Zorg van de ApothekerVitamine D: veelgestelde vragen

Vitamine D: veelgestelde vragen

Zorg van de ApothekerVitamine D: veelgestelde vragen

Vitamine D: veelgestelde vragen

Vitamine D: veelgestelde vragen

Om welke vitamine D gaat het? Waarom is vitamine D belangrijk? Wat is het advies van uw apotheker? Ik gebruik vitamine D in een hoge sterkte. Heb ik nog een recept nodig? Ik heb een aanvullende verzekering. Krijg ik mijn medicijn met vitamine D wel vergoed? Wat moet ik doen als ik mijn medicijn met vitamine D niet kan betalen? Waar kan ik meer informatie vinden over mijn medicijn met vitamine D?

Vanaf 1 januari 2023 moet u zelf betalen voor medicijnen met vitamine D. Medicijnen met vitamine D worden namelijk vanaf 1 januari 2023 niet langer vergoed. Dit is een besluit van de Rijksoverheid. De Rijksoverheid wil daarmee geld besparen. De Rijksoverheid vindt namelijk dat mensen vitamine D zelf kunnen betalen.

Wat verandert er rondom vitamine D? Bekijk deze video
 • Het gaat om:   

  • medicijnen met alleen vitamine D: colecalciferol en calcifediol.   
  • medicijnen met een combinatie van colecalciferol en calcium (kalk) of alendroninezuur.  

  Alfacalcidol en calcitriol zijn andere soorten vitamine D. Deze medicijnen blijven vergoed voor sommige personen.
  Wilt u weten of deze medicijnen voor u vergoed blijven? Vraag dit gerust aan uw apotheker. 

  • U krijgt medicijnen met vitamine D omdat u te weinig vitamine D heeft in uw lichaam. Of om een tekort te voorkomen. Vitamine D zorgt voor sterke botten, een goede werking van de spieren en het immuunsysteem. Ook is vitamine D belangrijk om botontkalking te behandelen of te voorkomen. 

   • Het is voor uw gezondheid belangrijk om uw medicijnen met vitamine D gewoon te blijven slikken. Aan de werking van vitamine D verandert namelijk niets. Blijf daarom gewoon de voorgeschreven hoeveelheid gebruiken. Uw apotheker neemt de medicijnen met vitamine D op in uw medicijnoverzicht.

    Heeft u hier vragen over? Stel deze vragen aan uw apotheker. 

    • Ja, u heeft nog steeds een recept nodig voor medicijnen met vitamine D in een hoge sterkte. Ook al wordt uw medicijn met vitamine D niet meer vergoed. Voor de meeste medicijnen met een lage sterkte van vitamine D heeft u geen recept nodig. 

     • Dit bepaalt uw zorgverzekeraar. De vergoedingen uit de basisverzekering zijn hetzelfde voor elke zorgverzekeraar. De aanvullende verzekering mag elke zorgverzekeraar zelf bepalen. U zorgverzekeraar bepaalt dus zelf of het medicijnen met vitamine D zal vergoeden uit de aanvullende verzekering.

      Wilt u hier meer over weten? Vraag dit dan aan uw zorgverzekeraar.  

      • Vraag aan uw apotheker of er medicijnen met vitamine D zijn met een lagere prijs.

       Kunt u dat ook niet betalen? Dan kunt u mogelijk hulp vragen bij de gemeente

       • Laatst bijgewerkt op 07-12-2022

        Disclaimer

        description

        Vind een apotheek

        Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.
        Vind een apotheek blob

        Vraag het de webapotheker

        Vraag het de webapotheker

        Vraag het de webapotheker

        Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
        Informatie wordt bijgewerkt: