Zorg van de ApothekerMedicijngebruik is maatwerkKinderen en medicijnen

Kinderen en medicijnen

Zorg van de ApothekerMedicijngebruik is maatwerkKinderen en medicijnen

Kinderen en medicijnen

Kinderen en medicijnen

Aangepaste doseringZelf doenWeerzinLet opVaccinatiesLinks

Als uw kind een medicijn nodig heeft, moet de dosering vaak aangepast worden. En misschien heeft uw kind wat extra aanmoediging nodig om zijn medicijn goed te gebruiken. Uw apotheker biedt advies en hulp, ook bij kinderziekten en kleine kwaaltjes.

Meer weten over de toepassing van een medicijn bij kinderen? Op deze website staat bij 400 medicijnen uitleg over gebruik bij kinderen.

Zoek een medicijn

 • De meeste medicijnen zijn gemaakt voor volwassenen. Voor een kind moet de dosering vaak aangepast worden. Redenen:

  • Een kind is kleiner dan een volwassene. Bovendien heeft een kinderlichaam andere verhoudingen in vetweefsel, spierweefsel en water.
  • Bij een kind zijn de lever en de nieren nog in ontwikkeling. Deze organen zorgen voor de afbraak en uitscheiding van medicijnen. Daardoor worden bij een kind sommige medicijnen langzamer afgebroken, andere medicijnen juist sneller.
  • Een kind kan op sommige medicijnen gevoeliger of minder gevoelig reageren dan een volwassene. Daarom heeft een kind vaak minder medicijn nodig, maar soms ook meer medicijn.

  De arts en de apotheker rekenen uit hoeveel medicijn een kind nodig heeft.

  • Een medicijn kan alleen effect hebben als het trouw wordt gebruikt. Vaak is het resultaat beter als het kind iets zélf mag doen. Voorbeelden:

   • Stijn (4) mag zelf het recept van de arts aannemen, weer afgeven in de apotheek en zijn medicijn aanpakken.De moeder van Isa (6) heeft een kalender gemaakt met een vakje voor elke keer dat Isa haar medicijn inneemt. En Isa plakt daarna een sticker in het juiste vakje.
   • Luc (2½) moet astmamedicijnen inhaleren. Papa heeft de voorzetkamer van het inhalatieapparaat versierd als olifantensnuit en zo wordt het inhaleren ‘spelen met de olifant`.
   • Sofie (11) vergeet haar astmamedicijnen weleens. Vooral als ze weinig klachten heeft. Mama legt uit waarom het belangrijk is dat Sofie toch volhoudt en samen zoeken ze oplossingen: de medicijnen liggen altijd op een vaste plek en Sofie gebruikt ze op een vast moment, namelijk voor het tandenpoetsen.
   • Tim (11) moet een paar keer per dag inhaleren, ook op school. Hij schaamde zich een beetje, maar nu hij een spreekbeurt heeft gehouden over astma, snappen de andere kinderen beter wat hij aan het doen is.
   • Een kind kan het vervelend, moeilijk of vies vinden om medicijnen te slikken. Wat te doen?

    Een tablet of een capsule doorslikken gaat het beste als het kind de tablet of capsule op de tong legt en meteen daarna een slok water neemt. Als hij of zij het hoofd bij het slikken een beetje naar voren buigt, glijdt de tablet soepel naar binnen en blijft hij niet achter in de keel plakken.

    Heeft uw kind problemen met het slikken van het medicijn? Vraag dan in de apotheek of u het mag mengen met yoghurt, melk, vla, warm eten of appelmoes. Als dat mag, meng dan het medicijn met een klein deel van het eten. Dit beetje laat u eerst opeten vóór uw kind de rest van het eten krijgt. Zo zorgt u dat het kind al het medicijn binnenkrijgt.

    Mag het medicijn niet worden fijngemaakt of opengemaakt? Vraag dan in de apotheek of het mogelijk is van het medicijn een drank of zetpil te maken. 

    Zie meer uitleg over slikken op deze website

    • Enkele tips bij medicijngebruik door kinderen:

     De informatie op het medicijnetiket is heel belangrijk. Dáár staat wat de bedoeling is bij het gebruik door het kind. Is het niet duidelijk? Vraag dan de apotheker om uitleg.

     • Let op bij antibiotica. Een antibioticumkuur moet altijd afgemaakt worden, ook als de klachten al eerder over zijn. Als de kuur niet afgemaakt wordt, is er kans dat de infectie terugkomt of dat het medicijn op den duur niet meer goed werkt. Opmaken betekent niet altijd dat het hele flesje leeg is aan het einde van de kuur. Het flesje met overgebleven medicijn kunt u weer inleveren bij de apotheek als de kuur klaar is.
     • Kinderen jonger dan 2 jaar kunnen ademhalingsmoeilijkheden krijgen door menthol. Gebruik daarom voor kinderen jonger dan 2 jaar nooit stoomdruppels, stoomcapsules of inhalatiezalf met menthol.
     • Kies voor kinderen liever paracetamol als zetpil dan paracetamol-tabletjes. Kinderen denken soms dat de tabletjes snoepjes zijn. Ze smaken lekker en kunnen daardoor gevaar opleveren.
     • Bij alle vragen over medicijnen: in de apotheek krijgt u advies. Bijvoorbeeld: Hoeveel medicijn moet ik mijn kind geven? Hoe zit het met bijwerkingen? Wat moet ik doen als mijn kind het medicijn niet wil innemen? U kunt de apotheek ook bellen. Het telefoonnummer staat op het etiket van het medicijn. Uw apotheker geeft ook advies bij veelvoorkomende kwaaltjes, van allergie tot voetschimmel.

     Bent u zwanger en/of geeft u borstvoeding? Dan kunnen medicijnen die u gebruikt in het lichaam van de baby terechtkomen, via de voeding of het bloed. Breng uw arts en apotheker op de hoogte als u zwanger bent en/of borstvoeding geeft. En bij medicijngebruik: lees de bijsluiter extra goed.

     • Vroeger gebeurde het veel dat kinderen aan een ernstige besmettelijke ziekte overleden. Of dat ze wel herstelden, maar er een ernstige handicap aan overhielden. Bijvoorbeeld bij kinderverlamming (polio). Sinds 1975 bestaat er in Nederland het RVP: het Rijksvaccinatieprogramma. Binnen het RVP kunt u uw kind laten inenten tegen ziekten als polio, difterie en mazelen. Doordat veel kinderen in Nederland zijn ingeënt, komen deze ziekten veel minder voor. De inentingen zijn gratis en ze worden uitgevoerd op het consultatiebureau of bij de GGD.

      Meer over het RVP

      • Gifwijzer.nl
       Informatie over vergiftigingen geeft een lijst met gevaarlijke stoffen en de bijbehorende eerste-hulpmaatregelen en foto`s van 38 giftige planten.
        
       Astmakids op Longfonds.nl
       Astma komt veel voor bij kinderen. De site van het Longfonds biedt heel veel informatie over astma, ook voor kinderen: 'astmakids'. Hier is ook informatie voor een spreekbeurt te vinden.
        
       EHBO.nl
       De samenwerkende EHBO-organisaties Nederland geven op deze site informatie onder andere over cursussen ‘eerste hulp aan kinderen’ en ‘jeugd eerste hulp’.

       • Laatst bijgewerkt op 16-08-2018

        Disclaimer

        description

        Vind een apotheek

        Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.
        Vind een apotheek blob

        Vraag het de webapotheker

        Vraag het de webapotheker

        Vraag het de webapotheker

        Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
        Informatie wordt bijgewerkt: