Narcolepsie

Narcolepsie

Trefwoord
naar klachten & ziektes

Narcolepsie

vergroot
terug naar boven

Wat is narcolepsie?

Narcolepsie is een slaap- en waakstoornis met slaapaanvallen overdag.

Narcolepsie is zeldzaam. Het kan op iedere leeftijd beginnen, meestal tussen de leeftijd van 15 en 35 jaar.

Als u eenmaal narcolepsie heeft, dan blijft het. Narcolepsie kan veel problemen geven in uw dagelijks leven.

Narcolepsie wordt veroorzaakt door een tekort aan de neurotransmitter hypocretine. Dit stofje zit in de hersenen en regelt het afwisselen van slapen en wakker zijn. 

Als deze controle wegvalt, is het niet meer mogelijk lang wakker te blijven of door te slapen.

Kijk voor meer informatie over Narcolepsie op www.thuisarts.nl

Hoe herken ik narcolepsie?

Bij narcolepsie heeft u een of meer van de volgende verschijnselen:

 • Overdag valt u regelmatig plotseling in slaap, ook wanneer u ergens mee bezig bent.
 • Overdag bent u bijna altijd slaperig, ook als u voldoende geslapen heeft.
 • 's Nachts kunt u herhaaldelijk even wakker worden.
 • Uw spieren kunnen opeens even verslappen (enkele seconden tot 2 minuten). Bijvoorbeeld de spieren in uw nek, gezicht of benen. U kunt dan vallen. Dit komt vooral voor bij positieve emoties, zoals lachen, maar ook bij woede of bijvoorbeeld tijdens sporten. Deze plotselinge spierverslapping noemen we kataplexie.
 • Uw spieren zijn even verlamd (slaapverlamming): kort voor het inslapen of direct na het wakker worden kunt u even niet bewegen of spreken. Dit kan beangstigend zijn.
 • U heeft zeer levendige dromen bij het inslapen of wakker worden.

Narcolepsie is dus niet hetzelfde als slaperigheid door te laat naar bed gaan.    

Kijk voor meer informatie over Narcolepsie op www.thuisarts.nl

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Zorg voor regelmaat in uw leven. Soms helpt het om op gezette tijden een dutje te doen van 20-30 minuten.

Vertel de mensen om u heen wat er met u aan de hand is. Het is belangrijk dat mensen thuis of op uw werk begrijpen dat u een slaapstoornis heeft. Dan kunnen zijn daar rekening mee houden.

Kijk voor meer informatie over Narcolepsie op www.thuisarts.nl

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Algemeen

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

Welke medicijnen worden gebruikt bij narcolepsie?

Opwekkende/stimulerende medicijnen
Deze werken opwekkend en kunnen zo slaapaanvallen voorkomen. Ze maken u overdag alerter. Voorbeelden zijn methylfenidaat, modafinil en dexamfetamine.

Hydroxyboterzuur
Hydroxyboterzuur versterkt de nachtslaap en helpt zo slaapaanvallen voorkomen. Het vermindert ook de aanvallen van kataplexie (plotselinge spierverslapping).

Tricyclische antidepressiva
Tricyclische antidepressiva regelen in de hersenen de hoeveelheid serotonine en noradrenaline, twee van nature voorkomende stoffen die een rol spelen bij stemming en emoties.

Tricyclische antidepressiva worden oorspronkelijk dan ook gebruikt als middel tegen depressiviteit. Ze bleken echter ook slaapaanvallen te verminderden. Voorbeelden zijn clomipramine en imipramine.

Laatst bijgewerkt NHG: 25-06-2014

Disclaimer

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). De onderdelen over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt en over wat de apotheker voor u kan doen, zijn geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Thuisarts.nl

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

Naar thuisarts.nl

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!