tizanidine

tizanidine

Trefwoord
naar medicijnen

tizanidine

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over tizanidine

 • Tizanidine is een spierverslapper. Het vermindert spierkrampen.
 • Bij spastische spierkrampen. Bijvoorbeeld door hersenbeschadiging, multiple sclerose (MS) of amyotrofe lateraalsclerose (ALS).
  Ook bij spierkramp door een dwarslaesie, of het gebruik van bepaalde medicijnen.
 • Tabletten: innemen met een half glas water.
  Capsules: heel doorslikken met een half glas water. Heeft u slikproblemen? Dan mag u de capsule openmaken en de korrels doorslikken. Kauw niet op de korrels.
 • U merkt binnen 1 of 2 uur dat de spierkramp afneemt.
 • Bijwerkingen: u kunt slaperig, suf en duizelig worden en de kracht in uw spieren kan sterk afnemen. Rijd bij deze bijwerkingen geen auto.
 • Andere bijwerkingen: vermoeidheid, droge mond en maagdarmklachten.
 • Gebruikt u tizanidine al een paar weken? Stop dan niet in een keer. Bouw het langzaam af in overleg met uw arts of apotheker.

Wat doet tizanidine en waarbij gebruik ik het?

Tizanidine is een spierverslapper.

Artsen schrijven het voor bij spastische spierkrampen, bijvoorbeeld door multipele sclerose (MS), amyotrofische laterale sclerose (ALS) of hersenbeschadigingen, zoals na een beroerte.

Spierkrampen

Tizanidine wordt gebruikt bij spasticiteit. Hierbij is sprake van niet te controleren spierbewegingen of pijnlijke spierkrampen.

Oorzaak
De hersenen sturen de spieren aan via zenuwen. Deze zenuwen lopen vanuit de hersenen via het ruggenmerg naar de spieren. Spasticiteit kan ontstaan als deze zenuwbanen beschadigd zijn of bij beschadigingen in de hersenen. Bijvoorbeeld bij multiple sclerose (MS), amyotrofische laterale sclerose (ALS), dwarslaesies, ernstig hersenletsel en na beroertes.
Beschadigde zenuwbanen worden makkelijk geprikkeld. Ze geven hierdoor onbedoeld bericht aan de spieren om samen te trekken.
Spierkrampen kunnen ook optreden door hevige pijnen of als bijwerking van bepaalde medicijnen (antipsychotica of sterke pijnstillers).

Behandeling
Afhankelijk van de soort spierkrampen kan de arts medicijnen voorschrijven. Zoals botox injecties, baclofen of tizanidine.

Werking
Tizanide remt de berichten die via de zenuwen in het ruggenmerg naar de spieren gaan.  Hierdoor treedt spierkramp minder snel op.. De spieren kunnen beter bewegen en eventuele spierpijnen verminderen.

Effect
De werking van een tablet begint binnen een uur. De werking van een capsule met vertraagde afgifte begint binnen enkele uren.
Het effect van de tabletten houdt 6 tot 8 uur aan. Het effect van de capsules houdt ongeveer 24 uur aan.

Lees meer over spierkrampen

Multiple Sclerose (MS)

Bij multiple sclerose (MS) valt het eigen afweersysteem de beschermende laag rond de zenuwen in hersenen en ruggenmerg aan.. Hierdoor ontstaan ontstekingen en littekens in deze beschermende laag en werken sommige zenuwen minder goed of niet meer.

Verschijnselen
De klachten van MS zijn afhankelijk van de zenuwen die zijn aangedaan. Vaak begint MS met vermoeidheid en minder goed zien met één oog. Soms zijn er ook spierkrampen en gevoelsstoornissen, zoals tintelingen. De klachten kunnen in aanvallen optreden (schubs), maar ook continu aanwezig zijn.

Behandeling
MS wordt behandeld door een neuroloog.  Daarbij probeert de neuroloog nieuwe schubs te voorkomen en ervoor te zorgen dat u uw dagelijkse activiteiten kunt blijven doen.
De ontsteking behandelt de neuroloog met bijnierschorshormonen of afweeronderdrukkers. Dit moet nieuwe schubs voorkomen.
Verlichting van spierkrampen is bijvoorbeeld mogelijk met tizanidine.

Werking
Tizanide remt de berichten die via de zenuwen in het ruggenmerg naar de spieren gaan. Hierdoor treedt spierkramp minder snel op. De spieren kunnen beter bewegen en eventuele spierpijnen verminderen.

De werking van een tablet begint binnen een uur. De werking van een capsule met vertraagde afgifte begint binnen enkele uren.
Het effect van de tabletten houdt 6 tot 8 uur aan. Het effect van de capsules houdt ongeveer 24 uur aan.

Lees meer over multiple sclerose (ms)

Amyotrofische laterale sclerose (ALS)

ALS staat voor Amyotrofische Lateraal Sclerose. In de hersenen en ruggenmerg zijn zenuwcellen die de spieren aansturen. Bij ALS sterven deze zenuwcellen af. Hierdoor komen er geen signalen vanuit de hersenen meer aan bij de spieren. De spieren functioneren dan niet meer.

Verschijnselen
De aandoening begint vaak met spierzwakte in armen of benen of spreek- of slikklachten. Een enkele keer ontstaan juist spierkrampen.

Behandeling
Tizanidine kan worden gebruikt bij ALS als hierbij spierkrampen optreden.

Werking
Tizanide remt de berichten die via de zenuwen in het ruggenmerg naar de spieren gaan. Hierdoor treedt spierkramp minder snel op. De spieren kunnen beter bewegen en eventuele spierpijnen verminderen.

De werking van een tablet begint binnen een uur. De werking van een capsule met vertraagde afgifte begint binnen enkele uren.
Het effect van de tabletten houdt 6 tot 8 uur aan. Het effect van de capsules houdt ongeveer 24 uur aan.Effect
De werking begint na 1-2 uur. Het effect van de tabletten houdt 4-6 uur aan. Het effect van de capsules houdt ongeveer 24 uur aan.

Lees meer over amyotrofische laterale sclerose (als)

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Slaperigheid. Deze bijwerking is vooral lastig als u goed moet opletten, zoals bij autorijden, het beklimmen van een ladder of het bewaken van een proces op het werk. Heeft u hier last van? Onderneem dan de eerste dagen geen risicovolle activiteiten. U moet dan nog aan het middel wennen.
 • Vermoeidheid en onvoldoende spierkracht, door een te sterke werking in het begin. De dosering moet dan worden aangepast.
  Mensen met de spierziekte myasthenia gravis kunnen extra last van hun aandoening krijgen. Overleg hierover met uw arts.
 • Duizeligheid, zeer zelden draaierig gevoel of een licht gevoel in het hoofd.
  Zelden ontstaat de duizeligheid door een verlaagde bloeddruk. U heeft hier meer last van als u opstaat uit bed of van een stoel. Is dat bij u het geval? Dan kan het helpen om te gaan liggen met de benen omhoog.
 • Droge mond. Als u in het begin van de behandeling veel last heeft van een droge mond, kunt u de aanmaak van speeksel stimuleren met (suikervrije) kauwgom of door te zuigen op ijsblokjes.
 • Maagdarmklachten, zoals winderigheid, diarree of juist verstopping. Zelden misselijkheid en zeer zelden buikpijn en braken.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Slapeloosheid of onrustige slaap door nachtmerries.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Verwardheid en dingen zien of horen die er niet zijn (hallucinaties). Raadpleeg in dat geval uw arts. Psychiatrische aandoeningen, zoals psychoses, kunnen verergeren.
  Vooral ouderen zijn gevoelig voor deze bijwerkingen.
 • Hartritmestoornissen, zoals een vertraagde hartslag. U merkt dit soms alleen aan plotselinge duizelingen of als u even wegraakt. Neem bij deze verschijnselen contact op met uw arts.
  Vooral mensen met de hartritmestoornis verlengd QT-interval hebben hier meer kans op. Gebruik dit medicijn NIET als u deze hartritmestoornis heeft.
 • Wazig zien.
 • Leverontsteking (hepatitis) of andere leveraandoeningen. Dit merkt u aan misselijkheid, braken, buikpijn, spierzwakte, een gele kleur van oogwit en huid (geelzucht), donkere urine en een bleke ontlasting. Raadpleeg onmiddellijk uw arts bij deze verschijnselen. Soms controleert de arts de eerste paar maanden dat u dit medicijn gebruikt de werking van uw lever.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit kunt u merken aan jeuk, roodheid en huiduitslag. Gebruik dit medicijn dan niet meer. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid of een opgezwollen gezicht. Ga dan onmiddellijk naar een arts.
  In beide gevallen mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor tizanidine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van een van de bovengenoemde bijwerkingen, of als u andere bijwerkingen ervaart, waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • Tabletten. Innemen met een half glas water.
 • Capsules met vertraagde afgifte (MR). Slik de capsule heel door met een half glas water. Als u hier moeite mee heeft, kunt u de capsule openen. U mag de korreltjes niet fijnmaken of kauwen. Ze zijn namelijk zo gemaakt, dat ze het werkzame bestanddeel langzaam afgeven.

Hoelang?

Als dit medicijn goed bij u werkt, kunt u het waarschijnlijk levenslang gebruiken.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Het is niet schadelijk als u een dosis mist. Maar als u dit medicijn al enkele weken gebruikt, bent u er aan gewend geraakt en kunt u bij de vergeten tablet of capsule last krijgen van ontwenningsverschijnselen.

 • Als u dit medicijn 1 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 8 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 8 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Als u dit medicijn 3 of 4 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 2 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 2 uur? Sla de vergeten dosis dan over.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
Dit medicijn kan bijwerkingen veroorzaken, zoals slaperigheid, duizeligheid, verminderde spierkracht en vermoeidheid. Heeft u hier last van? Dan mag u niet autorijden. Het kan gevaarlijk zijn aan het verkeer deel te nemen zo lang u last heeft van deze bijwerkingen. Deze bijwerkingen komen vooral de eerste dagen van het gebruik voor. Ook als de dosering omhoog gaat, kunt u (extra) last hebben van deze bijwerkingen.

Let op: ook spasticiteit, ALS, MS of een beroerte kunnen een reden zijn dat u niet mag autorijden. Overleg met uw arts of dat bij u het geval is. Wilt u meer informatie over autorijden bij bepaalde aandoeningen? Kijk dan op de website van het CBR.

Voor meer algemene informatie kunt u het thema 'Medicijnen in het verkeer' lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) wilt autorijden.

alcohol drinken?
Alcohol versterkt het versuffende effect van dit middel. Ook als u niets van deze bijwerking heeft gemerkt, kunt u door het gebruik van alcohol wel suf worden en kunnen uw coördinatie- en beoordelingsvermogen afnemen. Probeer het drinken van alcohol daarom eerst met mate uit.

alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik tizanidine gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • Andere medicijnen die het reactievermogen verminderen. Bij deze middelen is meestal op de verpakking een gele waarschuwingssticker geplakt. De effecten op bijvoorbeeld de rijvaardigheid versterken elkaar. Rijd geen auto als u twee of meer van dergelijke middelen gebruikt.
 • Ciprofloxacine, een antibioticum. De bijwerkingen van tizanidine kunnen toenemen. Overleg met uw arts als u deze combinatie krijgt.
 • Fluvoxamine, een medicijn tegen depressiviteit en angststoornissen. De bijwerkingen van tizanidine kunnen toenemen. Overleg met uw arts als u deze combinatie krijgt.
 • Rifampicine, een medicijn onder andere gebruikt bij tuberculose (tbc). Rifampicine kan de werking van tizanidine verminderen. Overleg met uw arts als u deze combinatie krijgt.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Weeg met uw arts de ernst van uw aandoening af tegen het risico van dit medicijn voor het kind. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt. Daarom is niet zeker wat de risico's van dit medicijn zijn voor zwangere vrouwen en hun kind. Overleg daarom met uw arts over de voor-en nadelen.

Borstvoeding
Gebruik dit medicijn als u borstvoeding geeft, of stop de borstvoeding. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik dit medicijn gebruiken als de werking van mijn nieren of lever minder is?

Nieren

Werken uw nieren minder goed of dialyseert u? Overleg dan met uw apotheker. Het kan zijn dat de dosering van uw medicijn aangepast moet worden.

Lever

Het is niet bekend of mensen met levercirrose dit medicijn veilig kunnen gebruiken.

Voor meer algemene informatie kunt u het thema “Verminderde nierfunctie en medicijnen” lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de invloed van een verminderde nierfunctie is op uw medicijnen. En leest u hoe uw apotheker u kan helpen bij veilig medicijngebruik als uw nieren niet goed werken.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Als u dit medicijn slechts enkele dagen achter elkaar gebruikt heeft, kunt u in één keer stoppen. Er treden dan geen ontwenningsverschijnselen op.

Bij langer gebruik kunnen ontwenningsverschijnselen optreden, zoals hoge bloeddruk, spierkrampen en hartkloppingen. Ook kan spasticiteit tijdelijk verergeren.

Heeft u dit medicijn al meerdere weken gebruikt of in een hoge dosering? Stop niet in een keer, maar bouw de dosering geleidelijk af. Raadpleeg hiervoor uw arts. Meestal kunt u de dosering in enkele weken afbouwen.

Onder welke namen is tizanidine verkrijgbaar?

De werkzame stof tizanidine zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Tizanidine is sinds 1984 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in capsules en tabletten onder de merknaam Sirdalud en als het merkloze Tizanidine.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 08-10-2018

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

8 June 2017

Half uur na inname begin ik wat duizelig te worden. Na een uur is het net of ik dronken ben. Ik gebruik geen alcohol. Het ontspant wel goed. Mijn gebruik ...

15 July 2014

Nadat bij mij de dosis was verhoogd naar 2x daags 6 mg lag ik heel de dag te slapen was misselijk en draaierig. Nadat ik dosis weer had verminderd ben ik ...

7 November 2013

Vermoeid, zeker in combi met alcohol.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!