Medicijnencalciumcarbonaat met vitamine D bij kinderen

calciumcarbonaat met vitamine D bij kinderen

Medicijnencalciumcarbonaat met vitamine D bij kinderen

calciumcarbonaat met vitamine D bij kinderen

Waar is dit medicijn voor?Ervaring bij kinderenHoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?BijwerkingenHoe is dit medicijn verkrijgbaar?Meer informatie
 • Calcium (kalk) is belangrijk voor de opbouw en stevigheid van botten en gebit. Colecalciferol, dat is een vorm van vitamine D, zorgt voor de opname van calcium en fosfaat uit het voedsel. Calcium is nodig voor een goede opbouw van botten en gebit.

  Artsen schrijven de combinatie calciumcarbonaat met vitamine D voor bij kinderen met:

  • vitamine- en mineralengebrek, zoals een tekort aan calcium en vitamine D.
  • Voor voldoende vitamines en mineralen heeft uw kind elke dag gemiddeld 200 gram groente en 2 stuks fruit nodig. Ook in volkorenproducten, vlees en vis zitten belangrijke vitamines en mineralen.
   De meeste kinderen krijgen voldoende vitamines en mineralen binnen via hun voedsel. Calcium zit bijvoorbeeld in melk(producten), groenten, noten en peulvruchten. Vitamine D zit in vette vissoorten en dierlijk vet. Het is ook toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten. 

   Oorzaken
   Calcium (kalk) is belangrijk voor de opbouw en stevigheid van botten en gebit. Calcium is ook nodig voor de bloedstolling en het samentrekken van de spieren. En voor een goede werking van het zenuwstelsel. En voor de aanmaak van verschillende soorten enzymen en hormonen. Colecalciferol is een vorm van vitamine D. Vitamine D zorgt voor de opname van kalk en fosfaat uit het voedsel. 
   Te weinig calcium of vitamine D in het voedsel is meestal nooit de enige oorzaak van een tekort. Meestal is er sprake van:

   • Een verminderde bijschildklierwerking. Er is een evenwicht tussen de hoeveelheid vitamine D, calcium (kalk), fosfaat en bijschildklierhormoon. Mensen bij wie de bijschildklier minder goed werkt, produceren onvoldoende of geen bijschildklierhormoon.
   • Nierziekten. Bij mensen met nierfunctiestoornissen is het evenwicht tussen calcium (kalk), fosfaat, vitamine D en bijschildklierhormonen in het bloed verstoord.
   • Een ziekte waardoor calcium en vitamine D minder makkelijk uit het voedsel opgenomen kunnen worden.

   Verschijnselen 
   Meestal merkt uw kind een tekort aan calcium of vitamine D niet of bijna niet op. Bij een ernstig tekort kan uw kind last krijgen van spierkrampen, spierzwakte en spierpijn. En van botpijn en botbreuken door verzwakte botten. Als het tekort langer duurt, kan bij uw kind een afwijking in de botgroei en tanden ontstaan. Dit heet 'Engelse ziekte' of 'rachitis'.

  • De combinatie calciumcarbonaat met vitamine D is niet geregistreerd bij kinderen. Dit betekent dat de fabrikant de combinatie calciumcarbonaat met vitamine D niet heeft onderzocht bij kinderen. Het gebruik bij kinderen staat daarom niet in de bijsluiter. Maar er is wel ander onderzoek gedaan naar de combinatie calciumcarbonaat met vitamine D bij kinderen. Uit dit onderzoek blijkt dat het bij kinderen vanaf 1 maand werkt en veilig is. Daarom schrijft de arts de combinatie calciumcarbonaat met vitamine D ook voor bij kinderen vanaf 1 maand. Dit heet off-label-gebruik.

   • De combinatie calciumcarbonaat en vitamine D herstelt het evenwicht tussen de hoeveelheid vitamine D, calcium (kalk), fosfaat en bijschildklierhormoon. Vitamine D zorgt voor de opname van calcium en fosfaat uit het voedsel.

    • Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

     Hoe?

     • Kauwtabletten: laat uw kind de tablet goed fijnkauwen voor het doorslikken.

     Wanneer?

     1. Het beste kunt u voor uw kind een vaste tijd kiezen, dan vergeet u minder snel een dosis.
     2. Laat uw kind het medicijn met calcium het liefst niet tegelijk innemen met spinazie, zemelen en graanproducten. Deze voedingsmiddelen verminderen de opname van de calcium. Uw kind kan deze voedingsmiddelen natuurlijk wel nemen op een ander moment.

     Hoe lang?

     Uw kind zal de combinatie calciumcarbonaat met vitamine D moeten gebruiken zolang de oorzaak van te weinig calcium en vitamine D aanwezig is.

     • Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen.


      Heeft uw kind last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden.

      • Regelmatig: bij meer dan 30 op de 100 mensen
       Soms: bij 10 tot 30 op de 100 mensen
       Zelden: bij 1 tot 10 op de 100 mensen
       Zeer zelden: bij minder dan 1 op de 100 mensen
       • De combinatie calciumcarbonaat met vitamine D is voor kinderen te krijgen in:

        • kauwtabletten;
        • Meer informatie over dit medicijn vindt u bij calciumcarbonaat met vitamine D bij kinderen bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

         • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
         • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
         • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

         Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

         Laatst bijgewerkt op 25-05-2016

         Disclaimer

         Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

         Vond u deze informatie nuttig?

         Vind een apotheek

         Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.
         Vind een apotheek blob

         Vraag het de webapotheker

         Vraag het de webapotheker

         Vraag het de webapotheker

         Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
         Informatie wordt bijgewerkt: