Klachten & ZiektesAmyotrofische laterale sclerose (ALS)

Amyotrofische laterale sclerose (ALS)

Klachten & ZiektesAmyotrofische laterale sclerose (ALS)

Amyotrofische laterale sclerose (ALS)

Wat is amyotrofische laterale sclerose (als)?Hoe herken ik amyotrofische laterale sclerose (als)?Kan ik er zelf iets tegen doen?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij amyotrofische laterale sclerose (als)?
 • ALS staat voor: Amyotrofische Laterale Sclerose. Bij ALS sterven zenuwen af. Daardoor worden spieren steeds zwakker en stijver.

  Bewegen, eten, praten en ademhalen gaan steeds moeilijker. ALS verergert meestal snel, in een aantal jaren.

  ALS komt voor bij 2 tot 3 van de 100.000 mensen.

  Kijk voor meer informatie over amyotrofische laterale sclerose (als) op www.thuisarts.nl
  • ALS begint vaak met spierzwakte in de armen of benen, of met spreek- of slikklachten. De eerste verschijnselen zijn meestal niet zo duidelijk: onhandigheid, moeite krijgen met lopen, vaker struikelen, zich vaker verslikken of moeite met duidelijk praten.

   Bewegen
   De kracht in uw armen, benen en romp wordt geleidelijk minder. Lopen en dingen vasthouden bijvoorbeeld worden steeds moeilijker. Als spieren weinig gebruikt worden, worden ze dunner. Ze kunnen ook verstijven. Bij kleine bewegingen kunt u krampen krijgen in de spieren van de handen, voeten en kuiten en van de spieren in de mond. Door de ontregeling van het zenuwstelsel hebt u misschien last van kleine spiertrekkingen onder de huid.
   Als u minder beweegt, kunt u vocht in de benen krijgen (oedeem).

   Slikken
   Als de spieren van uw mond en keel zwakker worden, gaat slikken steeds moeilijker en verslikt u zich vaker. Veel mensen met ALS krijgen last van te veel speeksel. Ze kunnen het niet goed wegslikken en het lukt niet meer om de lippen goed te sluiten.

   Praten
   Praten wordt bij ALS steeds moeilijker, het kost meer moeite om u verstaanbaar te maken.

   Ademhaling
   De ademhalingsspieren worden ook zwakker. In het begin is de ademhaling vooral 's nachts minder goed. U kunt last krijgen van kortademigheid, onrustig slapen, niet plat kunnen liggen, hoofdpijn 's ochtends, moeheid en sufheid overdag.

   Denken en voelen
   Bij ALS blijven de meeste mensen normaal voelen en denken. Sommige ALS-patiënten merken wel dat hun geheugen achteruit gaat en dat ze slechter kunnen plannen. De zintuigen (om te zien, horen, ruiken, proeven en voelen) blijven meestal goed werken. U kunt wel last krijgen van ongecontroleerd huilen, lachen of veel gapen.

   Pijn
   Doordat u steeds minder beweegt, kunt u spierpijn en gewrichtspijn krijgen. Ook bestaat het risico op doorligplekken.

   Verstopping
   In een later stadium van ALS kan verstopping (obstipatie) ontstaan. Dat heeft vaak te maken met minder drinken, minder bewegen en bijwerkingen van medicijnen.

   De hartspier wordt niet zwakker bij ALS.

   Kijk voor meer informatie over amyotrofische laterale sclerose (als) op www.thuisarts.nl
   • Kijk voor meer informatie over amyotrofische laterale sclerose (als) op www.thuisarts.nl
      • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

       • Receptcontrole

       De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

       • Overzicht van uw medicijnen

       Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

       • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

       Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

       • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

       Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

       • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

       De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

       • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

       Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

       • Medicatiebeoordeling

       Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

       • Zelfzorg

       Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

       • Bezorgservice

       Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

      • Spierverslappers
       Bij ALS onstaan een enkele keer juist spierkrampen. Spierverslappers maken de spier minder gevoelig voor prikkeling vanuit de hersenen. Hierdoor treden spierkrampen, met name nachtelijke beenspierkrampen, minder snel op. Voorbeelden zijn baclofen en tizanidine.

       Riluzol
       Riluzol remt het ziekteproces van ALS iets af, maar geneest het niet. Hierdoor wordt er vaak zo vroeg mogelijk mee gestart. Hoe riluzol werkt bij ALS is niet precies bekend.

       Laatst bijgewerkt NHG: 23-01-2014

       Disclaimer

       Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

       Vond u deze informatie nuttig?

       Thuisarts.nl

       De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

       Thuisarts.nl

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: