glatirameer

glatirameer

Trefwoord
naar medicijnen

glatirameer

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over glatirameer

 • Glatirameer onderdrukt de lichaamsafweer en remt ontstekingen.
 • Bij multiple sclerose (MS). Bij deze ziekte valt de lichaamsafweer de eigen zenuwcellen aan, waardoor deze ontstoken raken.
 • Het kan enkele maanden duren voordat u merkt dat het aantal schubs (opvlamming van de ziekte) afneemt.
 • U kunt de injectie zelf toedienen. Daarvoor krijgt u instructie van de arts of verpleegkundige.
 • U gebruikt de injectie 1 keer per dag of 3 keer per week. Kies steeds een vast tijdstip. Dan vergeet u minder snel een dosis.
 • U kunt last krijgen van roodheid, jeuk en zwelling op de plaats van de injectie. Kies daarom steeds een andere injectieplaats, bijvoorbeeld in de dij, de buik, heup of achterkant van de bovenarm.
 • Verder kunt u binnen enkele minuten na de injectie last krijgen van blozen, pijn op de borst, hartkloppingen en benauwdheid. Verdwijnen deze bijwerkingen niet binnen een half uur? Raadpleeg dan uw arts.
 • Andere bijwerkingen: misselijkheid, psychische klachten (angst, depressie), pijn in de gewrichten, hoofdpijn, slap gevoel, griepverschijnselen, zweten en huiduitslag.
 • U kunt vaker een infectie krijgen. Meld het bij uw arts als u koorts, keelpijn of griep heeft of als u een koortslip, gordelroos of een schimmelinfectie krijgt.

Wat doet glatirameer en waarbij gebruik ik het?

Glatirameer beïnvloedt de lichaamseigen afweer. Het remt de ontsteking en beschadiging van de beschermende laag rond de zenuwen.

Artsen schrijven het voor bij Multiple Sclerose (MS).

Multiple Sclerose (MS)

Bij multiple sclerose (MS) valt het eigen afweersysteem de beschermende laag rond de zenuwen in hersenen en ruggenmerg aan. Hierdoor ontstaan ontstekingen en littekens in deze beschermende laag en werken sommige zenuwen minder goed of niet meer.

Verschijnselen
De klachten van MS zijn afhankelijk van de zenuwen die zijn aangedaan. Vaak begint MS met vermoeidheid en minder goed zien met één oog. Soms zijn er ook spierkrampen en gevoelstoornissen, zoals tintelingen. De klachten kunnen in aanvallen optreden (schubs), maar ook continu aanwezig zijn.

Behandeling
MS wordt behandeld door een neuroloog. Met de behandeling probeert de neuroloog nieuwe schubs te voorkomen en ervoor te zorgen dat u uw dagelijkse activiteiten kunt blijven doen. Een van de medicijnen die uw neuroloog kan voorschrijven is glatirameer.

Werking
Glatirameer remt de afweer van het lichaam tegen de eigen zenuwcellen. Hierdoor helpt glatirameer de zenuwen te beschermen tegen MS. Glatirameer kan MS niet genezen, maar het kan wel het aantal schubs verminderen en de voortgang van de ziekte vertragen.

U merkt het effect meestal na een aantal maanden. U zult dan minder vaak een schub hebben.

Lees meer over multiple sclerose (ms)

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Meteen na de injectie: opvliegers, blozen, pijn op de borst, hartkloppingen, snelle hartslag en benauwdheid. Deze bijwerkingen verdwijnen vanzelf binnen een half uur. Blijft u hier last van houden, raadpleeg dan uw arts.
 • Pijn, zwelling, roodheid, jeuk of ontsteking op de plaats van de injectie. Om dit te voorkomen moet u elke keer een andere injectieplaats kiezen. Namelijk op de buik, arm, heup of dijbeen. Raadpleeg uw arts bij zwellingen op de huid.
 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid. Zelden verstopping, diarree, buikpijn en verlies van eetlust. Overleg met uw arts als u hier te veel last van heeft. Zeer zelden maag- of darmzweer. Waarschuw uw arts, als u pijn in de bovenbuik heeft.
 • Meer kans op infecties, zoals griep. Dit komt doordat uw afweer is verminderd. Zelden oorontsteking, loopneus, koortslip, bronchitis, vaginale infecties. Raadpleeg uw arts, als u een of meer van de volgende verschijnselen heeft: koorts, gevoel van zwakte, hoofdpijn, benauwdheid, duizeligheid, oorpijn, spierpijn of zweten.
 • Gewrichtspijn en rugpijn. Zeer zelden gewrichtsontsteking of peesaandoeningen.
 • Psychische klachten zoals angst of depressie. Zelden nervositeit. Zeer zelden hallucinaties of verwardheid. Als u deze bijwerkingen opmerkt, neem dan contact op met uw arts of apotheker.
 • Huiduitslag of galbulten. Dit kan wijzen op overgevoeligheid, maar dat hoeft niet. Zelden ontstaan goedaardige huidtumoren. Zeer zelden onderhuidse pijnlijke rode zwellingen op de onderbenen. Raadpleeg uw arts bij huidklachten.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Vasthouden van vocht (dikke enkels en voeten). U merkt dit ook aan een toename van uw lichaamsgewicht.
 • Hoge bloeddruk. Daarom zal de arts uw bloeddruk regelmatig controleren. Bij mensen met hoge bloeddruk zal de arts soms de dosering van de bloeddrukmedicijnen aanpassen.
 • Plasproblemen, zoals moeilijk kunnen plassen of vaak kleine beetjes moeten plassen. Neem contact op met uw arts als u dit merkt.
 • Smaakveranderingen, moeite met slikken.
 • Trillen (tremor).
 • Oogklachten, zoals droge ogen, dubbelzien, wazig zien. Zeer zelden staar (cataract). Verder kan het bovenste ooglid gaan hangen, waardoor u moeilijker kunt zien.
 • Hoofdpijn, migraine.
 • Spraakstoornissen.
 • Opgezette lymfklieren, rillingen, hoesten, flauwvallen.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en jeuk. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid, een opgezwollen gezicht of flauwvallen. Ga dan onmiddellijk naar een arts. Als u overgevoelig bent voor dit medicijn, mag u het in de toekomst niet meer gebruiken. Geef dit dan aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Ademhalingsproblemen, zoals een stokkende ademhaling en hyperventileren.
 • Geheugen stoornissen.
 • Nierbekkenontsteking en nierstenen. Waarschuw uw arts bij buikpijn of pijn in de zij of rug, pijn bij het plassen, bloed in de urine.
 • Aandoening van de lever of milt, galstenen. Waarschuw uw arts bij pijn boven in de buik.
 • Minder witte bloedcellen en bloedplaatjes. U merkt dat aan een grotere kans op infecties, sneller blauwe plekken, of bloedneuzen.
 • Bij vrouwen: gespannen borsten, vaginaal bloedverlies.
 • Bij mannen: impotentie.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Hoe?

 • U zult in het begin van de behandeling leren hoe u uzelf onderhuids moet injecteren. Uw arts of verpleegkundige zal u de eerste paar keer begeleiden tijdens het toedienen van glatirameer.
 • Lees ook de instructies in de bijsluiter.
 • Kies elke dag een andere injectieplaats, dat verkleint de kans op pijn en irritatie van de injectieplaats.

Wanneer?
Gebruikt u dit medicijn 1 keer per dag? Gebruik het elke dag op een vast tijdstip. Dan vergeet u minder snel een dosis.

Gebruikt u dit medicijn 3 keer per week? Zorg ervoor dat er minstens 48 uur (2 dagen) zit tussen 2 toedieningen. Kies daarom 3 vaste dagen van de week op een vast tijdstip, bijvoorbeeld maandag, woensdag en vrijdag na het ontbijt.

Hoelang?
Het kan een aantal maanden duren voordat u merkt dat het aantal schubs afneemt. Als dit medicijn bij u werkt, kunt u het een aantal jaren blijven gebruiken.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Het is belangrijk dit middel consequent te gebruiken. Mocht u toch een dosis vergeten zijn:

Gebruikt u dit medicijn 1 keer per dag? Injecteer de vergeten dosis zodra u eraan denkt. Gebruik de volgende dosis 24 uur later. Gebruik nooit een dubbele dosis om een vergeten dosis in te halen.

Gebruikt u dit medicijn 3 keer per week? Injecteer de dosis zodra u eraan denkt. Sla de dag erna over. Als u dat wenst kunt u de week erna weer uw normale schema gebruiken.
Voorbeeld: u injecteert altijd op maandag, woensdag en vrijdag om 8 uur 's ochtends. Als u de injectie op maandag bent vergeten en daar dinsdag om 8 uur achter komt, spuit u de injectie op dinsdag 8 uur. De injectie van woensdag verschuift u naar donderdag 8 uur, de injectie van vrijdag neemt u zaterdag om 8 uur. De week erna kunt u weer uw gebruikelijke schema van maandag, woensdag en vrijdag gebruiken.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
Meestal heeft dit medicijn geen effect op de rijvaardigheid. Autorijden is dan geen probleem. Maar het kan zijn dat u door dit medicijn duizelig, angstig of nerveus bent of last heeft van een zwak gevoel. Heeft u hier last van? Dan kunt u beter niet autorijden.

Let op: ook MS kan een reden zijn dat u niet mag autorijden. Overleg met uw arts of dat bij u het geval is. Wilt u meer informatie over autorijden bij bepaalde aandoeningen? Kijk dan op de website van het CBR.

Voor meer algemene informatie kunt u het thema 'Medicijnen in het verkeer' lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik glatirameer gebruiken met andere medicijnen?

Van dit medicijn zijn geen wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt.
Daarom is niet zeker wat de risico's van dit medicijn zijn voor zwangere vrouwen en hun kind.

Borstvoeding
Overleg met uw arts. Het is niet bekend of glatirameer in de moedermelk terecht komt en of het schadelijk is voor de baby. De kans dat dit medicijn in de moedermelk komt is echter klein. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Overleg met uw arts, als u wilt stoppen met dit medicijn. Als u stopt kunnen de klachten van MS terugkomen.
Als u een ernstige bijwerking heeft moet u wel stoppen. Waarschuw dan direct uw arts.

Onder welke namen is glatirameer verkrijgbaar?

De werkzame stof glatirameer zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Glatirameer is sinds 1997 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in injecties onder de merknaam Copaxone en als het merkloze Glatirameeracetaat.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 10-10-2017

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

glatirameer is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

17 July 2015

Ik heb het idee dat het goed de MS remt. Weinig last van prikplekken. Tevreden dus.

21 January 2014

Mijn haar groeit juist heel goed. wel algehele malaise, stijfheid, spasme, slecht/wazig zien etc.

30 July 2007

ik heb last van reacties op de injectieplaats. De plekken waar ik spuit gaan misvormen. Dit is ook de reden dat velen stoppen met Copaxone en overstappen o...

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!