Zorg van de ApothekerMedicijnen: ordenen en overzicht bewaren

Medicijnen: ordenen en overzicht bewaren

Zorg van de ApothekerMedicijnen: ordenen en overzicht bewaren

Medicijnen: ordenen en overzicht bewaren

Medicijnen: ordenen en overzicht bewaren

Ordenen en overzicht bewaren: wat kan uw apotheker voor u doen?MedicijnrolGevulde weekcassetteVoor wie?

Het is belangrijk uw medicijn goed te gebruiken. Neem daarom altijd uw medicijn op tijd in en in de juiste hoeveelheid. Dan werkt uw medicijn het beste en is het risico op bijwerkingen het kleinst. Soms kan het moeilijk zijn om uw medicijn goed te gebruiken. Bijvoorbeeld omdat u veel verschillende medicijnen gebruikt. Misschien vergeet u soms uw medicijnen in te nemen? Haalt u ze door elkaar? Of gebruikt u soms juist te veel van uw medicijn? Uw apotheker kan u helpen met het ordenen van uw medicijnen en het overzicht te bewaren.

 • Vind u het moeilijk uw medicijnen te ordenen en het overzicht te bewaren? Bijvoorbeeld omdat u veel verschillende medicijnen gebruikt. Overleg dan met uw apotheker. Er zijn verschillende manieren waarmee uw apotheker u kan helpen met het ordenen van uw medicijnen en het overzicht te bewaren. Deze hulpmiddelen kunnen het makkelijker maken uw medicijnen goed te gebruiken. De apotheker kan:

  • een innameschema voor u maken. Hiermee kunt u makkelijk zien welk medicijn u wanneer moet gebruiken;
  • u een herhaalservice aanbieden. U krijgt dan automatisch bericht zodra uw medicijnen klaarliggen in uw apotheek;
  • u helpen herinneren dat u op een bepaald tijdstip uw medicijnen in moet nemen. Bijvoorbeeld met een sms-dienst, alarm op een horloge of medicijnapp;
  • een weekcassette aanbieden. Een weekcassette is een doos met vakjes voor elke dag van de week. Deze kunt u zelf vullen met de medicijnen voor een week.

  De bovenstaande hulpmiddelen kunnen het makkelijker maken uw medicijnen goed te gebruiken. Helpen deze hulpmiddelen niet (meer) voor u? Dan kan uw apotheker een medicijnrol of een door de apotheek gevulde weekcassette adviseren.

   

   

  • Een medicijnrol of Baxterrol is een rol die bestaat uit kleine zakjes met hierin uw medicijnen. In deze rol zijn uw medicijnen per innametijdstip verpakt. Meestal zitten in een medicijnrol medicijnen voor 1, 2 of 3 weken. 

   Voordelen 

   • Met de medicijnrol weet u precies welke medicijnen u op welk tijdstip moet innemen, in de juiste hoeveelheid. Dit helpt voorkomen dat u uw medicijnen door elkaar haalt. Of dat u perongeluk te veel of juist te weinig van een medicijn inneemt.
   • U kunt makkelijk zien aan de datum en tijdstip op het zakje of u een innamemoment heeft overgeslagen.
   • Uw medicijnen zijn veilig opgeborgen in de medicijnrol.

   Nadelen

   • Niet alle medicijnen kunnen in de medicijnrol. Zoals zalven, zetpillen, inhalatiemedicijnen of insuline. Ook medicijnen die u af en toe moet gebruiken kunnen niet in de medicijnrol. U moet er dus aan denken ook deze medicijnen op tijd te gebruiken.
   • Krijgt u een nieuw medicijn voorgeschreven? En is uw medicijnrol nog niet op? Dan moet u dit medicijn naast de rol gebruiken. U moet er dus aan denken ook dit medicijn op tijd te gebruiken.

   Verandering vergoeding

   Vanaf 1 januari 2023 verandert de vergoeding van de medicijnrol. Dit is een besluit van de Rijksoverheid. De rekening van uw medicijnrol kan er hierdoor anders uitzien. Vanaf 1 januari 2023 betaalt u namelijk een vaste apotheekvergoeding per medicijnrol. Eerder betaalde u een vaste apotheekvergoeding per medicijn.  Aan de betaling van de kosten voor de medicijnen verandert niets. 

   In 2022 zaten er gemiddeld 6 verschillende medicijnen in een rol. Wanneer u 6 verschillende medicijnen in uw medicijnrol heeft, blijft de vaste apotheekvergoeding vergelijkbaar met wat u eerder betaalde. Heeft u meer medicijnen in uw rol, dan is de verandering per 1 januari 2023 waarschijnlijk in uw voordeel. Heeft u minder medicijnen in uw rol, dan is de verandering per 1 januari 2023 waarschijnlijk in uw nadeel. In de rekening van uw apotheek en/of de ‘mijn-omgeving’ op de website van uw zorgverzekeraar kunt u binnenkort zien hoe de vergoeding van uw medicijnrol precies voor u verandert. 

   • Een weekcassette is een doos met vakjes voor elke dag van de week. De medewerkers in de apotheek vullen de weekcassette voor u. Zo ziet u duidelijk welke medicijnen u op welk moment moet gebruiken. Dit helpt u om uw medicijnen goed te gebruiken. 

    • Een medicijnrol of gevulde weekcassette is voor patiënten die veel verschillende medicijnen gebruiken. En moeite hebben om deze medicijnen te ordenen. Maar bijvoorbeeld ook voor mensen met een verstandelijke beperking of een handicap. 

      

      

     • Laatst bijgewerkt op 29-11-2022

      Disclaimer

      description

      Vind een apotheek

      Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.
      Vind een apotheek blob

      Vraag het de webapotheker

      Vraag het de webapotheker

      Vraag het de webapotheker

      Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
      Informatie wordt bijgewerkt: