Klachten & ZiektesNarcolepsie

Narcolepsie

Klachten & ZiektesNarcolepsie

Narcolepsie

Wat is Narcolepsie?Hoe herken ik Narcolepsie?In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij Narcolepsie?
  • Bij narcolepsie ben je overdag heel slaperig. Je valt vaak opeens in slaap terwijl je bezig bent met iets. Dit kan veel problemen geven in je leven.

    Narcolepsie begint meestal als je tussen de 15 en 35 jaar bent. Maar het kan ook op een andere leeftijd beginnen. Heel weinig mensen krijgen narcolepsie.

    Narcolepsie gaat niet over.

    Narcolepsie komt door te weinig van een stofje in de hersenen. Dat stofje heet hypocretine. Het regelt dat je slaapt en wakker bent.

    Door te weinig van deze stof lukt het niet meer om lang wakker te zijn en lang te slapen.

    Kijk voor meer informatie over Narcolepsie op www.thuisarts.nl
      • De eerste klacht bij narcolepsie is vaak dat je overdag heel slaperig bent. Het lukt niet om wakker te blijven.
      • Daardoor val je vaak opeens in slaap. Meestal als je iets rustigs doet, zoals wachten, televisie kijken of autorijden. Of als je op de wc zit. Maar je kunt ook in slaap vallen bij iets actiefs, zoals fietsen.

      Ook kun je deze klachten erbij hebben:

      • Je spieren worden soms opeens slap. Bijvoorbeeld de spieren in je gezicht, nek of benen. Dit gebeurt vooral als je moet lachen. Of als je boos wordt of schrikt. De spieren zijn eventjes slap, een paar seconden. Of langer, tot wel 2 minuten. Als de spieren in je benen opeens slap worden, kun je vallen.
      • 's Nachts word je vaak even wakker.
      • Je spieren werken even niet. Dat kan gebeuren voordat je in slaap valt of als je net wakker bent. Je kunt je dan even niet bewegen of praten.
      • Je hebt heftige of enge dromen als je in slaap valt of wakker wordt. De dromen lijken echt.

      Met narcolepsie heb je een grotere kans op een depressie, overgewicht en ongelukken.

      Kijk voor meer informatie over Narcolepsie op www.thuisarts.nl
      • Maak een afspraak bij je huisarts in deze situaties:

        • Je bent overdag heel slaperig en valt vaak zomaar in slaap.
        • Je spieren worden opeens slap bij heftige emoties.
        • Je herkent meer klachten en denkt dat je narcolepsie hebt.

        Rij geen auto als je overdag slaperig bent.

        Kijk voor meer informatie over Narcolepsie op www.thuisarts.nl
            • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

              • Receptcontrole

              De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

              • Overzicht van uw medicijnen

              Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

              • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

              Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

              • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

              Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

              • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

              De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

              • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

              Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

              • Medicatiebeoordeling

              Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

              • Zelfzorg

              Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

              • Bezorgservice

              Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

            • Opwekkende/stimulerende medicijnen
              Deze werken opwekkend en kunnen zo slaapaanvallen voorkomen. Ze maken u overdag alerter. Voorbeelden zijn methylfenidaat, modafinil, pitolisant en dexamfetamine.

              Hydroxyboterzuur
              Hydroxyboterzuur versterkt de nachtslaap en helpt zo slaapaanvallen voorkomen. Het zorgt ook voor minder aanvallen van kataplexie (plotselinge spierverslapping).

              Tricyclische antidepressiva (TCA)
              Tricyclische antidepressiva regelen in de hersenen de hoeveelheid serotonine en noradrenaline, twee van nature voorkomende stoffen die een rol spelen bij stemming en emoties.
              TCA worden oorspronkelijk dan ook gebruikt als middel tegen depressiviteit. Ze bleken echter ook slaapaanvallen te verminderden. Voorbeelden zijn clomipramine en imipramine.

              Serotonineheropnameremmers (SSRI's)
              Serotonineheropnameremmer regelt in de hersenen de hoeveelheid serotonine. Deze lichaamseigen stof speelt een rol bij emoties en stemmingen.
              SSRI's worden oorspronkelijk dan ook gebruikt als medicijn tegen depressiviteit, maar ze kunnen ook zorgen voor minder aanvallen van kataplexie (plotselinge spierverslapping). Voorbeelden zijn fluoxetine en fluvoxamine.

              Laatst bijgewerkt KNMP: 19-01-2023

              Laatst bijgewerkt NHG: 02-07-2024

              Disclaimer

              Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

              Vond u deze informatie nuttig?

              Thuisarts.nl

              De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

              Thuisarts.nl

              Vraag het de webapotheker

              Vraag het de webapotheker

              Vraag het de webapotheker

              Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
              Informatie wordt bijgewerkt: