ActueelMedicijngebruik en autorijden: mag u autorijden met uw medicijnen?

Medicijngebruik en autorijden: mag u autorijden met uw medicijnen?

ActueelMedicijngebruik en autorijden: mag u autorijden met uw medicijnen?

Medicijngebruik en autorijden: mag u autorijden met uw medicijnen?

    09 januari 2023

    Om aandacht te vragen voor het verstandig omgaan met uw medicijnen, is vandaag (9 januari) de dag van het Verantwoord gebruik van medicijnen. Sommige medicijnen hebben bijwerkingen die ervoor zorgen dat u minder goed kunt autorijden. U kunt bijvoorbeeld wazig zien of er suf van worden. Soms heeft uw medicijngebruik invloed op uw rijgedrag zonder dat u dit merkt. Bijvoorbeeld omdat u langzamer reageert dan normaal. Op de verpakking of op uw bijsluiter vindt u of u mag autorijden met uw medicijnen. Twijfelt u? Of staat er een gele sticker op de verpakking? Vraag dan advies aan uw apotheker.

    Medicijnen die invloed hebben op de rijvaardigheid zijn bijvoorbeeld slaapmiddelen, kalmerende middelen, medicijnen bij depressie of angst en medicijnen bij ADHD.  

    Soms mag u een aantal uren of dagen niet autorijden. Dit komt omdat u eerst moet wennen aan de effecten. Soms mag u helemaal niet autorijden. Ook komt het voor dat u na het stoppen met het medicijn niet meteen weer mag autorijden. Of u mag autorijden, hangt af van de bijwerkingen, de dosis en de duur van het gebruik.  

    Lees meer over medicijngebruik en autorijden 

Informatie wordt bijgewerkt: