gebruiken. Daarom kunt u soms erover nadenken om te stoppen met uw protonpompremmer.

  • Maagzuurremmers zorgen ervoor dat er minder maagzuur wordt gemaakt. U kunt een maagzuurremmer gebruiken als u maagklachten heeft of als u een maagzweer heeft. Ook als u medicijnen slikt die maagklachten kunnen geven.

    Er zijn twee soorten maagzuurremmers:

    Wilt u meer weten over uw maagzuurremmer? Lees dan de informatie over uw maagzuurremmer op deze site. Ook uw apotheker geeft hier graag meer uitleg over.

    Let op! Deze tekst gaat alleen over het stoppen en afbouwen van protonpompremmers.

    • Protonpompremmers maken de kans kleiner dat u maagklachten krijgt. Daarom is het belangrijk dat u het gebruikt als u bijvoorbeeld maagklachten heeft of een medicijn gebruikt die maagklachten kan geven.

      Ga in de volgende gevallen door met uw protonpompremmer:

      • U heeft een ziekte waarbij u lang protonpompremmers moet gebruiken.
        Bij erge ontsteking van de slokdarm, het Barrett-slokdarm en het syndroom van Zollinger-ellison moet u de protonpompremmer langer dan 8 weken gebruiken.
      • U gebruikt medicijnen die maagklachten kunnen geven. Dan is het belangrijk om niet zomaar te stoppen, omdat de protonpompremmer uw maag beschermt tegen de bijwerkingen van deze medicijnen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de volgende medicijnen:
        - ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID), zoals ibuprofen, naproxen en diclofenac.
        - bloedplaatjesremmers, zoals acetylsalicylzuur en carbasalaatcalcium.

      Gebruikt u naast uw protonpompremmer ook andere medicijnen?
      Geef dit dan door aan uw apotheker. Sommige medicijnen werken sterker of juist zwakker als u stopt met uw protonpompremmer. Dit geldt bijvoorbeeld voor:

      • acenocoumarol en fenprocoumon (bloedverdunners)
      • fenytoïne (een medicijn tegen epilepsie)
      • clozapine (een medicijn tegen psychoses)
      • Soms kunt u erover nadenken om te stoppen met uw protonpompremmer. Wilt u stoppen met uw protonpompremmer? Overleg dan eerst met uw apotheker of arts. Samen kunt u de voordelen en nadelen van uw protonpompremmer bespreken. En besluiten of u wilt doorgaan of stoppen met uw protonpompremmer. Ook kan uw apotheker samen met uw arts u adviseren of een ander medicijn beter voor u is.

        In de volgende gevallen kunt u erover nadenken om te stoppen met een protonpompremmer:

        • U wilt minder medicijnen gebruiken.
        • U gebruikt uw protonpompremmer langer dan 8 weken.
          Dit is meestal niet nodig. Bijvoorbeeld als de klachten van uw maag al weg zijn.

        Een protonpompremmer kunt u het beste zo kort mogelijk gebruiken. Anders kunt u er bijwerkingen van krijgen.
        Gebruikt u de protonpompremmer omdat u een maagzweer of een lichte ontsteking van uw slokdarm heeft? Ook dan hoeft u het niet langer dan 8 weken te gebruiken.

        • U gebruikt geen medicijnen meer die maagklachten kunnen geven. Dan heeft u geen protonpompremmer meer nodig om uw maag te beschermen.

        Medicijnen die maagklachten kunnen geven zijn bijvoorbeeld:
        - ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID), zoals ibuprofen, naproxen en diclofenac.
        - bloedplaatjesremmers, zoals acetylsalicylzuur en carbasalaatcalcium.

        • U heeft last van bijwerkingen van de protonpompremmer. Hoe langer u een protonpompremmer gebruikt, hoe groter het risico op ernstige bijwerkingen. Zoals botontkalking en het breken van een heup, wervel of pols, te weinig vitamine B12 in uw bloed, bloedarmoede, een ontsteking van de maag en darmen door bacteriën en virussen, maagkanker en nierschade. Ook kunt u bacteriën in uw lichaam krijgen die niet meer gevoelig zijn voor medicijnen.
        • Stop niet zomaar zelf met uw protonpompremmer. Overleg eerst met uw apotheker en arts.

          Gaat u na overleg met uw apotheker en arts stoppen met uw protonpompremmer?
          Stop dan NIET in 1 keer. Deze moet u afbouwen. Als u in 1 keer stopt met een protonpompremmer dan kunt u weer last krijgen van maagklachten.

          Hoe u moet afbouwen hangt af van welke protonpompremmer en hoeveel u ervan gebruikt. U kunt de volgende afbouwadviezen gebruiken bij het afbouwen. Wilt u extra uitleg over de afbouwadviezen? Vraag dit dan aan uw apotheker.

          Afbouwadvies 1:

          Slikt u 1 keer per dag:

          • 20 mg omeprazol, esomeprazol of rabeprazol of
          • 40 mg pantoprazol of
          • 30 mg lansoprazol?

          1. Slik dan 1 week lang de helft van wat u normaal slikt.
          2. Daarna kunt u stoppen met de protonpompremmer.

          Afbouwadvies 2:

          Slikt u:

          • 1 keer per dag 40 mg omeprazol of esomeprazol of
          • 2 keer per dag 40 mg pantoprazol?

          1. Slik dan 1 week lang de helft van wat u normaal slikt, dus:

          • 1 keer per dag 20 mg omeprazol of esomeprazol of
          • 1 keer per dag 40 mg pantoprazol

          2. De week erna slikt u weer de helft, dus:

          • 1 keer per dag 10 mg omeprazol of esomeprazol of
          • 1 keer per dag 20 mg pantoprazol

          3. Daarna kunt u stoppen met de protonpompremmer.

          Lukt het de eerste keer niet om te stoppen met de protonpompremmer? Overleg hierover dan met uw apotheker of arts. Samen kunt u bespreken of u het bijvoorbeeld na een half jaar weer opnieuw kunt proberen.

          • Nadat u gestopt bent met de protonpompremmer, kunnen de klachten weer terugkomen. Uw maag moet even wennen aan het maagzuur. Dat is normaal en gaat na een paar dagen tot een paar weken weer over.

            Bent u gestopt met uw protonpompremmer en krijgt u last van maagklachten? Dan kunt u een maagzuurbinder gebruiken. Bijvoorbeeld algeldraat. Algeldraat bindt maagzuur en maakt daardoor uw maag minder zuur. Algeldraat werkt snel en goed. Als u stopt met algeldraat dan krijgt u niet ineens maagklachten. U hoeft het dus niet af te bouwen. U mag algeldraat 3 weken gebruiken. Stop er daarna mee. Uw apotheker kunt u hierover adviseren.

            Heeft u een maagzuurbinder gebruikt maar blijft u last hebben van maagklachten? Dan kan uw arts een H2-blokker voorschrijven. Zoals famotidine en cimetidine. Dit zijn ook maagzuurremmers, maar ze hebben minder bijwerkingen dan protonpompremmers. Gebruik een H2-blokker zo nodig, dus alleen als u klachten heeft. U mag het 1 maand gebruiken. Stop er daarna mee. Uw apotheker kunt u hierover advies geven.

            Krijgt u daarna weer maagklachten? Dan kunt u het beste zo nodig een maagzuurbinder gebruiken. Vraag uw apotheker om advies.

            Blijft u veel last houden van uw maag? Overleg hierover dan met uw apotheker of arts.

            • Laatst bijgewerkt op 23-03-2023

              Disclaimer

              description

              Vind een apotheek

              Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.
              Vind een apotheek blob

              Vraag het de webapotheker

              Vraag het de webapotheker

              Vraag het de webapotheker

              Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
              Informatie wordt bijgewerkt: