Klachten & ZiektesMultiple Sclerose (MS)

Multiple Sclerose (MS)

Klachten & ZiektesMultiple Sclerose (MS)

Multiple Sclerose (MS)

Wat is Multiple Sclerose (MS)?Hoe herken ik Multiple Sclerose (MS)?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij Multiple Sclerose (MS)?
 • Multiple Sclerose (MS) is een ziekte van het centrale zenuwstelsel. In de beschermende laag rondom zenuwbanen (myeline) ontstaan ontstekingen en littekens, waardoor sommige zenuwen minder goed of niet meer functioneren. Dit kan leiden tot zeer uiteenlopende klachten. Bij sommige mensen gaan de klachten op en neer, bij anderen nemen ze langzaam maar zeker toe. Het verloop van de ziekte verschilt sterk: sommige patiënten hebben uiteindelijk een rolstoel nodig, maar anderen niet.

  De oorzaak van MS is nog onbekend. De ziekte is niet besmettelijk. MS komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Meestal begint MS tussen het twintigste en veertigste levensjaar jaar.

  Kijk voor meer informatie over Multiple Sclerose (MS) op www.thuisarts.nl
  • De klachten zijn afhankelijk van de zenuwen die zijn aangedaan.

   • Vaak begint MS met vermoeidheid en minder goed zien met één oog.
   • Soms zijn er ook spierkrampen en gevoelstoornissen, zoals tintelingen.

   De klachten kunnen aanvalsgewijs optreden, maar ook continu aanwezig zijn.

   Het stellen van de diagnose MS is vaak moeilijk.

   Kijk voor meer informatie over Multiple Sclerose (MS) op www.thuisarts.nl
     • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

      • Receptcontrole

      De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

      • Overzicht van uw medicijnen

      Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

      • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

      Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

      • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

      Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

      • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

      De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

      • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

      Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

      • Medicatiebeoordeling

      Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

      • Zelfzorg

      Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

      • Bezorgservice

      Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

     • Bijnierschorshormonen
      Bijnierschorshormonen, ook wel corticosteroïden genoemd, remmen ontstekingen en onderdrukken de afweer van het lichaam. Een stootkuur wordt toegepast bij plotselinge verergeringen van de aandoening. Voorbeelden zijn dexamethason, prednisolon, prednison en triamcinolon.

      Spierverslappers
      MS kan spierkrampen veroorzaken. Spierverslappers maken de spier minder gevoelig voor prikkeling vanuit de hersenen. Hierdoor treedt spierkramp minder snel op. Voorbeelden zijn baclofen en tizanidine.

      Glatirameer
      Hoe glatirameer precies werkt, is nog niet bekend. Wel is bekend dat het de ontsteking en beschadiging van het zenuwomhulsel remt.

      Teriflunomide
      Hoe teriflunomide precies werkt, is nog niet bekend. Wel is bekend dat het de ontsteking en beschadiging van het zenuwomhulsel remt.

      Interferonen
      Ze remmen de afweer van het lichaam tegen de eigen zenuwcellen. Verder zorgen ze ervoor dat het lichaam ontstekingsremmende stoffen gaat aanmaken. Hierdoor helpen interferonen de zenuwen te beschermen. Ze kunnen MS niet genezen, maar wel het aantal schubs verminderen en de voortgang van de ziekte vertragen.

      Afweeronderdrukkende medicijnen
      Deze medicijnen remmen de werking van bepaalde witte bloedcellen. Deze witte bloedcellen zijn betrokken bij de afweer en veroorzaken de ontsteking van buitenste beschermlaag van de zenuwen. De medicijnen binden zich aan deze witte bloedcellen, zodat ze niet meer bij de zenuwen kunnen komen.
      Voorbeelden zijn alemtuzumab, cladribine, fingolimod, ocrelizumab, ozanimod, siponimod, azathioprine en natalizumab.

      Fampridine
      Fampridine verbetert de prikkelgeleiding door de zenuwvezels. De neuroloog kan met fampridine proberen het loopvermogen te verbeteren.

      Dimethylfumaraat
      Dimethylfumaraat remt ontstekingen en onderdrukt de afweer.

      Medicinale cannabis
      Cannabis bestrijdt pijn, spierkrampen en spiertrekkingen. De werkzaamheid van cannabis is pas in beperkte mate onderzocht. Cannabis zal daarom pas worden voorgeschreven als reguliere behandelingsmethoden onvoldoende werken of wanneer er te veel bijwerkingen optreden.

      Dronabinol is één van de werkzame bestanddelen van cannabis en is apart verkrijgbaar. Het is alleen in het buitenland op de markt en kan alleen met een speciale artsenverklaring in de apotheek worden besteld.

      Laatst bijgewerkt KNMP: 28-03-2022

      Laatst bijgewerkt NHG: 29-03-2018

      Disclaimer

      Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

      Vond u deze informatie nuttig?

      Thuisarts.nl

      De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

      Thuisarts.nl

      Vraag het de webapotheker

      Vraag het de webapotheker

      Vraag het de webapotheker

      Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
      Informatie wordt bijgewerkt: